Neden Bir İnsan Cumartesi Sabahı Erkenden Uyanır?

Ya bi bakıyorum bazıları bu konuya eksi vermiş, neden? Burdaki konudan nasıl rahatsız oldunuz? Ya konunun başlığına bakarak verilen eksi yada kıskançlıktan verilen eksi veyahutta bazı iş veren ve yalakalarını rahatsız ettiği için eksi vermiş olmamalılar yoksa bir insanın bu konuya karşı gelmesi için kafadan kontak olması lazım. Üstelik bu konuyu geri bırakmak için diğer eski konulara zoraki mesajlar atıldığı belli. Neden bu tepki? Sistem böyle sömürü üzerine devam mı etsin?

http://www.eurofound.europa.eu/pubdocs/2006/98/en/2/ef0698en.pdf

Şu sitede 18. sayfaya bakın, haftalık çalışma saatlerini görün (ilk sayfadaki boşlukta 16 (16/239) yazıp enterlarsanız 18. sayfaya ulaşırsınız). Elin gavuru bile görmüş bu zülümü.

Araştırın , sorgulayın, haklarınızı öğrenin. Susanlar, kabullenenler her daim kaybeder.
 
Bakın, bu cuma akşamı kamu personeli 9 günlük tatile çıkyor ya siz????
 
Hak aramanın din'i, dil'i, ırk'ı, millet'i,siyasi görüşü, mezheb'i olmaz. Türkiyede yaşayan aklı başında her insan iyi bilir ki büyük emekler harcamadan,mücadele etmeden (hakkını aramadan) hakkını alamazsın. Bizim memleketimizde hak genelde verilmez alınır. Sn Yelek87 zihniyetindeki insanlar artmalı ki sürü psikolojinden çıkıp insan moduna girebilelim. Kendisini mücadelesinden dolayı takdir ediyorum.
 
Hocam, eğer elimde doğrular varsa ve ben bunlara sonuna kadar inanıyorsam, kainat karşı gelse bile o fikrimi savunurum, ister marjinal ister anarşist desinler umrumda olmaz. Ben insanları 3 kuruşa sömüren, en doğal haklarını kısıtlayan ve bu sistemi devam ettirmek isteyenlerin camiasından değilim. Yada kendi istediği bazı şeyleri başaramayan ama o aynı şeyi başarmış kişilere kıskançlıkla saldıran meslektaşlarımdan da değilim. Hiç bir zamanda olmadım.

Emek, iş gücü kavramlarını terör örgütlerine bulaşmış bir kaç sol örgütün tapusuna bırakmak mı doğrusu? Ben sesimi çıkarmasam, sen sesini çıkarmasan, o çıkarmasa kim bunu yapacak. Bir sabah uyanınca işveren; evladım bak sen çok çalışıyorsun, maaşını 2 katına, haftalık çalışma saatinide 60 dan 40 a indiriyorum mu diyecek. Sen sesini çıkarmadığında senin oy verdiğin hükümetler mi değiştirecek bunu?

Ben mesela çok zor şartlarda okudum, üniversite sınavında daha ilk senede iyi bir okul kazandım. Bu sırada ailem beni okutmak için belki boğazlarından kestiler. Sonra mezun oldum, beni vasıfsız lise mezunu gibi düz işçiyle aynı ücrete ve aynı şartlara çalışmamı istediler. Öyle yeni mezuna 2-3 bin verilmezmiş,ekmek aslanın midesinde, bişeyler olmadan verilmezmiş gak guk diyen iş verenlere mi tabii olayım.

Düşün, devletin koyduğu kurallara bile uymuyor çoğu firma. Uymamayı pişkin gibi kabul ediyor. Sigorta primini düşük göstermek rutin sıradan bir uygulama olmuş. Esnek çalışma saatleri, yoğun çalışma temposu gibi ifadeler iş ilanlarında yazılıyor ki, bunun anlamı bedavaya zorla mesai demektir. Sen bu şartları kabul ederek yalnızca kendine değil, eşine, çocuğuna, sevdiklerine ve meslektaşlarına kötülük yapıyorsun. Çocuğun kursağına giden lokmayı patronununa veriyorsun, böyle hiç düşündün mü?

Düşündün diyelim, bunu değiştirmek için ne yaptın? Her iş görüşmesinde kaderim bu diye boynunu büküp kabul ettin mi?

Konfüçyusun dediği gibi "Karanlığa söveceğine, kalkta bir mum yak."

Ben o mumu yakıyorum, belki büyük bir meşale olur, belki söner gider ama en azından benim içim rahat olur.

