Cumartesi ??? Pazar ???
Bunları salıdan çarşambadan ayıran ne ?
Bazı mesleklerde gün ayırımı olmaz. Bizim mesleğimiz de böyle...
En azından arıza işleri böyle... Ne günü, ne de saati belli olmaz... Ya gider yaparsın, ya da bakası yapar müşterini kaybedersin...
Garsonun aşçının, cumartesi-pazarı olmaz, bayramı-seyranı da...
Avukatsan, nöbetin yoksa bile, önündeki davalara hazırlanmak için çalışma fırsatıdır cumartesi-pazar...
Doktorsan özelinde hasta bakıp para kazanacağın günlerdir cumartesi-pazar...
Bu liste uzayıp gider...
Hem ekonomik, hem sosyal geleceğini güvence altına almak için, nazik bedenini yormak lazım... En azından bir süre...
Tüm esnafın çalıştığı cumartesi günü bankalar çalışmaz... Vergi dairesi çalışmaz... EDAŞ'tan proje çıkmaz, abonelik yapılmaz... Devlet kurumları çalışmaz... Ne saçma bir iştir bu ???
Sahi bir devlet memuru yılda toplam kaç gün izin yapar ??? Sonra da maaşını beğenmez...
Yok öyle bolluk ! Öğretmen maaşları azmış... Neden atama bekleyen yüzlerce insan var ?
HAYAL BAŞKA, GERÇEK BAŞKA !!!
Biz o kadar zengin bir ülke değiliz...
Peki mardahan hocam bu gerçeğin adı "vahşi kapitalizm "değilmidir.Böyle rekabet ortamı kibar adıyla piyasa koşulları 7 gün çalışıp karın tokluğuna mahkum ettiği bir sistemdir. Bizim mesleğin yapısı bunu kabul etmez derken, sonuçta 5 gün çalışan kişide insan haftasonu demedende çalışan kişide insan olduğu gerçeğini unutalım mı? Zamanında yapmış olduğumuz bir tercihin, bizim sektörün hali bu diyerek kabul mu edelim... Elbet hafta sonu çalışacak kişiler olacaktır ama bu kişiler bu çalışmayı mecbur oldukları için değil, sunulan imkanları arttırmak için seçmelidir. Yani haftasonları çalışan kişi bunun maddi kazançınıda almalıdır. insan maaşlı çalışıyorsa , yaptığı işin haftanın 7 günü 24 saat çalışma gibi bir durumuda varsa nöbet sistemi oluşturulmuştur. Sonuçta kamu da da elektrik üretimin iletiminin haftasonu ve bayramı yoktur, sonuçta nöbet sistemiyle insanlar çalışmaktadır. Bende kamudayım nöbet olan bir işim var, bayramda da çalıştım.
Maaşlı çalışmayan serbest çalışan kişi , haftasonu çalışmayı kendi seçer , her zaman çalışmama özgürlüğü vardır. Onun bileceği iştir. Ama en azından haftanın 2 günü tatili olmaılıdır. Yoksa muhakkak bir yerlerde yıpranma kaçınılmazdır. Devlete geçmeden önce çalıştığım yerde ayda 2 gün tatilim vardı, şimdi haftada 2 gün tatilim var. Cumartesi pazarın değerini en iyi ben bilirim. Bambaşka bir hayat var. Her zaman dediğim gibi teknik meslekte çalışan kişiler kötü bir seçim yapmıştır. Mesala bir doktor olduğunuz zaman (nöbetler hariç) hiç bir zamam cumartesi çalışmak zorunda kalmayabilir. Sağlık sektöründeki diğer mesleklerde öyle. Ama bir mühendis için bu çok geçerli değildir. Kamuya yada kurumsal bir firmaya girmeyen mühendisin haftasonu tatili şansı çok çok düşüktür. Çünkü kapitalist sistemde devamlı üretim devamlı imalat ve dolasıyla bakım olduğundan mühendislerin çalışma durumu hep yoğun olmaktadır. Bu yoğun çalışmanın da maddi kazançı pek parlak değildir. Aynısı tekniker ve teknisyende de yaşanmaktadır.
Resmi kurumların cumartesi çalışmaması normal olandır.Normal olmayan piyasa koşulları nedeniyle cumartesi çalışmayı çok normal gören bir iş hayatıdır. İsviçre, isveç, norveç, slovenya, slovakya, avusrtuya, almanya, fransa, ingiltere vs. avrup ve batı amerika ülkelerinde nasıl bu sistem oturmuşsa bizde de oturmalıdır. Çünkü cumartesi gününü verirsen, pazar gününüde vermek zorunda kalırsın. Şöyle iki örnek vereyim, comedymax te yayınlanan bir amerikan dizisinde dergi sahibi bir cumartesi sabahı ofisine gelir, morali bozuktur, bir kaç çalışanda onu merak edip ofiste bulurlar ve dergi sahibi patrıo şöyle seslenir " delimisiniz, bugün cumartesi ne işiniz var ofiste", bir başka örnekte taş devri çizgi filminde fred çakmaktaşı evinden patronu bir cumartesi sabahı arar, eşi vilma seslenir " patronun telefonda fred, cumartesi günüde rahatsız edilir mi?"... Facebookta yabancı arakadaşlarla bir görüşün, sorun cumartesi çalışıyormusunuz diye çok büyük çoğunluğu çalışmadığını görürsünüz.
Yani cumartesi çalışmak normal bir durum değildir. Düşün 25 yaşında askerliği yapmış bir mühendis, 65 yaşına kadar çalıştığında yani 1 yılda 52 gün cumartesi varsa, 52x40=2080 gün eder. Kabaca çalıştığımız 40 yılda 6 yıl daha fazla çalışmış oluruz. Korkuç bir tablo.
Mardahan hocamın kamu personelin aldığı ücrete (bu şartlarda) rağmen yakınmasına kızmasına yüzde yüz destek veriyorum. Bende kamu personeli olarak dışarda bu kadar ağır çalışma koşullarına rağmen , kamu personelinin hep sızlanması beni deli eder. Kamuda çalışmaktan şikayeti olan varsa istifa edebilir, kimse zorla tutmuyor. Özelliklede öğretmenlik gibi bu vahşi kapatilizmin olduğu bir yaşamda cennet gibi meslek olmasına rağmen hep şikayetçi olmaları entrasandır. Hazirandan beri sadece bankaya ayın 15 inde uğrayıp maaşı aldığı bir ortamda durum böyle.