Feedback olayı sesin kaynak tarafına geri dönme olayıdır.
Abi soyle birkac test yapmistim sana sormadan.
Oncelikle bu amfi komsu okulun aynisi da bizde var ondan 2 tane dedim hem komsu okulda hem de bizde yapiyor. Bu yuzden 3.maddeyi eleyebiliriz.
Ben 100 v dan ayirdim 4 ohm cikisinda boyle bir sorun olmadi.
Buradaki Feedback olayi nedir abi?
1.maddeyi insaalah bir dahaki seferde denerim.
Örneğin mikrofon sesi alan bir aygıttır. Hoparlör ise ses verir. Bir mikrofonu çalışırken hoparlöre yakınlaştırırsan ses öter. Bu ötme sesi farklı frekanslarda olabilir. Uğultu şeklinde de olabilir ıslık ta çalabilir gıjjj da yapabilir.
Bu durumda öten bir sistemin volüme seviyesini azalttığımızda ötme de azalıyor veya bitiyorsa, mikrofona etki eden geri besleme ses seviyesi minimal oluyor ve etki kayboluyor demektir.
100V hatlı sistemlerde bu tür olaylar daha fazla olur. Sebebi de hat geriliminin yüksek olmasından dolayı etkileşimin daha hassas olmasıdır.
Eğer GIJJJ değil de ıslık veya düdük şeklinde bir ötme oluyor olsaydı tek sorun feedback olayı idi.
Ama GIJJ şeklinde olması hem amplilerin hem hoparlörlerin incelenmesini gerektirir.
OLASILIKLAR:
1) Ampli kaliteli değildir. Bahsi geçen gıjırtı aslında amplinin ton kontrol devresinde veya çıkış katında belli frekanslarda, genellikle 1kHz ila 5kHz arası sinyalleri kırpıyor olması hoparlörlerin de bu kırpılmaya bu tür tepki göstermesi ile oluyor olabilir.
Tespiti osilaskop ile son derece kolaydır.
Osilaskop hem ampli çıkışından hem de hoparlör üzerinden bağlanarak bu gıjjırtının olduğu zamandaki grafiği incelenir.
Grafikteki değişimler görülüyorsa ampli sorunludur.
Osilaskoptaki sinyaller düzgün ise herhangi bir hoparlör belirlenen güçte randımanlı çalışamıyor, kendi içerisinden bu etkiyi yaratıyor olabilir.
2) GIJJ müzik dinlerken mi yapıyor yoksa sadece mikrofonla konuşurken mi?
Müzik dinlerken yapmıyorsa yukardaki madde geçersizdir. Çözümü hoparlörlerin biri veya birkaçının yönü değiştirilebilir. Mikrofonun yönü veya pozisyonu değiştirilebilir, ses uygun bir seviyeye düşürülebilir.
3) PC den müzik dinlerken yapıyorsa PC oynatıcı ayarlarından 4kHz frekanslar minumum yapılır. Ayrıca 2kHz 3kHz 5kHz gibi frekanslarda da test yapılır. Herhangi bir frekansta sorun düzeliyorsa ampli o frekansta osilasyon yapıyor olabilir.