Paratoner ve bina topraklaması bileştirilir mi?

Sayın yetiş herhangi bir cihaz kullanmadan birleştirmemde bir sakınca var mı? o yönetmeliğe nereden ulaşabilirim. yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum.

Bahsettiğim malzemeyi kullanmadan,doğrudan birleştirilmesi sakıncalıdır.Toprak-
lamalar yönetmeliğini,EMO veya başka adreslerden bulabilirsiniz.Bahsettiğim ko-
nu,yönetmelikte geçmez.Leutron,Phoenix vs. gibi firma dokümanlarından yarar-
lanabilirsiniz.
 
yıldırım düştüğü zaman bile toprakta bir miktar elektrifikasyona sebep olacağı düşünüldüğünden paratoner çubukları ile bina topraklaması çubuklarının birbirlerinden en az 20 m uzak olması isteniyor. değil ki birleştirmek....
 
Madde 25-a) Komşu topraklayıcılar: Yıldırıma karşı koruma topraklamalarına 2 m’den daha küçük mesafede başka topraklayıcılar bulunuyorsa, bütün topraklayıcılar birbirleriyle bağlanmak zorundadır. Topraklayıcı mesafelerinin 2 ila 20 m arasında olması durumunda bütün topraklayıcıların birbirleriyle bağlanması tavsiye edilir.
Toprak özdirencinin 500 m’den daha yüksek olduğu durumlarda, aralarındaki mesafeler 20 m’den büyük olan topraklayıcıların da yıldırıma karşı koruma topraklamasına bağlanması tavsiye edilir.
Geçip gitmekte olan ve her bir yüksek gerilim direğine ilişkin tekil topraklama tesisine yaklaşan iletişim kablolarının iletken dış kılıfları için yukarıdaki koşullar geçerli değildir (Madde 22-b’ye bakınız).
Yıldırıma karşı koruma topraklayıcılarına bağlantılar, galvanik olarak veya eklatörler üzerinden (açık topraklama) yapılabilir. Farklı metallerden meydana gelen topraklayıcıların galvanik bağlantısı sonucu korozyon zararlarının ortaya çıkması kaçınılmaz olursa, açık topraklama kullanmak zorunludur.
b) Binaların yıldırımdan korunması: İletişim sistemine ilişkin topraklama tesislerinin, binanın yıldırıma karşı koruma tesisiyle bağlanması tavsiye edilir. Bunun için, yıldırıma karşı koruma tesisinde olduğu gibi aynı iletken kesitleri ve elemanlar kullanılmalıdır.
Bu amaçla topraklama kuşaklama (ring) iletkenleri birçok kere, ancak topraklama baraları veya topraklama klemensleri sadece bir kere bağlanırlar.
İçlerinde iletişim tesisleri işletilen, yıldırım tehlikesine maruz kalabilecek yüksek binalarda (örneğin çelik-beton haberleşme kulelerinde), atlamaları önlemek için, dikey metal kısımlar yeterli kesitteki inşaat demiri (St 37) ile sarılmış olmalıdır. Topraklama birleştirme iletkeninin, teknik donanım için yukarıya taşınması boyunca, fonksiyon topraklaması ve koruma iletkeni (FPE) her katta, fakat en az 10 m aralıklarla ve aynı şekilde binanın en üst ve en alt noktalarında, örneğin binanın demir iskeleti gibi sarılı dikey metal kısımlarına bağlanmalıdır. Bu durumda bu kısımların kolay erişilebilir bağlantı noktaları bulunmalıdır.

L.1.2 Temel topraklayıcılar:
a) Temel topraklamasının işlevi: Temel topraklaması, potansiyel dengelemesinin etkisini arttırır. Bunun dışında, Üçüncü Bölüm’deki kurallar yerine getirildiği takdirde, temel topraklaması kuvvetli akım tesislerinde ve yıldırıma karşı koruma tesislerinde topraklayıcı olarak uygundur.
 
