Neden Orta Gerilim(OG) kullanılır ?

Su bilgi bende ters aklimda kalmis. Dc voltajin en buyuk dezavantaji kablo kayiplari yani bir yerden baska bir yere tasinmasi zordur. Ac voltajin degil. Yuksek dc voltajda olum riski garantidir. Kapildiniz mi birakamazsiniz. Ac voltaji transformatorlerle cok rahat diger voltajlara rahatlikla donusturebilirsiniz. Dc voltaji donusturmek gayet zordur.

Ac voltaji nakil edrrken yuksek voltaj secilmesinin nedneni iletim hatlarının daha ince olmasi nakli kolaylastirir. Maliyeti dusurur.

Ben boyle biliyorum.

Sn. Serkan_48 hocam,
Ac gerilim bir iletkenin çevresinden yol alırken dc gerilim tam merkezinden yol alır, iki gerilimde atıyorum 30A taşımak isterseniz, AC hattındaki iletkenin kesiti DC iletkenine göre mutlaka daha kalın olmak zorundadır. Bu yüzdendir ki, iletken kayıpları fazladır. Aynı iletken ile DC kullanırsanız daha fazla verimli olacaktır. Ancak AC deki diğer maliyet kazançları (örn. asenkron motorların DC motorlara göre ucuz olması,Bakım gerektirmemesi vs) sebebiyle kullanılabilir olmaktadır.
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Bir diğer konu ise deri etkisi (Skin effect) denilen iletim hatlarında ki ac ve dc nin farklı davranışıdır.
Ac bir iletim hattının kesitinin dış yüzeyinde yoğunlaşır yani akım çoğunluklu iletkenin dışından akar.
Dc ise iletken kesitinin tamamını kullanır.
Dc yerine ac kullanılacaksa kesitin artırılması gerekir bu ekstra maaliyettir ancak iletken bir defa çekilir. Şebeke seçiminde ac nin avantajları bunu fazlasıyla karşılar.
 
Alternatif akım,en basitinden üretim olarak Doğru akıma göre çok daha kolaydır.
Çoğu elektrik üreteci AC olarak tasarlanmıştır. Doğru akım jeneratörleri yapısı gereği yüksek gerilim üretecek şekilde tasarlanamaz, ac jeneratörler ise 230, 6300, 10500 ve 20000 volt gibi değerlerde üretilebiliyorlar. Sanayide kullanılan birçok endüksiyon motoru (ac motor) vardır bununda sebebi DC motora göre daha verimli olmasıdır.

Ayrıca AC akımda en önemli dezavantaj kablo kayıpları DC ye göre yüksektir. Buna da OG veya YG çözüm olmuştur.
Dünya da ilk kullanılmaya başlayan elektrik DC dir ancak DC elektriği uzak mesafelere taşımak alternatif gerilime göre hem zor hem pahalıdır çünkü kısa mesafelerde yükseltici trafolar kullanmak gerekmektedir.Tesla bu konuda Edison la çok tartışmış edison DC elektriği kullanıp dağıtırken Tesla alternatif elektriğin daha kullanışlı olduğunu iddaa etmiş ve bunu ispatlamıştır.
 
Neden AC?
Bu sorunun cevabını Tesla'dan başkası veremez.
İzleyin:


Sayın kaptan_ arkadaşımızın ilettiği bu videonun 13:20 saniyesinde edisonun dc iletimi için daha kalın çaplı kablolar kullanılmak zorundadır diyor?

Bu konuyu biraz daha detaylı araştıracağım.

 

Forum istatistikleri

Konular
128,980
Mesajlar
922,263
Kullanıcılar
451,182
Son üye
SkippeRR

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst