Nötr Toprak birleşirse

herkese selamlar öncelikle, verilen yanıtları dikkatle okudum fakat büyük fabrikalarda
özellikle FORD GÖLCÜK FABRIKASINI örenek verebilirim..
burada nötr ve toprak hattı birleştirilmiş olarak geliyorrr..
gözden atladığımız bir nokta var gibi geliyor (cevabını bende bilmiyorum)
evde maruz kalacagımız kaçak güçün sınırları belli enfazla yük çeken herhalde çaamaşır makinasıdır felan filan..
ama böyle büyük fabrikalarda marus kalınabılecek gücü tahmin bile edemeyizz..
VAR BAŞKA Bİ PÜF NOKTASI AMA ANLAMADIMM..

AKINDAN
 
sn.QAZXSW arkadaşımızdan sonra aklıma geldi arkadaşlar biraz abartılı bir örnek olacak ama

evimiz ya da iş yerimiz bir kaya zemini üstünde (toprak direnci yüksek) olan bir konumda bulunsa ve sağlıklı topraklama yapabilmek için metrelerce (atıyorum 1000-5000 metre diyelim) uzağa kablo çekmemiz gerekse, mülkiyet ihlali nedeni ile buna da izin verilmese nasıl bir çözüm bulurdunuz?

(tabi asıl konumuzdan uzaklaşmadan)
 
mustafa arkadaşım çok doğru bir cevap yazmışsın
 

Selam.
zaten sıfırlama böyle zor dururmlarda baş vurulan bir yöntem.Belki şunu yapardım,girişten nötr ve toprağı birleştirir bunu da bir topraklama kazığıyla yere çakar ve yine bir ucunu da inşaatın temel demirlerinden birine bağlardım.Ama madem Elektrik bize keban barajından geliyor,gerekirse biz de uzak bir mesafeye toprağı taşımalıyız.
ama böyle bir evde de elektrikli şofben kullanmamaya özen gösterirdim herhalde.
Konu açılmışken forumda bir arkadaşımız bu topraklama ve sıfırlama ile ilgili çok güzel ve bizim gibi farazi değil de bilimsel bir yazı yazmış.bence bu konuda BENİM GİBİ tahmini konuşmak yerine o yazıyı okursak daha faydalı olur.
 
Uygun koşullar altında yapılan nötr,toprak birleştirilmesine MODERN SIFIRLAMA veya KORUMA İLETKENİ ile sıfırlama denilmektedir. Kısaca budur

not:ayrıntılı bilgi isteyenler netten araştırma yapabilirler veya kaynak belirteyim Elektrik Tesislerinde Güvenlik (yazarı, Prof. Dr. Mustafa BAYRAM) kitabından daha ayrıntılı bilgi elde edebilirler
 
Arkadaslar bu konu basligi altindaki tum yorumlarin daha cok meskenlerimizde ''sifirlama'' diye tabir edilen notr hatti ile toprak hattinin prizlerde koprulenmesi olayi ile ilgili yorumlar...Yoksa genel bir prensip olarak notr ile toprak hatti birlestirilemez diye bir kaide yok..Zaten topraklama yontemlerine bakarsak,notr ile topragin birlestirilmesi ilkesine dayana topraklama sistemleri var ve bir suru yerde kullaniliyor...Ben ornek olarak ankara metro istasyon topraklamalarini vermek istiyorum..Sartnamede deniliyor ki,isletme topraklamasi ile koruma topraklamasi, direnc degeri 1 (bir) ohm un altinda olmak kaydiyla birlestirilecektir...Ve tum istasyonlar bu ilkeye gore toprakladi...4 adet 3metre, 20 mm capinda kazik,yerin 20 metre altina cakilarak,bu kaziklara 1x120 mm2 capli 380 metre uzunlugunda ciplak bakir iletken,termokaynak yontemiyle birlestirilince,yapilan olcumlerde cikan direnc degeri 0.2 ile maksimum 0.5 ohm arasinda oldu...yani uygun sartlar saglanmak sarti ile birlestiriliyor..Cunku metro tuneli icerisinde toprakla herhangi bir baglantiniz olmuyor...ufak bir ayrinti daha: koruma topraklamasi iletkenleri ana baradan topraklama agina ciplak bakir iletkenlerle giderken,isletme topraklamasi iletkeni H07ZZ-J yani izoleli kablo ile topraklama agina irtibatlanmak zorunda..kolay gelsin
 
nötr toprak birleşmesi yani sıfırlama çok tehlikelidir.herhangibir noktadan nötr koparsa kaçaktan dolayı toprak hattına faz biner ve çarpılan kişi enteresan ses tonları çıkartır. bir müddet....
 
arkadaşlar güvenlik olayının haricinde farklı bir açıdan bakarsak;
diyelimki topraklama direnci 3 ohm (ki bu direncin meskenlerde çok daha fazla olacağı aşikar) olan bir monofaz sistemde nötr-toprak birleştirildi, bu durumda diyelimki 10 A lik bir çevrim var iletkenlerin üstünde o halde I^2*R den 100*3=300 W 'lık boşa harcanan bir gücümüz var ortada , yanılıyormuyum
 
selam
ben biraz düşündüm ama bu görüşünüze katılamadım.çünkü siz toprak iletkenini faz ile değil,yükün dönüşü ile yani nötr ile birleştiriyorsunuz.Çizim özürlü olduğundan çizip anlatamıyorum.
eğer 3 ohmluk topraklama direnci olan toprağı faz ile birleştirseydik,220/3=74 amper akım çekerdi.Bu da 74*220=16 kw yapardı.Ama akım cihazdan geçtikten sonra nereye giderse gitsin bizi bağlamaz.10 amper çeken yükümüzdür,sonraki yüklerin akımı da bizi bağlamaz.Ama direkt olarak nötr yerine toprağa bağlasaydık,o zaman o 3 ohm yükümüze seri bağlanmış olacaktı ve yükümüzün çektiği akımı ve gücü aksine azaltacaktı.
yine nötr ile toprağı birleştirdiğinizde,topraklama direncinin 3 ohm olması bize bir şey ifade etmez.Çünkü nötrün direncini sıfır almamız lazım.Bu durumda,paralel bağlı dirençlerde,toplam direnç,paralel bağlı en küçük dirençten daha küçük değerde olur prensibine göre,toplam direncimiz sıfır olacaktır.Bir başka değişle,akım,kolay yol olan,0 ohmluk nötr dururken ,topraklama iletkeninden geçmeyecektir.
Kaldı ki bu konuda asıl bahsedilen şey sıfırlamadır.Yani,topraklamanın olmadığı durumlarda,topraklama yerine nötr bağlanması.Yani ortada ne topraklama var,ne de direnci 3 ohm olan topraklama iletkeni.Başka bir değişle ,cihazın gövdesine toprak olmadığı için nötr bağlıyorsunuz.
İnşaallah çok karışık anlatmamışımdır.Kolay gelsin...
 
nötr ve topraklama birleşirse öncelikle Sigorta atar atmadığı takdirde nerde birlişirse orada kısa devre meydana gelir. aynı zamanda patlamada olabilir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…