Yarın yine bir cumartesi sabahı, hoş bu sefer arkadaş sebebiyle erken kalkacam ama sizin durumunuz ne? yoksa cumartesi sabahı işe mi gidiyorsunuz? o zaman büyük ihtimal özelde çalışıyorsun, büyük ihtimal 9 günlük bayram tatilinide yapmadınız? Yıllık izinlerinizde 1 hafta onuda memeleketinize gidibiliyorsunuz sadece. Yıllar geçiyor her günün birbirine benzedi, bu stres ve bu yoğunluktan bunalmadın mı? Yine bir cumartesi gününü kaybetmeye devam mı etmek istiyorsun. Ne kadar ömrün kaldı da bir cumartesi daha kaybetme lüksün var. Sevdiklerinle birlikte şöyle cumartesi kahvaltı yapsan, çocuğunu, eşini alıp bir yerlere gitsen hatta bu cuma akşamı hadi hanım bir yelere kaçalım desen güzel olmazmıy dı? Kaderin bu mu yoksa kaderin senin seçimindeki hatalar dolasıyla böyle oluştu. Yoksa işinden ve durumundan memnunsun diye kendini kandırmaya devam mı ediyorsun.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Cumartesi ??? Pazar ???
Bunları salıdan çarşambadan ayıran ne ?
Bazı mesleklerde gün ayırımı olmaz. Bizim mesleğimiz de böyle...
En azından arıza işleri böyle... Ne günü, ne de saati belli olmaz... Ya gider yaparsın, ya da bakası yapar müşterini kaybedersin...
Garsonun aşçının, cumartesi-pazarı olmaz, bayramı-seyranı da...
Avukatsan, nöbetin yoksa bile, önündeki davalara hazırlanmak için çalışma fırsatıdır cumartesi-pazar...
Doktorsan özelinde hasta bakıp para kazanacağın günlerdir cumartesi-pazar...
Bu liste uzayıp gider...

Hem ekonomik, hem sosyal geleceğini güvence altına almak için, nazik bedenini yormak lazım... En azından bir süre...

Tüm esnafın çalıştığı cumartesi günü bankalar çalışmaz... Vergi dairesi çalışmaz... EDAŞ'tan proje çıkmaz, abonelik yapılmaz... Devlet kurumları çalışmaz... Ne saçma bir iştir bu ???

Sahi bir devlet memuru yılda toplam kaç gün izin yapar ??? Sonra da maaşını beğenmez...
Yok öyle bolluk ! Öğretmen maaşları azmış... Neden atama bekleyen yüzlerce insan var ?

HAYAL BAŞKA, GERÇEK BAŞKA !!!
Biz o kadar zengin bir ülke değiliz...
 
Cumartesi tatili daha elverişli kullanmanızı sağlar. 12'ye kadar yatıp kahvaltı yapıp bu gün tatil, ne yapsam acaba diye plan yapana kadar saat zaten 14.00 olur. hazırlandın, çıktın 15.00 oldu. bi de akşamları eve erken gelen biri iseniz tatil gününü ancak 4-5 saat olarak idrak edebilirsiniz.

bu yüzden çok yorgun ve uykusuz olmadıkça hafta sonu ve diğer tüm tatillerde saat 10.30 da kahvaltımı yapmış duşumu almış olurum. günün geri kalanı da benim olur... Bir hahtalık biriken işi 2 günde hallederim.
 

Peki mardahan hocam bu gerçeğin adı "vahşi kapitalizm "değilmidir.Böyle rekabet ortamı kibar adıyla piyasa koşulları 7 gün çalışıp karın tokluğuna mahkum ettiği bir sistemdir. Bizim mesleğin yapısı bunu kabul etmez derken, sonuçta 5 gün çalışan kişide insan haftasonu demedende çalışan kişide insan olduğu gerçeğini unutalım mı? Zamanında yapmış olduğumuz bir tercihin, bizim sektörün hali bu diyerek kabul mu edelim... Elbet hafta sonu çalışacak kişiler olacaktır ama bu kişiler bu çalışmayı mecbur oldukları için değil, sunulan imkanları arttırmak için seçmelidir. Yani haftasonları çalışan kişi bunun maddi kazançınıda almalıdır. insan maaşlı çalışıyorsa , yaptığı işin haftanın 7 günü 24 saat çalışma gibi bir durumuda varsa nöbet sistemi oluşturulmuştur. Sonuçta kamu da da elektrik üretimin iletiminin haftasonu ve bayramı yoktur, sonuçta nöbet sistemiyle insanlar çalışmaktadır. Bende kamudayım nöbet olan bir işim var, bayramda da çalıştım.

Maaşlı çalışmayan serbest çalışan kişi , haftasonu çalışmayı kendi seçer , her zaman çalışmama özgürlüğü vardır. Onun bileceği iştir. Ama en azından haftanın 2 günü tatili olmaılıdır. Yoksa muhakkak bir yerlerde yıpranma kaçınılmazdır. Devlete geçmeden önce çalıştığım yerde ayda 2 gün tatilim vardı, şimdi haftada 2 gün tatilim var. Cumartesi pazarın değerini en iyi ben bilirim. Bambaşka bir hayat var. Her zaman dediğim gibi teknik meslekte çalışan kişiler kötü bir seçim yapmıştır. Mesala bir doktor olduğunuz zaman (nöbetler hariç) hiç bir zamam cumartesi çalışmak zorunda kalmayabilir. Sağlık sektöründeki diğer mesleklerde öyle. Ama bir mühendis için bu çok geçerli değildir. Kamuya yada kurumsal bir firmaya girmeyen mühendisin haftasonu tatili şansı çok çok düşüktür. Çünkü kapitalist sistemde devamlı üretim devamlı imalat ve dolasıyla Bakım olduğundan mühendislerin çalışma durumu hep yoğun olmaktadır. Bu yoğun çalışmanın da maddi kazançı pek parlak değildir. Aynısı tekniker ve teknisyende de yaşanmaktadır.

Resmi kurumların cumartesi çalışmaması normal olandır.Normal olmayan piyasa koşulları nedeniyle cumartesi çalışmayı çok normal gören bir iş hayatıdır. İsviçre, isveç, norveç, slovenya, slovakya, avusrtuya, almanya, fransa, ingiltere vs. avrup ve batı amerika ülkelerinde nasıl bu sistem oturmuşsa bizde de oturmalıdır. Çünkü cumartesi gününü verirsen, pazar gününüde vermek zorunda kalırsın. Şöyle iki örnek vereyim, comedymax te yayınlanan bir amerikan dizisinde dergi sahibi bir cumartesi sabahı ofisine gelir, morali bozuktur, bir kaç çalışanda onu merak edip ofiste bulurlar ve dergi sahibi patrıo şöyle seslenir " delimisiniz, bugün cumartesi ne işiniz var ofiste", bir başka örnekte taş devri çizgi filminde fred çakmaktaşı evinden patronu bir cumartesi sabahı arar, eşi vilma seslenir " patronun telefonda fred, cumartesi günüde rahatsız edilir mi?"... Facebookta yabancı arakadaşlarla bir görüşün, sorun cumartesi çalışıyormusunuz diye çok büyük çoğunluğu çalışmadığını görürsünüz.

Yani cumartesi çalışmak normal bir durum değildir. Düşün 25 yaşında askerliği yapmış bir mühendis, 65 yaşına kadar çalıştığında yani 1 yılda 52 gün cumartesi varsa, 52x40=2080 gün eder. Kabaca çalıştığımız 40 yılda 6 yıl daha fazla çalışmış oluruz. Korkuç bir tablo.

Mardahan hocamın kamu personelin aldığı ücrete (bu şartlarda) rağmen yakınmasına kızmasına yüzde yüz destek veriyorum. Bende kamu personeli olarak dışarda bu kadar ağır çalışma koşullarına rağmen , kamu personelinin hep sızlanması beni deli eder. Kamuda çalışmaktan şikayeti olan varsa istifa edebilir, kimse zorla tutmuyor. Özelliklede öğretmenlik gibi bu vahşi kapatilizmin olduğu bir yaşamda cennet gibi meslek olmasına rağmen hep şikayetçi olmaları entrasandır. Hazirandan beri sadece bankaya ayın 15 inde uğrayıp maaşı aldığı bir ortamda durum böyle.
 
Sayın murat cengiz, yazdıklarım benim fikirlerim değil... İroni yapmaya çalıştım... Bu konularda daha önce yazdıklarımı hatırlayınız lütfen...
Hak verirsiniz ki, yukarıda yazdığımın çok dada fazlasını düşünen "patron"lar da var... ))

İşverenlik de yapmış biri olarak şunu mutlaka söylemeliyim !
Benim için önemli olan "çalışma saati" değil, "performans"dır... Beş saatte bitmesi gereken işi, büyük özverilerle(!) 15 saatte bitiren eleman, benim için hiç değerli değildir...

Bazı zorunluluklar, zaman içinde kural haline gelebiliyor. Cumartesileri çalışmak gibi... Bu gün de bir süre çalıştım. Sonra balığa gittim. Bayramın ikinci günü arıtmada çalıştım... Müşterimin işini pazar günü yaptığım için, farklı bir bedel talep edemedim. Ya da bayramda iki katına çalışıyorum diyemedim... Hiç eleman çalıştırmıyorum veya çalıştıramıyorum... Müşterimden alamazsam, elemanıma veremem... Ama o haklı olarak +mesai isteyecektir... O zaman çalıştıramam ben de... Eleman ne yapar, hem internet kafede vakit öldürmek için babasından harçlık alır, hem de mesleki gelişimini sağlayamaz...
Bense çok daha fazla yorulurum...
 
Cumartesi Çalışmak [Eksi Sözlük Alıntılar]

***
çalışma hayatının en kabus seçeneklerinden biridir. ısrar ve inatla reddediniz, çalışmayınız. gelecek nesillerin selameti için

***
birkaç ay kadar tecrübe ettiğim boktan durum. sabah dolmuşa yürürken pastanelerde, kafelerde rahat rahat kahvaltılarını yapan neşeli insanları görünce imrenerek iç çekersiniz. normalde sabahları kahvaltı yapmayan bir insan olduğunuz halde o anda istemsizce kahvaltı yapasınız gelir. dolmuşta millet gezmeye giderken siz umutsuzca işyerinizin önünde inersiniz. işyerinde de genellikle çalışanların suratları diğer günlere göre daha fazla asık olur. motivasyon iyice diplere iner.
***
çalışmak için yaşamak ve yaşamak için çalışmak düşüncelerinin kapitalist sistem altında çok da özgür irade ile seçilememesi sonucu ortaya çıkan bi durum. ha, kimi isteyerek cumartesileri çalışıyodur kimi de elinde olmadan cumartesi, pazar hatta bayramlarda bile çalışıyodur. var olan sistem altında eziliyodur, sonuna kadar karşı da olsa freni boşalmış kamyon gibi hızla üstüne gelen kapitalist manyakların karşısında elinden birşey gelmiyodur. halbuki sadece yaşayabilmek için çalışmak var olsa şu dünyada.. elimizdekilerle mutlu olmayı başarabilsek, daha fazlasını düşünmesek, gözümüz hep yukarılarda olmasa, kendimizi farklı görmek istemesek.. bütün egolarımızdan sıyrılsak, bencillikten vazgeçsek, ötekileştirmesek.. hepsi çok zor, bunların olabilmesi çok çok zor. koyun olmaya alışmışız ya, şimdi; insanoğlu kendi başına ördüğü çorapla uğraşsın dursun. hep omuzlara basarak, alttakileri ezerek yükselsin. zirveyi gördüğünde bakalım çok mu mutlu olcak? zirveye gelebilmek için verdiği seneleri geri alabilcek mi? dünyadaki hayatı sona erdiğinde bakalım hayatı yaşamak mı olmuş, çalışmak mı olmuş..
***
çevrenizdeki tüm insanlar bayram tatillerine başlamışken bir cumartesi sabahı daha erkenden kalkıp işe gidileceğini düşünmek ciddi ciddi hayattan soğutur.
***
resmen ceza gibidir. sanki bir yaramazlık yapmışsınızdır da babanız sie sokağa çıkmayı yasaklamıştır ya aynı hisse kapışırsınız cumartesileri çalışırken. özellikle bahar ve yaz aylarında millet dışarda gezerken, sahilde birasını yudumlarken daha bir koyar. mümkünse yapmayın bunu kendinize yahu.
***
insanlık suçudur. suçlu da cumartesi çalışan insandan başkası değildir. biz eşşek oldukça semer vuran çok olur malum.
***
çalışma hayatıma başladığımdan beri [SUP],[/SUP] ikinci kez bu çileyi çekmiyorum. erken kalkmak ya da çalışmak olmadı hiçbir zaman şikayetim, sadece hayatımda cumartesilerin çok büyük önemi var. en karlı, en yağmurlu zamanlarda bile cumartesi benim için baharın en güzel günü gibidir. o yüzden cumartesi çalışmak benim için işkencedir. hele de balkonda çayımı içmek varken
***
insanların rahat olmadığının bir göstergesidir aslında. haftaiçinde yeteri kadar kazanamadıysan işleriniz iyi değilse mecbursunuz cumartesi çalışmaya. belli bi yerden sonra ise bu mecburiyet rutin bi hal alıyorsa sıkıntı vardır. 6 gün çalışıp 1 gün dinlenmek insana yetmeyecektir.
***
''avrupa'ya yetişmemiz için çok çalışmamız gerek'' diyen patronların çalışanlarına reva gördükleri muamele. 10 firmanın 8'inde duyarsınız bu bahaneyi ve artık miğde bulantılarınız başlar. seneler geçiyor, biz cumartesileri çalışa çalışa bir gram yaklaşamadık avrupa'ya be hacı!! adamlar cuma öğleden sonra yavaş yavaş kaçıyorlar ona rağmen bizden hala her konuda ilerideler. hayır, yetiştirilmesi gereken iş olsa anlayacağım da yok, aksine cumartesi çalışıyoruz nasıl olsa diye cuma'nın işi bugüne bırakılıyor ya, delirmemek elde değil.
***
haksızlıktır.

iş kanunu ile belirlenen haftalık çalışma saatini zaten haftaiçi fazlasıyla aşmışken bir de cumartesi insan çalıştırmak haksızlıktır, hak yemektir, haram olsundur.
***
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…