okul kompanzasyonu

ekotone

Üye
Katılım
23 Şub 2008
Mesajlar
48
Puanları
1
Arkadaşlar daha önce okul kompanzasyonu yapan varmı ,varsa tecrübelerinden yararlanmak isterim.teşekkürlerr.
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
kompanzasyon kompanzasyodur okulu yokki bu işin.sadece dengesi yükler fazla olur.monfaze kompanzasyon yapmanı öneririm kademelerin hassas olsun.cosQ i 0,8 in biraz altında al o kadar
 
sayın harmonik2 ;
haklısınız kompanzasyon kompanzasyondur.Fakat hocam cosq nin 0.8 in altında kaldığı günler geçti.Şimdi çosfi 090 bile cezaya sokuyor.Hatta işletmeler 1 ile(mesela bizim işletme) cezaya giriyor.Evet analizörle bakıyorsunuz cosq 1 ma harmoniklerden dolayı power factör 0,85.Bu durum da işletmeyi cezaya sokuyor.
Kolay gelsin.
 
ben hedef cosQ 0,8 in altında olsun demedim ki tesisin mevcut cosQ sini 0,8 in altında kabul et dedim tabiki 0,8 hedef olamaz
 
harmonik2 ' Alıntı:
ben hedef cosQ 0,8 in altında olsun demedim ki tesisin mevcut cosQ sini 0,8 in altında kabul et dedim tabiki 0,8 hedef olamaz
sanırım şunu demek istediniz.Ne kadar kompanzasyon yapacağınıza karar verirken ,kompanze edilmemiş cosqyi 0,8 in biraz altında al.Eğer öyle demek istediyseniz ben yanlış anlamışım demektir.
Bu durumda haklısınız da diyemeyeceğim.Çünkü siz sanırım tecrübeye binaen yazdınız bunu.Beni tecrübelerine güvenip iş yapanlar yaktı.Bence önce güzell bir güç analizi yapılmalı.Tecrübeye güvenilmemeli.
 
arkadaşlar elbette kompanzasyon kompanzasyondur.fakat demek istesiğim oydu işte dengesiz yükler ve yüklerin genelde çok olması. bu yüzden 12 kademelik sistem yetermi daha önce yapanlar varsa (genelde okul yükleri aynı olur)görüşlerini ve tecrübelerini almak istedim . Daha önce okul komp. yapmadığım için. TEŞEKKÜRLER. :)
 
Sayın ekotone,

Daha önce bir okulun kompanzasyon sistemini analiz ettim. 24 kademe kompanzasyon rölesi ile ancak kompanze edilebildi çünkü fazlar arasındaki yükler çok dengesizdi.

Ancak kompanze etmek istediğiniz okulun güç dağılımı fazlar arasında dengeli mi, dengesiz mi, dengesizlik ne kadar? bunları bilmek gerekiyor. Ondan sonra karar verilebilir. Belki de 8 kademe bile yeterli gelebilir.

Size tavsiyem bir güç analizörü ile önce sistemi analiz etmektir. Dengesizlik miktarını öğrendikten sonra kademe ve kondansatör güçleri belirlenir. Güç analizörü olarak Federal FPA120 ve elektroPAN EA200S önerebilirim.
 
2 tane varkombi-12 yi ayı 3 akım trafosundan seri bağlayarak kademe sayısını 24 e kadar çıkarabilirsiniz.1. röleye 12 kademe trifaze 2. röleye 12 kademe monofaze bağlanıyor.2 cihaz olması biraz maliyetli ancak diğedr markalar gibi sizi sınırlandırmaz.kimi rölelerde belli sıralama yada katsayı mantığı ile kademe sayısı artımı isteniyor.Bizim rölelerimizde böyle bir sınırlama istediğiniz sayıda,sırada ve katsayı ile bağlayabilirsiniz.24 kademe okula fazla gelebilir ama en az 18 kademe yaparsanız bir daha o okula uğramazsınız.
 
güzel cevap ;D arkadaşlar cos finiz 0.95 ten yüksek olur inşallah
 
Sn.ekotone ,arkadaşların paylaşımlarına katılıyorum.Ama benimde paylaşmak istediğim şeyler var.Öncelik ile bir anımı anlatayım;Reaktif tarife değişikliği nedeni ile daha önce kompanzasyonu olmayan bazı okulların kompanzasyon işini aldık.Bunlardan iki tanesi çok ilginç,iki adet anadolu lisesi,mimari projeleri aynı,elektrik projeleri aynı olan bu okullardan ilkine 3 akım trafolu kael varkombi 12 ile tamamı monofaze kademeli kompanzasyon sistemi kurdum.Sonuç mükemmel oldu.Birinci okulda sonuca güvenerek aynı model ikinci okulda fazla bir inceleme yapmadım.Aynı sistemden orayada kurdum.Fakat uğraş uğraş olmadı.2x40 W floresanlarda öyle adi balast kullanılmıştıki kademe sayısı yetmiyordu.Bir çok kombinasyon denemesinden sonra mecburen kademe artırma yoluna gittim.Elektropan EKR 24 rölesi kullanarak sistemi 18 kademe yaptım.Böylece bu okulda da mükemmel sonuca ulaştım.Şimdi bunlar ile mimarisi aynı olmayan ama gücü daha düşük başka bir lisede ilginç bir durum ile karşılaştım mesai saatlerinde iki fazdan kapasitif akım çekiliyor diğer fazdan endüktif akım çekiliyor.Bu projede de reaktör kullanmak zorunda kaldım.
Toparlayacak olursak;her gördüğün sakallı deden değildir.diye kim demiş ise doğru demiş.başlangıçda analiz yapabiliyorsak mutlaka yapmalıyız.Mesela önce kompanzasyon rölesini takarak analiz yapabiliriz.Analiz işi gevşek ise yaptığımız sistem daha toleranslı olmalıdır.Mevcut cos fi 0,6 kabul edilebilir.24 kademeli bir röle tercih edilmeli veya 12 den fazla kademe için hazırlıklı olunmalıdır.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,164
Mesajlar
923,866
Kullanıcılar
451,516
Son üye
SERDAR ASLAN

Yeni konular

Geri
Üst