Elektrik işi, bilgi ve bilinç gerektirir, deneme yanılmaya gelmez!
Bir kaç defa daha naçizane belirtmiştim. Gerilim (Volt) ve akım çarpımı gücü (watt) belirlediğinden. Nasıl bağladığınız bu bağlamda çok önem arz etmez. Yalnız sisteminiz neyi gerektiriyorsa o şekilde bağlamalısınız. Panelleriniz 12 volt'a göre ise hem 12 volt sisteme göre hem de seri bağlayıp 24, 36 veya 48 volt'a göre birleştirmek mümkündür. Bu noktada diğer bileşenlerin özellikleri önemlidir. Akü grubu nasıldır? Tek akü ile mecburen 12 volt'a göre panelleri bağlamalısınız (tabi paneller 24 volt'a göre değilse-190Wh'a kadar). İnverter kullanılacaksa inverterin giriş voltajı da sizi kısıtlayacaktır. Yani inverter DC12-AC220 ise yine mecburen aküye, panele bakmaksızın 12 volt sisteme uygun montaj yapmalısınız. 12 volt panellerde 18-23 volt açık devre gerilimi ölçülür. Sizi yanıltmasın, şarj kontrol cihazı bu gerilimi uygun şarj gerilimine düşürecektir.
Sorunun merak kısmında, pil, batarya, akü,
Panel vesair enerji üreteçleri seri bağlandığında gerilimleri toplanır, paralel bağlandığında (aynı özelliklerde) ise akımları toplanır kaidesini unutmamak gerekiyor.
Akü ile örnek verirsek; 12V 100Ah akü teorik olarak 1200Watt güç saklar (gerçekte bu değer alınamaz!).
2 adet aynı akü seri ya da paralel bağlanırsa güçleri toplanır, yani 2400Watt eder. Seri bağlamada gerilimi (volt) toplarsınız (24Volt 100Ah, akım aynı kalır), paralel bağlamada gerilim aynı kalır akımı (12V 200Ah) toplarsınız, dolaysıyla güç ikiye katlanır. 24x100=12x200. Panellerin sistem ihtiyacınıza göre seri-paralel bağlanmalarında da aynı kural geçerlidir.
Unutulmamalıdır ki, enerji hiçbir zaman yoktan var vardan yok edilemez. Ancak bir şekilden başka bir şekle dönüşür!
12 volt akü ve invertere 24 volt'luk panel bağlanılmamalıdır! Tersi durumda zaten şarj alınamaz. Her iki durumda da bir yerde hata yapıldığı çok çabuk anlaşılır.