Otomatik otoklav

jalepone

Üye
Katılım
24 May 2011
Mesajlar
11
Puanları
1
Yaş
36
Konserve imalati yaptığımız bir fabrikada otoklav olarak otomatik otoklav kullanıyoruz.Aslında sağlıklı olarak kullamıyoruz desem daha doğru olur kanımca. Şöyle ki, otomatik otoklava attığımız özellikle haşlama (nohut, fasulye, barbunya, bezelye vb.) ürünler, otoklavdan fiziksel bombaj yaparak yani kutular deforme olmuş şekilde çıkmakta. Ne ilginçtir ki, bu problemi çoğu kez yaşarken, bazen problem yapan ürün problemsiz çıkabilmekte otoklavdan. Elbette bu problem de bizim için (işletme açısından) çok ciddi bir problem. Üç aydır bu problem üzerine kafa yoruyoruz, fakat bir neticeye ulaşmış değiliz. Teknik olarak ilgi alanımız da değil. Ama işte fabrikada sorumlu olduğumuz için bu problemi de çözmek bizim başımıza kaldı. Şimdi problem, otoklavdan mı, otomasyondan mı, üründen mi yoksa prosesten mi kaynaklanmakta? Şu bilgiye de vermeden geçmeyeyim: Aynı ambalajda aynı ürün klasik otoklavdan problemsiz olarak çıkmakta. Bu da şu demektir ki, problem, üründen ya da prosesten kaynaklanmamakta.
Otoklavı yapan firma da iflas ettiği için teknik destek almamız oldukça zor oluyor. Bu konu ile ilgili bilgisi olan arkadaşların her türlü fikirlerini paylaşmasını bekliyorum...
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
değerli üyemiz klasik otoklavdan bahsediyorsunuz.siz şunu yaparsanız olayı bence cok kolay halledeceksiniz.klasik otoklavın calışmasını inceleyiniz vede diğer otoklavda eksik olan vede hatalı calışmayı kolayca bulursunuz.genelde bu tür sistemlerde kullanılan selonoid vanalar problem yaratmakta ya bobini yanmakta yada içerisindeki mekanizma zamanla bozulmaktadır.
 
değerli üyemiz klasik otoklavdan bahsediyorsunuz.siz şunu yaparsanız olayı bence cok kolay halledeceksiniz.klasik otoklavın calışmasını inceleyiniz vede diğer otoklavda eksik olan vede hatalı calışmayı kolayca bulursunuz.genelde bu tür sistemlerde kullanılan selonoid vanalar problem yaratmakta ya bobini yanmakta yada içerisindeki mekanizma zamanla bozulmaktadır.


Öncelikle mesajınız için teşekkür ederim. Klasik otoklavda çalıştırdığımız basınç, sıcaklık ve zaman değerlerinin aynısını otomatik otoklavda uygulamak bizim de ilk aklımıza geldi ve uyguladık fakat değişen bir şey olmadı.
Dediğin vana kelebek vana mı oluyor? Ne işe yaramakta ve ilgisi nedir?
Yaşadığımız problemıi biraz daha açıklarsam belki daha iyi yardımcı olabilirsiniz.
Kutularda fiziksel bombaj, kapak kırığı yapmasının asıl olarak nedeni, otoklav basıncının kutunun içinde oluşan iç basıncı yenememesi. Tabii bu, soğutma aşamasında meydana gelmektedir.
Yani ortada basınç ile ilgili bir sorun var.
 
sistem ilk kurulduğunda normal çalışıyordu daha sonra böyle bir sorun mu çıktı yoksa ilk kurulumdan beri sorun mu var. ilk başlangıçtan beri sorun varsa yazılım olarak bir hata olabilir. sonradan çıktı ise çevresel elemanları kontrol etmekte fayda var ölçüm yapanbasınç sensörü termocupl gibi elemanların kalibrasyonunu gözden geçirmeniz iyi olur.
 
kullandığınız recetelerde basınç sıcaklık arasındaki oran nasıl onu kontrol edin.ısı basınç değişimi nasıl basınç ısı yükseldikten sonra mı yükseliyor. sterilize sonunda basınç dalgalanma yapıyor mu fiskiyeleri kontrol edin
 
Bildiğim kadarıyla otoklav kurulduğundan beri bahsettiğim problem yaşanmakta...
Yavaş yavaş çözüme doğru gidiyoruz, her yolu, her yöntemi denedik. Şu an en çok fiskiyeler üzerinde duruyoruz. Şöyle ki, sterilizasyon aşamasında ısının artışına bağlı olarak basınçta artmakta ve böylece kutular çok doğal olarak şişmekte, soğutma aşamasına geçtikten sonra kademeli olarak basınç düşmekte fakat fiskiyelerden gelen su az olduğu için soğutma basıncı yeterli gelmemektedir. Bu da basınç dalgalanmasına neden olmadır. Yani, problemin kaynağı tkbarbaros arkadaşınn tespitlerinden bir tanesi olan fiskiyeler. Fiskiyeleri değiştirip deneme yaptıktan sonra her şey ortaya çıkacak.
 
