Nötr Toprak birleşirse

merhaba M-usta-fa,
yukarida ikiye ayirdigin konuda iki maddedede ayni fikirdeyim, toprak yerine notr kullanmak cok sakincali.ikinci maddede benim ayni fikirde oldugum madde.
ancak toprak ilen notrun kacak akim relesinden once birlesmesinin sorun yapacagina katilmiyorum.
eger denemediysen baglantiyi yapip hayatkurtarici rele yi test etmeni tavsiye ederim.saglikli calistigini goreceksin. varsin irileri fazla notrun yerini degissin ve sigorta atsin , sigortanin gorevi bu zaten.iyiki atmis deriz.
iyi calismalar
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
1974 burdur ' Alıntı:
sn m-usta-fa
Kaçak akım rölesine gelince,röleden önce toprakla nötr birleşirse sorun olur,ama röleden sonra birleşirse röle açmaz.

bu anlatmış olduğunuz son cümleyi benmi yanlış anladım. torak ve nötr kaçak akım rölesinden öce birleştirilir ise sorun olmaz biliyorum. röleden sonra birleşirse kaçak var görünür. yanlış biliyor isem konuyu biraz daha açarmısınız
sayın burdur vesayın balikcipasa
Şimdi kaçak akım rölesinden önce ve kaçak akım rölesinden sonra derken,kaçak akım rölesine ne taraftan baktığınız önem kazanır.Yani aklınız evin içindeyse kaçak akım rölesinin girş"i kaçak akım rölesinden sonra" oluverir.Daha açık bir ifadeyle ve başka bir değişle,benim kaçak akım rölesinden sonra dediğim yer ile sizin kaçak akım rölesinden önce dediğiniz yer aynı yer .
Yani ben yanlış yazmışım:) yanlış ta yazmadım da gecenin o saatinde yanlış düşünmüşüm.
Size teşekkür ederek hemen düzelteyim.Kaçak akım rölesinin enerji girişinden önce toprakla nötr birleşirse sorun olmaz,ama kaçak akım rölesinin enerji çıkışından sonra toprakla nötr birleşirse kaçak akım rölesi devreyi açar.
 
yanlış anlamadan dolayı, kaçak akım rölesinin çalışmasını pekiştirmiş olduk.
sn m-usta-fa ve sn balikcipasa nın söylemiş olduğu toprak ile nötürün bina girişinde birleştirilip sonra dağıtım yapılması fikrine içtenlikle katılıyorum.yanlız bu bağlantının keyfiyet deyilde,mecbur tutulması gerektiğine inanıyorum. düşünceme göre en önemli faydası, açık havayi hatlı besleme hatlarını,ev ve büro cihazlarını bir nebze yıldırımdan korumuş olacaktır.atmosferik bir havada tr AG nin yıldız noktasının topraktan ayrılmış olabileceğini düşünmek bile istemiyorum. herkeze saygılar.
 
Bir de binada yapılacak bir tadilatta evinize faz ve nötrün yeri değiştirilmiş olarak verilmesi tehlikesi var.O zaman da gövdeye direkt olarak 220 volt verilir.
eğerki yukardaki olay doğruysa elektrik sayac bağlantısı da değişirsonuç ne olur?
 
arkadaşlar siize cok acı bi durumu anlatayım...
Bir abim bu durumdan öldü malesef olay karmaşık ama örnekle anlatayım...
buzdolabının prizinde sıfırlama yaptınız,fiş takılıyken dairenin gelen notr ü koptu...
faz buzdolabının içinden dolaşıp prizin notr ucuna ve yanında bağlı olan iletkenle topraklama ucuna ve dolayısıyla buzdolabının gövdesine geldi...
ayağınız çıplak ve elinizi buzdolabının metal kulpuna uzattınız...
faz var ; notr var(yerden ayakla alınan topraklama) ; yük olarak beden var ; ölüm var arkadaşlar ölüm var :(
 
arkadaş eğer senin evinde sıfırlama yapılıyorsa yani biz ona şöntleme deriz çok kısa zamanda kabloları eritecektir çünkü şohben 7.5 kw akım çeker üzerinde aşırı şekilde bir kaçak akım olur bu yüzden sıfırlama eski tesisatlarda yapılırdı... yeni tesisatlarda öyle bi olay yok !!! bilmem anladınız mı hiç bir şey topraklamanın yerini tutmaz!!
 
bazen bası sistemlerde yada tesisatlarda ölçü aleti ile toprak-nötr arasında potansiyle fark(voltaj) görüyoruz bunun nedeni nedir? toprağa faz kaçağı olabilir mi ?
 
NÖtr toprak bİrleŞtİrİlİrse arkadaŞlarin yazdiklarina İlave olarak, bİnanin ana panosundan eĞer nÖtÜr kopar İse tÜm bİr fazli cİhazlarin nÖtÜrÜnden dİĞer fazlar dolaŞacaĞi İÇİn 380 volt oluŞur. bu İse canlilar İÇİn Çok tehlİkelİ bİr durum. (tabİİ evde doĞru ÇaliŞan bİr kaÇik akim varsa nÖtr-toprak bİrleŞtİrİrsenİz kaÇik akim koruma yapar ve elk. keser) gÜnÜmÜzde artik sifirlama devrİ bİtmİŞtİr.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,815
Mesajlar
920,685
Kullanıcılar
450,906
Son üye
Ümitgüçlü71

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst