Sn. Abuzettin 20,
Öncelikle, konuya ilgi göstererek önem verip yazıma yanıt yazdığınız için teşekkürler. Çünkü ülkemizdeki
Elektrik kesintileri ve kalitesi insanların jeneratör kullanmasını yaygınlaştırıyor.Dolayısıyla konuştuğumuz konu oldukça önemlidir. Ben diğer arkadaşların da konudaki görüşlerini paylaşmalarını diliyorum. Çünkü bir kişinin aklına gelmeyen bir öneri diğerinin aklına gelebilir veya başka bir öneride bulunmasını sağlayabilir.
Yazdıklarımın uzun olduğunun bilincindeyim. Bunu özellikle yapmadım, uzun yazılardan herkes gibi ben de sıkılırım. Ancak yazdıklarımda öncelikle konunun matematik ifadeyle ve elektrik bilgisiyle kanıtlanması gerektiğini düşünüyorum. Yoksa hepimiz varsayımlarla hareket edersek konulara çözüm bulamayız.
Son yazdığınız varsayımla ilgili olarak, her ne kadar elimin altında mevcut olsa da, yeniden resimlerle ve akım-gerilim denklemleriyle konuyu anlatmaya çalışmak can sıkıcı olurdu diye düşündüm. O nedenle buna benzer açıklamalara diğer arkadaşların katkısının daha iyi ve doğru olacağını düşünüyorum. Forum sayfasını doldurmak öteki arkadaşlara haksızlık olur sanırım!!
Ama yine de şunları belirginleştirmekte yarar var, konuştuğumuz konu ;
1)Alternatif Akım
2)Çok fazlı (Trifaze) sistem
3)Birbiriyle etkileşimli birden çok sayıda trifaze sistem (2 adet)
ile ilgilidir.
Böyle bir sistemin çözümlenmesi içinse;
a) Alternatif akım devre hesaplama yöntemlerinin ve Alternatif akım özellikleri (Faz farkı, frekans, genlik vs.)
b) Çok fazlı alternatif akımların (burada, trifaze sistemler ki 1,2,6 ve 12 fazlı sistemler de mevcuttur ve kullanılmaktadır)
c) Bu sistemlerin paralel veya etkileşimli çalışmasının (Mesela tek yönlü etkileşim örneği olarak transistorlarda kutuplama gerilimi farklı bağımsız gerilim kaynağı ile elde edilir ama buna bağlı olarak çıkış kazancı değişir, Bu durum basitleştirilmiş bir transistor modelinde görülebilir)
İrdelenmesi gerektiğini ve bu konulardaki temel bilgilerin ışığında sorunun anlaşılabileceğini düşünüyorum. Örneğin “akımlar bir şekilde kaynağına geri döner ilkesi” demişsiniz. Oysa en sıradan devre kitabına bakınca Kirrchhoff akımlar kanununa göre “bir noktaya giren akımlarla o noktayı terk eden akımlarının toplamı sıfırdır” denildiğini görüyoruz. Kaynak sözü geçmez. Tabi yine de konuştuğumuz sistem de yukarıdaki Kirrchhoff akımlar kanununa uymaktadır Ancak her şeyden önemlisi burada alternatif akımdan söz ettiğimizden fazörler ve çok fazlı sistemler vardır. O zaman dengeli yüklenmede jeneratörün trifaze bir yükü beslediğini düşünelim, üç fazdan da eşit akım çekilir. Peki böyle durumda neden nötrden akım geçmez? Neden kaynaklara “bir şekilde”hiç akım dönmez ?
Teknolojinin çok hızlı ilerlediği ve yoğun bir rekabet ortamında profesyonel iş yaparken bildiklerimi iyi bilmek zorunda olduğumun farkındayım. Ayrıca bilgilerimi de sürekli arttırmak zorundayım, yoksa iş yapamam, para kazanamam. Yani neyi bildiğim kadar neyi bilmediğimin de farkında olmam gerekli. Bu siteden çokça faydalanıyorum. O nedenle bu şekilde bir yazı yazdım. Bu satırları okuyan diğer arkadaşların da katkısından faydalanacağımı biliyorum. Umarım diğer arkadaşlar da bu konuda bildiklerini paylaşarak bizlere katkıda bulunurlar.
Teşekkürler.
Not : Varsayımınıza bir bakış açısı öneriyorum. Primer ve sekonder sargıları yıldız bağlı, ancak primerinde nötr hattı bulunmayan, sekonderinde bulunan bir güç trafomuz olsun. Bu durumda 3 ün katı harmonikler primer sargı nötründe yığılıp kalacaktır. Ancak nötr hattı bulunan sekonder sargıda harmonikler akacaktır. Primer sargıdaki 3 ün katı harmoniklerin akım gerilimlere ne gibi bir etkisi olacaktır?