Merhaba
Yazılan bilgileri baştan beri takip ediyorum.Konserve sterilizasyon prosedürü hakkında bilgim yok,fakat tıbbi el aletlerimi sterilize etmek için 110 derece santigrat 2 atü ve de 20 dakikalık bir süreyi de ayarlayabilen bir basınç kabı yapmıştım.5 seneden fazla sürekli kullandım artık emekli de olduğum için kullanmıyorum.Özetle sizdeki durum biraz farklı kaba konan konservelerin ağızları lehimli olduğuna göre bir konserve kutusunun içinde bir basınç oluşuyor bir de esas kabın içinde.Bu iki basınç farkı konserve kutularında deformasyona sebep oluyor.Yalnız konserve kutularında hiç hava kalmazsa (tam-full-silme doldurulursa) ve de lehimlenir içindeki sıvı miktarı da minimum olursa kutularda genleşme de minimum olacaktır.Kabın basınç ayarı da çok önemlidir.Kullanılan tahliye selenoidlerin kesinlikle buharda kullanılan selenoidlerden(ben sirai marka kullanmıştım)kullanmak lazım.Yani basıncı kaçırmaması gerekir.Tabiidir ki basınç tahliye vanalarının yayları sık sık kontrol edilmeli kalibrasyona dikkat edilmelidir.(yaylar istenen basıncın üstüne çıktığında hassas bir şekilde açmalı)Prensip olarak otoklav için yazacaklarım,sizin çalışma datalarınızı bilmediğim için şimdilik bu kadar.Kolay gelsin.
 
Merhaba
Yazılan bilgileri baştan beri takip ediyorum.Konserve sterilizasyon prosedürü hakkında bilgim yok,fakat tıbbi el aletlerimi sterilize etmek için 110 derece santigrat 2 atü ve de 20 dakikalık bir süreyi de ayarlayabilen bir basınç kabı yapmıştım.5 seneden fazla sürekli kullandım artık emekli de olduğum için kullanmıyorum.Özetle sizdeki durum biraz farklı kaba konan konservelerin ağızları lehimli olduğuna göre bir konserve kutusunun içinde bir basınç oluşuyor bir de esas kabın içinde.Bu iki basınç farkı konserve kutularında deformasyona sebep oluyor.Yalnız konserve kutularında hiç hava kalmazsa (tam-full-silme doldurulursa) ve de lehimlenir içindeki sıvı miktarı da minimum olursa kutularda genleşme de minimum olacaktır.Kabın basınç ayarı da çok önemlidir.Kullanılan tahliye selenoidlerin kesinlikle buharda kullanılan selenoidlerden(ben sirai marka kullanmıştım)kullanmak lazım.Yani basıncı kaçırmaması gerekir.Tabiidir ki basınç tahliye vanalarının yayları sık sık kontrol edilmeli kalibrasyona dikkat edilmelidir.(yaylar istenen basıncın üstüne çıktığında hassas bir şekilde açmalı)Prensip olarak otoklav için yazacaklarım,sizin çalışma datalarınızı bilmediğim için şimdilik bu kadar.Kolay gelsin.

Merhaba,
Yaşadığımız sorunun tespiti ve çözümü konusunda dediğiniz şeyleri önemsiyorum. Dediğiniz şeylerin konserve sektöründeki "tercüme"si, kutularda "fazla" tepe boşluğu bırakılırsa, buna bağlı olarak ve ayrıca ürünün yapısına da bağlı olarak kutuda genleşme olacak ve iç basınç artacaktır; uygulanan otoklav basıncının da bu iç basıncı yenememe gibi bir durum söz konusu olabilir. Anladığım kadarıyla, siz tepe boşluğu bırakmak yerine kutuları silme olacak şekilde doldurarak iç basıncın önüne geçilebileceğini ifade etmektesiniz. Manktıklı geliyor fakat tepe boşluğunun bırakılmaması sonucunda kutuda vakum oluşması gibi bir handikap ortaya çıkmakta. Dediğinizi teorik ve pratik olarak doğru olduğunu kabul edersek, nasıl oluyor da klasik otoklavda aynı problem yaşanmamakta? Klasik otoklavda problemin yaşanmaması demek, prosesten değil otomatik otoklavın yapısından dolayı problemin yaşandığını gösteriyor. Ama şöyle de çok tuhaf bir durum var, haşlama ürünler dışındaki konserve ürünleri aynı ambalajda otomatik otoklava attığımızda kutular problemsiz olarak çıkmaktadır. Burdan baktığımızda ise problemin prosesten kaynaklandığı düşüncesi ilk olarak akla gelebilir. Birbiriyle çelişkili bu iki sonuç, bizi problemin çözümüne götürmüyor, tek bir şansımız kalıyor, otoklavın mekanik yapısı, otomasyon üzerinde deneme-yanılma çalışmaları yaparak çözüme ulaşabiliriz diye düşünmekteyim. Ayrıca şunu da belirteyim, otoklav alındığından beri kalibreden geçmedi, bununla bir ilgisi olabilir mi bilemiyorum.
Otoklavı kalibre edecek ve otoklavla ilgili teknik destek sağlayacak firmaları bilen arkadaşlar varsa, bunu bizlerle paylaşırlarsa seviniriz.
Başta foruma ve bu konu ile ilgisi olan tüm arkadaşlara düşüncelerini ve bilgilerini paylaşmasından ötürü teşekkür ederiz.
 
kullandığınız otoklavın takliye vanası oransal mı çalışıyor.bu vana açıklığınını kontrol edin. girdiğiniz basınç değerlerini kutu soğutma işleminde 100 dereceye kadar yüksek tutun.ekzoz tüneli uzunluğu nasıl. çıkış sıcaklığı ve tepe boşluğuna dikkat edin.salamura sıcaklığı nasıl birde bahsettiğiniz ürünler gazlı ürünler ıslatma süresinin uzunluğu ve kısalığı nihai sonucu etkiler
 

Forum istatistikleri

Konular
128,847
Mesajlar
920,962
Kullanıcılar
450,950
Son üye
BERKEN

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst