Ohm yasasi ile voltaji bulmak

emalper

Üye
Katılım
25 Nis 2014
Mesajlar
13
Puanları
1
Yaş
29
Merhaba arkadaslar benim adim alper elektronige yeni giris yaptim sayilir ama ilk adimda bir sekilde istedigim sonuclari elde edemedim.
Olayi anlatmam gerekirse ohm kanunu uzerinde calisiyorum ve bunu breadboard uzerinde deneyip gormeye calisiyordum. Breadboarda guc kaynagimi bagladim ( 5.04V ve 1.37A) sonra birde 100ohm luk bir direnc yaptim ve bu sekilde hesaplarimi yaptim(V=I*R). Sonuc olarak akimi 0.05ohm olarak cikarttim ama ampermetrede 0.04 olarak gosteriyor. Belki kullandigim kablolarin icindeki direncten dolayi bu sapma olabilir diye dusunuyorum ama emin degilim.
Bir diger sorun iste ornegin bu guc kaynagini bagladim diyelim ama cikti olarak ornek 2v almak istiyorum bunun hesabini nasil yapacam. Yani denedim ama formulde sonuc olarak farkli birsey cikiyor breadboard uzerinde 4.84 volt elde ediyorum. Bu konuda bana yardimci olursaniz cok sevinirim. Yazim ve tabir hatam olduysa kusura bakmayin.
 
İlk sorunuz ampermetrenin iç direnci ve hassasiyetinden kaynaklanıyor olabilir. Ayrıca breadboard üzerinde yaptığın deneylerde bağlantılarını iyi yapamamış olabilirsin. 2. sorunda tam neyi kastettiğini anlayamadım. Elindeki güç kaynağın sabit 5v bir kaynak mı, ayarlı bir kaynak mı?
 
Merhaba.Cevaplar;
1- I=V/R hesabında I değerinin amper değerindeki küsuratların sizin ohm kanunu üzerinden matematik hesaplara tam da uygun olmadığını söylemek istiyorsunuz,yanlış anlamadıysam eğer.Kablolar yeterince kalın (kesitli) olduğunda, r kablo iç dirençleri bunda pek etkili olamaz.Burada asıl sonuçtaki bu küsuratları fazla değiştirecek olan ampermetrenin vidalı bağlantılarında (Veya açık 2 kutbundan yapılan kablo teması bağlantılarının) olan gevşek veya yeterince sıkı yapılmayan bağlantılarda yüzünden bu ölçüm değerindeki küsuratta bazı oynamalar olabilir.Bu bağlantılar örneğin tek kutupta biraz gevşek olursa tek seri suni direnç (Omajı sıfıra çok yakın direnç) veya 2 kutup tarafından gevşeklikler,yeterli Elektrik geçiş basıncıyla teması yoksa her iki uçta suni dirençler (Omajı sıfıra çok yakın) ampermetreye seri bağlı gibi oluşacağından,ampermetreden geçen bu akımın amper değerindeki küsuratlarda oynama olabilir,bu çok normaldir.

Bir de ampermetrelerin ölçüm (skala) değerini büyütmede şönt (paralel) iç dirençler, iç bağlantı yapısına tam monteli (tadilatlı olarak) kullanılır,belki çok iyi biliyorsunuz.Geçen akım/zaman oranıyla doğru orantıda bu iç direnç üzerinde ısı enerjisi birikip yeterince de soğuyamadığında,bu asıl ölçüm değerinden sapmalar oluşabilir,büyük güç değerli şönt dirençlerde bu sapma değerleri çok daha belirgin görülebilir.

2- Üzerinden akım geçen sabit rezistans (direnç) üzerinden bu 2 volt değerini ohm kanunu gereğince kolayca alabilmeniz mümkündür.Bu rezistans telinin her noktasından geçen I akımı tam sabit olduğuna göre biz 2 voltu tam alacağımız şekliyle sürgülü kolu (Sürgülü reosta olsaydı bu düzen direk bununla yaparak görürdünüz,ama zararı yoktur) ısıtıcı bir soba veya ocaktan kopmuş olan 220 vac ile çalışan rezistans telinin bir parçası (uygun bir uzunluğu) (5-6 voltta çalışacak kısmı) deneme yanılma yollu bulunup,bu üzerinde düşerek oluşacak 2 volt dc (daha detaylı konu için “dirençlerle voltaj bölümü” konusunu araştırıp iyice incelemeniz de gereklidir.) noktası tam olarak elde edlebilir,çok zor değildir bunun temini.

