pıc' e başlangıç

Merhaba
PIC programlamayı ben en basit pıc olan 16F84A'yı asm ile programlayarak öğrenmeye başladım.4 ay kadar da oldu birşeyler de tasarlayabiliyorum.asm yazılımı pıc programlamanın temel dili (genel).Yalnız bu işe başlamadan önce bazı hazırlıklar yapmanız lazım.Yazmama gerek yok ama ben yine de hatırlatarak başlayayım.1-PC'nizde en az 7.4 SP3 proteus programı(isis ve ares) bulunmalı 2-MPLAB IDE v8.33 programı da olmalıdır.Bu iki program PC'nizde hazır var ise sanal olarak pıc programlamaya başlayabilirsiniz.Tabii ki PIC'e gerçek programı fiziksel olarak yüklemek o ayrı bir işlem ve de ayrı bir program ayrı bir etap.Şimdilik bu kadar soracağınız bir şey olursa cevaplamaya çalışırım.Kolay gelsin.
 
Merhaba
PIC programlamayı ben en basit pıc olan 16F84A'yı asm ile programlayarak öğrenmeye başladım.4 ay kadar da oldu birşeyler de tasarlayabiliyorum.asm yazılımı pıc programlamanın temel dili (genel).Yalnız bu işe başlamadan önce bazı hazırlıklar yapmanız lazım.Yazmama gerek yok ama ben yine de hatırlatarak başlayayım.1-PC'nizde en az 7.4 SP3 proteus programı(isis ve ares) bulunmalı 2-MPLAB IDE v8.33 programı da olmalıdır.Bu iki program PC'nizde hazır var ise sanal olarak pıc programlamaya başlayabilirsiniz.Tabii ki PIC'e gerçek programı fiziksel olarak yüklemek o ayrı bir işlem ve de ayrı bir program ayrı bir etap.Şimdilik bu kadar soracağınız bir şey olursa cevaplamaya çalışırım.Kolay gelsin.

hocam bu işi gunluk görsel olarak yapsak aslında bir linklte programları verelim konuya giriş yapalım bugun nasıl pıc yazılacagını yarın nasıl programlanacagını adım adım anlatsak belki size zor sıkıntılı gelecek fakat bizler için daha kalıcı olacaktır teşekkür ederim
 
(gfb_42) katılıyorum.Bu şekilde biz yeniler içinde iyi olur.
 
her şey burada var öncelikle ne kullanacağına karar ver bende yeni başladım ama oldukca hızlı yol katettim ccs c ile başlangıç yapmanı tavsiye ederim bnende ilk başta nereden başlayacağımı bilememiştim araştırmalarım sonucu ccs c hakkında internetde olsun kitap olsun oldukca yararlı yayınlar var burası enbüyük kaynak zaten

kesinlikle katılıyorum css c ile başlamanı tavsiye ederim. Bende daha yeni sayılırım pic proglama konusunda çok araştırdım. boşuna zamanını harcama css c ile başla. Bence elinin altında yazılı kaynak olursa daha da hızlı yol alırsın diye düşünüyorum. İyi çalışmalar
 
Sayın gfb_42,

Ben microc kullanıyorum ama size program olarak öneride bulunmaktansa programlama dilleri konusunda öneride bulunmak isterim.

Ben pic programlamaya okulda assembly ile başladım. Başlarda zorlandım. Özellikle de işin mantığını anlama konusunda. İlk yazdığım kodlar genelde led yakma, yakıp söndürme, gecikme kullanma gibi şeyler üzerine idi ki bunları yapmalısınız ilk programlarınızda. Fakat assemblyde ilerledikçe olayın mantığını çok iyi kavradım. Şimdi sağlam bir pic altyapım var.

Size de başlangıç için en azından ilk 1-2 ay kadar bir süre assembly ile uğraşmanızı ve mantığını anladığınızı hissettiğiniz zaman basic, C gibi bir programlama diline karar vermenizi öneririm.

Benim tercihim microc üzerine oldu. Bunun da sebebi assembly'i de istediğim zaman katabiliyorum kodlarıma ki bence microcnin asıl avantajı bu. Bir diğer avantajı da bitler düzeyinde rahat işlem yapılabilmesi. Bu da kod üzerindeki hakimiyetinizi arttırıyor. Dezavantajına gelirsek de genelde kitaplar ve diğer kaynaklar ccs derleyicisi üzerine. Dolayısıyla bazen kaynak bulmakta zorlanıyorum.

CCS de kullandım. Çok daha üst özellikleri olan bir program ama pek assemblye yakın olduğu söylenemez. Çok rahat kaynak bulabilirsiniz, yardım alabilirsiniz. Fakat benim gözlemlediğim ve sıkıntı yaşadığım bir dezavantaj, proje oluştururken başta ne kullanacağınıza karar vermeniz gerekmekte. Sonradan ben şu özelliği de kullanacağım dediğinizde benim bildiğim kadarıyla eklemek çok sağlıklı olmuyor.

Basic dili C dilinden çok daha farklı. Eğer kararınızı o dilden yana verirseniz, yine microelektronika'nın microbasic derleyicisi de var ve bildiğim kadarıyla kullananlar pek sıkıntı yaşamıyorlar. Tabi bunun dışında bir sürü basic derleyicisi de var. Pek detaylı bilgim olmadığı için fazla yardımcı olamayacağım basic konusunda.

Umarım verdiğim bilgiler biraz daha pic konusunda kafanızda bir şeylerin canlanmasını sağlar.
 
öncelikle sizlere çok teşekkür ederim aslında temel assembly oldugu sölylediler bende onudüşünüyomfakat hangi programları pc'ye yuklemem gerek assembly kodları nelerdir ?
 
Aslında konu biraz kapasiteyle alakalı birşey. Eğer matematiksel ve Elektronik alt yapınız mükemmel ise bahsedildiği gibi asm ile başlamak en iyisidir. Programa tamamen hakim olursunuz. Ancak, benim gibi düşünüpte "yapmak istediğim projeler aşırı detaylı olmayacak zaten, öğrenmesi basit olsun, kapasitemi ve zamanımı zorlamayım" derseniz basic dilini şiddetle önerebilirim. Böylelikle dijital elektronik üzerinde bir alt yapı oluşturmaya başlarsınız. Eğer yaş müsait ise daha sonra üst seviye dillerine geçiş yapabilirsiniz.
 
Merhaba
Ben size tuttuğum notlardan bir kısmını yollayayım.Yalnız en az PROTEUS 7.4 SP3 programını da bulup yüklemeniz lazım.Bu foruma bakmadım ama herhalde vardır yoksa bile diğer forumlardan bulmak mümkün.Txt dosyasında yazdığım yolla sanal olarak PIC(16F84A)programlamaya başlayabilirsiniz.Kitabın reklamı olmaz düşüncesinden hareketle ben size bir de benim faydalandığım kitaplardan bir tanesini de yazayım."Herkes İçin PIC Programlama ALFA yayınlarından Yazarı NURSEL AK" bu kitapta PIC'in Assembly komut setini ve de nasıl kullanıldığını bulacaksınız.Kolay gelsin.
 
merhaba arkadaşlar.
adım mehmet istanbulda ikamet ediyorum.
ben askerden önce üye olmup aranıza kaltılmıştım.fakat daha kendimi tanıtamadan kısa bir sürede askerlik görevimi yapmak üzere
uzun bir süre elektronikten ayrılmış bulunmakatayım.
çok şükür vatani görevimi (şan ve şeref dolu 15 ayımı tamamlamış) yerine getirmiş bulunmaktayım.
askere gitmeme yakın bir zamanda işlemciler ile tanışmış ve azcık ucundan bir şeyler kapmıştım.
aslen ben makine teknikeriyim.
baba elektrikçi olunca ister istemez bu işede bulaşmış oldum anlıycağınız.
sağdan soldan kitaplardan iyi kötü kendimi geliştirmeye devam ediyorum.
birazcıkta PLC bilgim var.
işlemciler bu konuda çok dikkatimi çekmişti.Çünkü PLC içinde işlemci vardı.
bende PIC16f877a üzerine yoğunlaşmıştım.
bazı devrelerim var bizzat yapıp denedim.
çalışıyorlar ama nasıl paylaşıcağımı bilmiyorum.
dosya nasıl eklenir resim nasıl yüklenir vs.
bana bu konulaya ilgili yardımcı olursanız bende paylaşımlarımı gerçekleştirmeye başlayabilirim.


işlemciyi (pıc16f8877a) sürekli deneme kartından söküp programlıyıp tekrar deneme kartına takmak bana ölüm gibi geliyor.nedense bir türlü çözemedim.

plc gibi işlemciyi söküp takmadan nasıl bir devre kurabilirm bu konuda da yardımcı olabilirseniz çok memnun olurum.

yardımlarınız için şimdiden hepinize çok teşekkür ederim.
 
blacktoner arkadaşım, öncelikle geçmiş olsun.
Eğer projelerini uygulamak zor geliyorsa isis simülatörünü kullanmalısın. Eğer kullanıyorsan ve buna rağmen hala deneme kartına pic takmak ölüm geliyorsa başka birşey demeyeceğim. Çünkü bu işle uğraşan çok kimsede deneme kartı yok. Yazılımdan sonra simülasyonunu yapar, boardla cebelleşirim. Bence sen bu konuda benden daha şanslı sayılırsın.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,876
Mesajlar
930,952
Kullanıcılar
452,743
Son üye
tamirciankara

Yeni konular

Geri
Üst