nötr toprak arası voltaj farkı bizi bitirdiiii

ramoli35

Üye
Katılım
7 Haz 2007
Mesajlar
30
Puanları
1
Yaş
37
arkadaşlar işyerimizin santral kısmında birçok server ve sunucular var.buradaki panonun nötr ve toprak arasında sistem kapalı iken 2 volt var.sistem açılmaya başlandığında bu 4 volt a çıkıyor.server sunucularının serviside bunu 1.5 volt ve altına indirmemizi istiyor.panoya gelen topraklama 1.4 ohm.binanın beslendiği trafonun ag panosundan ölçüm yapıyorum orada 1.2 volt çıkıyo.santral binasının trafoya olan uzaklığı 400 metre civarında.düşünmekten kafam patladı.yardımlarınızı bekliyorumm:(
 
arkadaşım toplraklama direnciniz yüksek demekki.
bunu düşürmeniz gerekiyor.bunun için gerekiyorsa topraklama levhası gömüp direnç degerinin düşürülmesi lazım .levhayı servere yakın gömersen daha iyi olur.
iyi çalışmalar...
 
ideal değerin ne olması lazım.1.4 ohm diyorum.bence iyi bir değer.hem eklediğimdede bişey değişmiyo.
 
eğer nötürün topraklamasında da sorun varsa aynı şey olur
bence nötürüde topraklaman gerekir
 
Elektrik ' Alıntı:
eğer nötürün topraklamasında da sorun varsa aynı şey olur
bence nötürüde topraklaman gerekir
Trafo nötürünün topraklamasından (yıldız noktasının) bahsediyorsanız ayni düşüncedeyiz.
 
aslında benim bildigim kadarı ile 1.4 voltun çok etkili olmaması gerekmezmi arkadaşlar.hadi 3-4 volt üstü olsa neyse..
 
santral binasının tr'ye uzaklığı 400m bi hayli uzak sayılır.3 fazı dengeli beslemeye, gerekirse mahalli iyi bir toraklama yapın.tr'nin başka beslediği yerleride dengeye alırsanız, sanırm sorun çözülür.kolay gelsin
 
Sn.ramoli35 ,önceki konularda çözüm yollarından bahsetmiştim ama yine tekrar edeyim;Anlattığınız tesisde koruma topraklamasını özel kimyasallar kullanarak,dünyanın en iyi topraklaması yapsanız,hatta nötr topraklaması için de altın elektrod bile kullansanız.Bu topraklayıcıların toprak geçiş direncini azaltmış veya süper yapmış olursunuz.Koruma nötr arası ölçtüğünüz gerilim değerine bütün bunlar hiç etki etmez.Çare bütün topraklayıcıları,nötrü,bütün metal donatıyı bir potansiyel dengeleme barası üzerinde birleştirmek ve uygun değerde aşırı gerili ileticiyi sisteme takmaktır.
 
ama bu bir nevi sıfırlama oluyor.başka bir çözümü yokmu.faz - nötr arası 226 volt
faz - toprak arası 224 volt ölçüyorum.bu binada mahalli bir topraklama var.trafonun nötrü iyi olmasa faz toprak faz nötr den yüksek çıkması gerekir.yanlışmıyım
 
Toprak direnci mutlak "0" olarak kabul edilir. Ancak ideal toprak için eğer 400m örneğin eski bir dere yatağı veya çakıl taşı ile dolgu bir alan ise yada büyük bir kayanın iki ucu ise ideal toprağı ve mutlak "0" ı unutun (çok iyi bir trafo topraklamsı olduğu halde) . Yada trafo topraklamasında problem varsa gerek yukarıda bahsettiğim gibi herhangi bir neden dolayı gerek gevşek yada oksitlenmiş bağlantı gerek kablonun kopması yada levhanın (ların) kötü seçilmesi, döşenmesi ... gene mutlak "0" ı unutun.
Lokal topraklamanız tknsyn arkadaşın söylediği gibi süper dahi olsa ideal topraklama olmaz. 0 lama zor durumlarda çözüm için bir öneridir. Meğer ile topraklama ölçümü yaptığımızda sadece gömdüğümüz levhanın durumunu ölçmeyiz topragın da durumunu ölçeriz.

ölçtüğünüz 224 ve 226 volt yük altındamı? yada kaç amper çekerken ölçüyorsunuz? faz nötr faz toprak arası yük altında 1-2 volt oynayabilir. İdeali eşit olmasıdır iyi bir topraklamada (her iki taraftan) faz toprak daha yüksek çıkmalıdır. Çünki nötr kablosunda akımdan dolayı bir gerilim düşümü meydana gelebilir. Yada nört kablosunun bir direnci vardır toprak direnci 0 dır dersek. Fakat her ikisi içinde dirençten bahsederiz.

Trafonun nötrü iyi olmassa derken trafonun nötr topraklaması iyi olmassa mı demek istiyorsunuz. Eğer böyle ise toprak direnci yüksek olursa anlamına gelir ki bu da faz toprak arasında faz nötrden daha düşük bir voltaj ölçmenizi gerektirir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
930,995
Kullanıcılar
452,755
Son üye
İmmortalxxx

Yeni konular

Geri
Üst