Örneğin 5-6 voltta çalışacak bir rezistans uzunluğu parçasına, iki ucundan 5.04 volt,1.37 mperi uygulayarak verirken,bir ucunu referans (sabit) nokta olarak ele alıp,diğer uçtan bu sabit uca doğru voltaj ölçüm probuna bağlı olan uçla birlikte yavaş hareketlerle gelebilirseniz eğer,tam 2 voltu bir noktada çok net (2.00 volt) olarak elde edersiniz.İşte bu noktada bahsettiğiniz ohm kanununun V=I*R formülü tam geçerli olup,bu değişken olacak V’nin değerini kayarken R değeri de tam değişerek azalan bu net R değeri belirler,işte tam bu noktada bu 2 voltu elde etmenizde ohm kanunu V’nin eldesinde direk kullanılarak uygulanmış olur.

Not: Sözü edilen bu uygulama genel elektrik sınırlarından tam çıkılıp genel elektronikte potansiyometre olarak kullanılan amfilerde ses seviyesi alçaklığı/yüksekliği kontrolünde kullanılan çok yararlı bir Elektronik elemanın (Yani aslı direk ohm kanunundan elektrikten direk gelip minyatürleşerek bu elektroniğe giriyor,rezistans teli malzeme seçimi daha hassas yapılıp minyatürleşerek direnç öğesi olarak elektronikte tam uygulanmış haliyle giriyor) çalışma ilkesi halidir.Bu nedenle genel elektrik alt yapısını tam kavrarsanız eğer genel elektroniğe/dijital elektroniğe geçişler çok daha kolay (Ana elektrik temelinden tam olarak gelerek) olur.Başarılar dileğimla.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Arkadaslar cevaplariniz icin cok tesekkurler ama biraz daha acik sormam gerekirse ornegin benim 2 volltluk bir motoru calistirmam lazim ve guc kayngim 5 volt. Bu voltaji direncler yardimi ile nasil 2 volta cekebilirim? Bunun ohm yasasi ile bir ilgisi var mi? Ne kadarlik bir direnc kkullanmam gerektigini nasil cozerim?
 
Gerilim bölücü direnç diye googlede arattır.
 
Motorun kaç watt olduğunu bilmemiz lazım.
Diyelim ki 2w. Bu durumda I=p/e formülünden I=2A olarak bulunur. Direnç üzerinde düşürmen gereken gerilim 3V olur. R=e/I formülünden 3/1=3 ohm çıkar. Ama direncinin gücü de tekrar P=I*e formülünden 3*1=3w olur. Yani 3 ohm/3w bir direnç kullanmalısın. Ama eğer motor 2w gücünde ise. Farklı güçte ise yeniden yukarıda benim yaptığım gibi hesaplamalısın.
 
Arkadaslar cevaplariniz icin cok tesekkurler ama biraz daha acik sormam gerekirse ornegin benim 2 volltluk bir motoru calistirmam lazim ve guc kayngim 5 volt. Bu voltaji direncler yardimi ile nasil 2 volta cekebilirim? Bunun ohm yasasi ile bir ilgisi var mi? Ne kadarlik bir direnc kkullanmam gerektigini nasil cozerim?

Dirençlerle motoru 2 volta indirip sürersiniz,ama 2 voltluk motor tam 3 A çekiyorsa (Bunu tam belirtmemişsiniz) direnç üzerinde ısınma (Motor mili kilitlenir veya zorlanırsa çekeceği amper de lineer artar) çekilen amperde dalgalanmalar,voltaj dengesizlikleri yaratabilir.Voltajı 2 volta net indiren benim bildiğim regüle entegresi de pek yoktur,en düşük 3 veya 3.3 volt (pc psu çıkışı gibi) elde edilme imkanı var.

Pratik çözüm olarak örneğin 3 adet 1N5408'i (3 amperlik silikon diyodu) seri bağlarsanız 0.65*3=1.99=2 volt voltaj düşümü 3 amper tam korunarak elde edilir.Ama motor 6 amper çekiyorsa ikişerli paralel yapıp bunları 3'lü seri kullanırsınız ve 2 volt,6 amper motor besleme akımınız hazır olur.Dirençle gerilim bölümünde dirençte hem silikon diyottan daha fazla ısı oluşur,hem de ısıyla çıkıştaki 3 amperde (Gerçi tüm diyotların,amper çıkışı kaç olursa olsun tümünde,eğer bağlanan seri diyot sayısı çok fazla sayıda olursa benzer durum (ısıyla dengesizlik,voltajda çok az dalgalanma) onlarda da olur,ama sadece 3 tanesini (1N5408'i) seri bağlayıp bu voltajı siz düşüreceksiniz) biraz dalgalanma da görülebilir.Ayarlı dirençlerle gerilimin bölünmesi işlemi küçük güçlerde sadece pot. veya trimpotlar için çok uygundur.Çünkü bunlarda kritik gövde kısımlarında bir ısı toplanması,ısıyla voltajın bu kararsızlığının bozulması hiç söz konusu değildir.Yani çıkış güçleri motor gibi watt.değeri yüksek değerlere karşılık gelemez,diğer türlü söylenirse eğer.Kolay gelsin.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,879
Mesajlar
930,976
Kullanıcılar
452,748
Son üye
Baranturk34.

Yeni konular

Geri
Üst