Slm. Arkadaşlar.
Bu konu ile ilgili şu anda acilen müdahele edilmesi gereken bir tesis var.
Şu anda Reaktif cezaya girmiş bir tesisten kompanzasyon sistemini revize etmem istendi.
Tesite iki adet trafo var (1250 + 400 kVA) ölçü tek noktadan OG'den yapılıyor. Tesis şehir dışında olduğu için ve takip edecek kalifiye eleman olmadığı için sabit grupla falan uğraşmak sorun olacak.
İşte bu yüzden OG'den referans alıp AG'den Kompanzasyon yapmak istiyorum.
Şimdi piyasada kullanılan normal AG RGKR'lerini (örneğin Entes RG3 12CS) bu işte kullanmayı düşünüyorum.
Uygulama şu şekilde olacak; Akım bilgilerini sitemde koruma için kullanılan OG akım trafolarından alacağım. Gerilim bilgilerinide iki trafonun herhangi birinin Sekonderinden alacağım.
Soru: 1-Rölye akım trafosu oranı olarak kaç gireceğim. OG akım trafosu oranını aynen girersem olmaz gibi geliyor.
2- Akım ve gerilim faz sırasını ayarlamak için Trafonun OG buşinginden giren faz aynı sıradaki AG buşinginemi karşılık gelir. Fikir ve önerilerininzi beekliyorum.
Saygılar.....
Sn.
Ertek68,
Öncelikle şunu belirteyim, bu tip bir uygulama ihtiyacı görmediğimiz için YG referanslı AG kompanzasyon yapmadım. Bilgilenme amaçlı danıştığım birkaç arkadaşın da ayrı ayrı hemfikir oldukları durum şu:
Akım trafosu oranını girmesek dahi röle doğru anahtarlama işlemini yapacaktır. Ama biz röle ekranındaki akım bilgilerini hatalı olarak göreceğiz o kadar. Bunun için benim düşüncem şu olmuştu ilk zamanlar: Trafo çevirme oranınıda hesaba katacakmıyız ekrandan doğru değerleri görmek için:
34500/400=
86,25
Akım trafosu 30/5 diyelim. Çevirme oranı 6.
Trafo çevirme oranı da 34,5kV'da 86,25
Toplam çevirme oranı: 6x86,25=517,5
Yani
517,5 mu gireceğiz röleye akım trafosu çevirme oranını.
Yoksa sedece trafo çevirme oranını mı gireceğiz?
Bu durumda bi örneğe bakalım:
AG taraftaki yük 1492kVA olsun (hesap tam çıksın diye aldım bu değeri)
1. YG taraftan çekilen akım bu durumda: 1492/1,73.34,5=25A olur.
2. Akım trafosundan sonra biz bunu 25/6=4,16 görürüz
3. AG taraftaki gerilim de 400V
4. Bu durumda AG taraftan çekilen akım: 1492/1,73.0,4=2156A olur.
Biz röleye akım trafosu çevirme oranını (bir şekilde) 517,5 girdiğimizde çekilen akımı: 517,5 x 4,16=
2152A çıkıyor.
Zaten AG taraftan çekilen akımıda
2156 olarak hesaplamıştık.
Not: Hesaplarda cos fi'yi göz önünde bulundurmadım sadelik açısından.
Buradaki püf nokta şu: Yüksek gerilim tarafındaki voltajı ve alçak gerilim tarafındaki voltajı tam olarak ölçüp, gerçek değeri bilmeliyiz. YG tarafını, sayaçtaki voltajı görüp, bunu gerilim tr. çevirme oranı ile çarpıp bulabiliriz.
AG tarafı da ölçeriz.
Bizim için önemli olan şu aslında:
Akım trafolarını, AG gerilim ile aynı sıraya bir şekilde koyduk diyelim.
YG taraftaki akım ile AG taraftaki gerilim arasında trafo sarım grubuna göre (tam olarak 30) derecelik bir açı oluşacak. Bunun bir etkisi olur mu?
Bu sıraya koyma işlemini de trafo sarım grubundan bulabiliriz. Ama dediğim gibi bu açı farkının bir etkisi olurmu rölenin çalışma mantığına.
Ne yalan söyleyeyim, hislerim olmaması gerektiğini söylüyor.
Burada cevap verme sırası AR-GE'ci arkadaşlara düşüyor
___
Mesajımda akım trafosu kısmında düzenleme yaptım.