Bugün ülkemizde dağıtım sistemlerinde kullanılan 30 kV (31.5, 33,34.5), 15, 10.5 ve 6.3 kV olmak (»zere
dört değişik orta gerilim (OG) seviyesi bulunmaktadır. Bu gerilim seviyelerinin kullanımı yük yoğunluklarına ve
büyüklüklerine göre Büyük şehir O.G. şebekeleri,Küçük şehir ve kırsal alan O.G.şebekeleri olmak üzere iki alt gruba ayrılmaktadır.Aslında ülkemizde çift og sevyesi olarak tabir edilen yapı kullanılmaktadır ve bunun nedeni mevcut teknolojinin getirdiği çeşitli kısıtlamalardır.
380/154 kVluk enerji nakil hatlarıyla şehir kenarına getirilen
Elektrik enerjisi, burada kurulan ve geniş alan kapsayan açık hava salt transformatör merkezleri ile 30 kVa indirilmiş ve 30 kVluk gerilim kablolarla şehirdeki yük merkezlerine taşınmıştır.Buralardaki OG/OG transformatörleri ile gerilim bir kademe daha düşürülerek daha ekonomik bir seviyede OG/AG dağıtım transformatörleri beslenmiştir.Tüm bunlar şehir ile kırsal alan ayrımı ve buralardaki yük seviyesine göre dizayn edilmiş şebekenin sonucudur.
Şimdi sorunuza tekrar gelecek olursak bahsettiğiniz bu durum gelişen teknolojininde yardımıyla zaten ortadan kalkacaktır ve bunun için çalışmalar çoktan başlamıştır.Yani alt iletim görevi artık direk 154kv luk hatlarla sağlanacaktır.zaten yapılan incelemelerde de bu dönüşümün çok ciddi ekonomik kazancı olduğunuda göstermektedir.
Tabi yararı yanında zararıda var.o da aynı anda çok daha fazla abonenin enerjisiz kalma riski,eski sisteme göre 3 kat daha fazla arıza yoğunluğu,ve aızanın bulunması için geçen sürenin uzunluğudur.