Son düzenleme:
Binanın tüm topraklama sistemi yönetmeliğe uygun şekilde yapıldığı takdirde eş potansiyel bara ile birbirine bağlanabilir.
 
Ben buradan elimde herhangi bir bara veyahut başka başka bir cihaz olmadan iki topraklama sistemini birleştiremeyeceğimi anlıyorum. katkısı olan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.
 
çok sakıncalı bir durum yıldırım dusmesini dusunemiyorum
 
herkese slm bende tesisatını yapdığım bir yerde ana panodan 5*10 kablo geliyordu 3 faz nötr toprak olarak biz buna ayrıyeten bahçeye çubuk çakıp bir topraklama da oradan verdik iki topraklamayı bizim takdığımız dağıtım panosunda birleştirdik buradada yıldırım tesisatı vardı 1 hafta sonra klimanın ve otomatik bir kapı vardı onların Elektronik kartları yandı bize elektronik kart olan cihazlara parafudr takmamız söylendi taktık ama yapdığımız topraklamayı ayırdık yanan kartlarda bizim yapdığımız yanlış topraklamanın sonucuydu diye düşünüyorum...
 
merhabalar her şey iyi güzel birleştirilsin veya birleştirilmesin ama yapılan işin doğruluğundan ve yaptıınız gibi kaldıından nasıl emin olacaksınız..ben en son büyük bir spor tesisi bitirdim elimde termo kaynak binanın etrafında jcb kovaladım o kadar dikkat ettim bugün yaptım yarın kopardılar .....ölçümler bizi kurtardı ama acaba kaç yıl dayanacak bilemiorum...bilmem anlatabildim mi?
 
ARkadaşlar şu anda tüm panolarda parafudr var.Bu yüzden topraklama ve paratoner sisteminin birleştirilmesinde bir sakınca yoktur sanırım.
 
Yıldırım etkilerine karşı topraklama önlemleri : Yıldırımdan korunma için yüksek gerilim topraklama tesisi kullanılmalıdır. Bütün aşırı gerilim koruma düzenlerinin, toprağa boşalma yolunun direnç ve endüktansı olabildiğince küçük tutulmalıdır. Bu sebeple topraklama elektroduna bağlantı mümkün olduğu kadar düz, köşe yapmadan ve en kısa yoldan yapılmalıdır.Yapıların yıldırım etkilerine karşı koruma önlemleri için ilgili standartlara ( TS 622,TS IEC 61024 ve TS IEC 60364–4–443 vb) ve diğer ilgili mevzuatta ( Bayındırlık Bakanlığı Teknik İşler Şartnamesi Yıldırımlık tesisatı kısmı vb) belirtilen hususlara da uyulacaktır. Parlayıcı ve patlayıcı ortamlarda alınacak ek topraklama önlemleri için ilgili standartlarda ( Örneğin EN 60079–14 vb ), tüzük ve genelgelerde belirtilen hususlara uyulacaktır.


Eş Potansiyel Topraklama Sistemi ; Topraklamada en güvenli sistem eş potansiyel sistemdir. Bu sistemde tüm topraklamalar, tüm metal bölümler eş potansiyel baraları ile birbirine irtibatlanır. Tesis içerisinde herhangi iki noktada oluşabilecek gerilim farkı önlenmiş ve tüm noktalarda eş potansiyel sağlanmış olur.


Bu sistemde iç yıldırımlık ürünlerinin de (Aşırı Gerilim Darbe Koruyucu ) birlikte kullanılması gerekmekte, sebebi ise paratoner sistemini eş potansiyel sisteme irtibatlarken bu sistemin oluşturabileceği aşırı gerilimlere karşı da önlem alma gerekliliğidir. Aksi takdirde bu sistem cihazlar için büyük tehlike oluşturur. Farklı topraklamalar birbirlerine bağlanırken potansiyel dengeleyiciler üzerinden bağlantı yapılmalıdır.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,837
Mesajlar
930,663
Kullanıcılar
452,673
Son üye
loran laran

Yeni konular

Geri
Üst