Omron CJ1M-CPU13 Hakıkında Yardım

cirakli

Üye
Merhaba Arkadaşlar,

PLC konusunda çok yeniyim, CJ1M-CPU13 PLC'den programı çekip başka bir CJ1M-CPU13 PLC'ye aktardığımda IO kartlarıyla ilgili hatayla karşılaşıyorum, sanırım IO tablosunu aktaramadım. Ayrıca PLC'nin mermory tablosunu nasıl silebilirim. Yapılan bir hata sonucunda PLC sonsuz döngüye girmiş bir türlü çıkartamıyorum. Bir arkadaşımla telefon görüşmemiz üzerine sonsuz döngüye girmiş memory tablosunu sıfırlarsan problemi çözersin dedi, aynı programı başka bir CJ1M-CPU13 PLC'ye aktardım sorun düzeldi, devre üzerine eski PLC'yi taktığımda yine sonsuz döngüye giriyor, konuyla ilgili yardımcı olabilir misiniz?

Sonsuz döngü biraz alakasız bir terim olmuş !
Omronun ilgili modellerinde IO Allocation diye bir tabir vardır. Bu, PLC ye bağlı tüm ilave modullerin hangi bus adresi ile çalışacağını tayin eder. Eski programınızdaki bus adresleri yok veya yanlıştır. PLC içinde hiçbir program yokken tüm ERROR uyarılarını düzeltmeniz gerekir. İlgili programı cihaza yükledikten sonra program menusundeki hardware ayarlarını taratmanız gerekir. Program tüm modülleri tarar ve sonuçları gösterir, bulunan donanımların datası PLC içine transfer edilir. CPU nun donanımların tümünü tarayıp bulması söz konusu değildir.
Aynı programın kopyalanması için birebir aynı modul dizilimine ihtiyacınız olacaktır. Doğru modül dizilimine sahip değilseniz bus adresi farklılığından dolayı programınız çalışmaz/tepki vermez ! Programı kopyalayıp başarılı bir şekilde atsanız bile çalışmama ihtimali çok yüksektir. İnitial değerlerin tayin edilmemesi matematiksel yada döngüsel hatalara sebep olacağından CPU programı yürütse bile tepki vermeyecektir.

Bu yazdıklarımdan birşey anlamadıysanız makinenin servisi yada bu konu ile alakalı bilgisi olan birinden destek almanızı şiddetle tavsiye ederim. Boşu boşuna vakit kaybı yaşamazsınız.

sorun gayet basit. bi kere I/O konfigürasyon ile ilgili hata ile karşılaşıyorsanız mutlaka plc programındaki konfigürasyonu ve dip-switch ayarlarının doğru olması gerekir.
anladığım kadarı ile programcı da bir sıkıntı var. programı öyle bir yazdı ki stepler birbirine karışmış ve ilerleme gerçekleşmiyor. veya operatör paneli veya scada üzerinden girilen değerler yanlış girilmiş ve programın kafasını karıştırmış. burda yine programcıda bir hata var. program yanlış parametrelere izin vermemeli, belirli rangeler belirlemeli, bunun dışında girilen değerleri PLC ye göndermemeli.
bu kadar çamur attıktan sonra gelelim basit çözüme.
Data Memory dediğimiz bölgede bazı bitler aktif edilmiş ve pasif edilemeden çalışmıyor. siz yeni bir cpu yu var olan konfigürasyona eklediniz çalıştı. çünkü henüz o bitler aktif edilmedi. aşağıdaki yöntemle DM bölgesini sıfırlıyoruz. yepyeni bir cpu almış gibi olduk. eğer çözüm gerçekleşmez ise ilave olarak H ve T bölgelerini de sıfırlamanızı tavsiye ederim.
dmsrt.jpg
dmsrt2.jpg
dmsrt3.jpg
dmsrt4.jpg

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Kullanıcılar
452,758
Son üye
aprnck

Yeni konular