Hollandada yaşıyorsan sakıncası olmaz,Türkiyede yaşıyorsan birisi fazla nötrün yerini değiştirir ve sigortaları attırır. günlerce ararsın arızayı.
şimdi burada iki konu var
1-toprak hattı olmayan bir binada,Toprak yerine nötr bağlamak.
2-toprak hattı olan bir binada,nötr ile toprağı birleştirmek
Sakıncalı olan şey,1. maddedir.
Güzel olan şey ise 2.maddedir.
1.maddenin sakıncası malumunuz bu konuda çok bahsedildi.Konunun başında da defaatle belirtilmiştir.
2.maddenin yararları da başka konularda belirtilmiştir.zaten bize enerji veren trafoların yıldız noktası bizim nötrümüzdür.Ve zaten trafoda nötr ile toprak birleştirilir.Biz de kendi binamızda,çok sağlam şekilde,arada direnç yapmayacak biçimde ve sökülme-kopma tehlikesi yaşanmayacak biçimde bağlanırsa,faz dengesizliklerinde nötr de gerilim oluşması engellenmiş olur.ayrıca toprak-nötr arası gerilim de yok denilecek seviyelere ulaşır.Binanızdan trafoya giden nötr hattından akım geçmez ve hatlar rahatlar.
ayrıca bina dışından gelen nötr hattınız koparsa,bu farkedilip düzeltilene kadar(diyelim ki direkten gelen kabloya kamyon takıldı ve hat koptu) gerilimin bir fazda aşırı artıp cihazları yakmasını engeller.
ayrıca oldu ki zamanla kötü yapılmış olan toprak direnciniz arttı ya da topraklama yapılamaz oldu.O zaman nötr toprağın işini yapar.Diyeceksiniz ki o zaman da dışarıdan nötr koparsa yanarız.Evet yanarız ama zaten (fabrikalarda öyle sanırım evlerdede öyledir) yıllık periyotlarla topraklama direncinin ölçülerek kontrol edilmesi gerekmektedir.
Kaçak akım rölesine gelince,röleden önce toprakla nötr birleşirse sorun olur,ama röleden sonra birleşirse röle açmaz.