NH bıçaklı sigorta

ikitelli organize sanayii bölgesinde kısa adı eskoop açılımı evren sanayii sitesinde 1,5 yıl çalıştım.burada elektrik,telefon ve su yerin altındaki 6 km uzunluğundaki tünellerden iş yerlerine dağılıyor ve dağıtım panoları nh sigortalı hergün elimde patlamasın veya bir kaza olmasın diye dua ederek çalıştım.allah göstermesin ama bir kaza geçirsem yardım gelene kadar lağım farelerine yem olurdum.çok dikkat ederek eğer aklımda soru işareti varsa kilometrelerce yol yürüyüp iş yerlerine giderek kazasıs belasız işimi yaptım.3 fazlı devrelerde nh sigorta kullanmak asla istemem.ellikde olsa tehlikeli bir malzeme patladığı zaman parça tesirli bomba gibi patlayanları bile var.
 
evet yük altında bıçaklı sigorta sökülmez,birde arkadaşımızın dediği kafama takıldı üç bıçaklı sigortayı aynı anda söküp takan alet varmı,biz bu bıçaklı sigortaların altlarını takarken panoya ortalayıp takıyoruz peki bu alette ortalanabiliyormu yoksa sabitmi???
 
torapans ' Alıntı:
...arkadaşımızın dediği kafama takıldı üç bıçaklı sigortayı aynı anda söküp takan alet varmı,biz bu bıçaklı sigortaların altlarını takarken panoya ortalayıp takıyoruz peki bu alette ortalanabiliyormu yoksa sabitmi???


Üstteki siyah yerden tutup çekince sigortaların bulunduğu kapak dışarı çıkarak devreyi kesiyor.
Çok kullanışlı bir alet.

http://www.imajteknik.com/eng/urKAT.asp?cat=NH Fuse-Switches - horizontal design&marka=EFEN


Şu da kataloğu (Almanca-İngilizce): https://www.kontrolkalemi.com/forum/attachments/2-rar.47197/
 

Ekli dosyalar

  • 2.rar
    1.6 MB · Görüntüleme: 1
genç arkadaşım eline sağlık bilgilendirdin beni,böyle birşey olacagını hiç tahmin etmemiştim çok saol,daha neler göreceğiz,tabiki yaşadıkca....
 
NH sigortaları takmasını yada sökmesini bende sevmem pensesi olsun olmasın çalıştığım işyerlerinin bazılarında sigortaların pensenin tutacak tırnakları kırıldığı için sökmekde sorun oluyordu.Tüm arkadaşlarımızın dediği gibi önce can güvenliği
bende arkadaşlara imalatını yapacakları yada revizyona gidecekleri panoda termik magnetik şalter kullanmayacaklarsa yerine federal elektriğin sigortalı yük şalterlerini öneririm.İlk önce şalteri kapatıp sonra elimizle bile NH sigortayı değiştirebiliriz her ihtimale karşı kontrolümüzü yaptıktan sonra tabi...

işte federal elektriğin sigortalı yük şalterleri
http://federal.com.tr/sigortali-ve-sigortasiz-yuk-ayiricilari/
 
yener74 arkadaşımızın dediği doğru. Sigortalı Yük kesici Şalterler ile bıçaklı sigortaları kullanmak güvenli. Bizde şirkette EFO marka S-YKŞ kulanıyoruz. Kontağı kapattığımda arızalanıp 1 fazı vermeyen çıktı. Ama açtığımda enerjiyi kesmeyen bir YKŞ olmadı. Tabii genede kontrol etmek şart. Bu sebeble bıçaklı sigorta kullanacaksanız bence YKŞ üzerinde kullanın derim.
 
kompanzede bıçaklı sigorta değiştirken mutlaka kapatıyom bende kompanzenin gücünü devre dışı bırakıyom en iyisi tamamen kapatmak ama makinalar duracak oda olmaz
 
Kompanzasyon yetersiz kaldığı için panoya bir grup kondansatör daha koyacaktım.Her şeyi hazırladım ve nh sigortaları yerine takması kaldı.Enerjiyi kesersem endüktif reaktif güç oranım artacaktı(30 saniyede ne kadar artacaksa).Birinci nh ı taktım.. yi takarken elimden kaydı.Ellik olmasına rağmen penseyle takıyordum.Tekrar denedim.Sonrasını hatırladığım kadarıyla anlatayım :)
bir gümleme sesi geldi.Küçükken güneşe çıplak gözle baktıysanız bilirsiniz.Suratıma o renkte bir alev topu geldi.Aklım başıma geldiğinde baktım ki kesici açmış.Bara izolatörleri kırılmış.Kablo iki pabucundan çıkıp yukarı fırlamış.İzolatör kırılınca bara panoya değmiş ve bir kısmı erimiş.pense bir yerde.NH başka bir yerde.Sağda solda bara izolatör parçaları.Tavandaki kireçler dökülmüş,her yer bembeyaz.Trofo kontrol odası duman içinde.Elim simsiyah.kirpiklerim yanmış.(benzer bir kazada yüzü yanan bir arkadaşım var).Sonuçta 30 saniye kapatmadığım kompanzasyon 3 saat kadar kapalı kaldı.3 saat orada çalışmak zorunda kaldım.Ayrıca verilmiş bütün sadakalarım orada bittiğinden bir sürü sadaka vermek zorunda kaldım :)
Bir de bu iş olduğunda yanlızdım.Öyle yerlerde yanlız kalmamak lazım.Bana üst düzey bir müdürümüz;Seni kursa yollayalım dedi.Ben de salaklık kursla düzelmiyor dedim :)
Yani aynı şeyi yapmış arkadaşlarım kusura bakmasınlar ama ben kendi adıma orada hayatımın en büyük salaklıklarından birini yapmıştım.
 
kompnzasyonu kısa süreli devre dışı bırakmamızın sakıncası yoktur, şayet harmonik ölçüm yapılacağı zaman 5 kompanzasyon sistemimizi ayrı ayrı, tesis devrede iken 45dk devre dışı bırakmıştık ve cezaya girmedik...
 

Forum istatistikleri

Konular
129,100
Mesajlar
923,232
Kullanıcılar
451,410
Son üye
aeguney

Yeni konular

Geri
Üst