Para , altın ya da diğer ekonomik araçlar olmazsa insanlar zekatını ne olacak verecek . Mesela araba satan zekatını araba olarak mi verecek. Bu aç ve ihtiyaç sahibi olan insanın neyine yarayacak . Paranın ve diğer ekonomik araçların dolaşımda olması hem insan fıtratına hem dine hem de akla gayet uygundur bence . Olmaması abesle iştigal.
Seninle ıssız bir yerde yaşadığımızı varsayalım.
Ben inek ve küçükbaş hayvan yetiştiriyorum. Sen ise çiftçilik yapıyor ve tavuk yetiştiriyorsun.
Bu durumda paraya ya da altına hiç ihtiyacın olmayacağı gibi, birkaç kg peynir alabilmek için bana altın da versen kabul etmem.
Çünkü benim ihtiyacım olan şeyler, saman, yem, buğday, un gibi yiyebileceğim şeyler yerine hiçbir işe yaramayan altın gümüş veya benzeri metaller hiç değer arzetmeyecektir.
Keza benden alabileceğin yün, deri, yorgan gibi ısıtıcı ihtiyaçlarını da başka türlü karşılayabileceğini sanmıyorum.
Toplumsal yaşamda esasen paranın çok anlamı yoktur.
Para bir kıymeti temsil eder ve her ihtiyaç malzemesinin de bir kıymeti bulunmaktadır.
ZEKAT konusuna gelirsek...
Çok küçük iken dedemin bir HAK buğdayı köydeki fakir insanlara dağıttığını çok iyi hatırlıyorum. Bu insanlar fakir olmasına karşın, zaman zaman dedeme bağ bahçe işlerinde yardımcı olduklarını da biliyorum.
Bu gibi davranışlar asla karşılık olarak verilmez, sadece DİNİ vecibeler doğrultusunda yapılırdı.
Benim ''DEDE BUĞDAYIMIZI NEDEN BAŞKALARINA VERİYORSUN'' satıp onların da parasını alsan olmazmı? dediğimde, dedemin sözlerini hala unutmadım.
Köylün aç açık ise ALLAH katında onlara yardım etmelisin.