Patlamış Gazlı Kesici Fotoğrafları

sevgili arkadaşlar sekonder koruma sistemlerinin ve ihbar role kombinasyonlarının sık sık kontrolleri yapılmalıdır
 
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
biz türkler hızlı insanlarız bir şeyi bilmeden hemen yapmaya kalkarız kurallar bazen umrumuzda olmaz yüksek gerilim uçaklar gibidir her ikisindede hataya yer yoktur
 
dikkatimi çeken og sigortalarının yerine tel bağlanmış (9. resim).. hele hele kapalı bir ortamda en çok yapılmaması gereken şey. ben tedaştayım baze araçt olmadığı zaman orjinal sig. arazideki harici tip ayırıcılara takıyorlar. ama kapalı ortam.. çok yanlış.
 
380 ve 154kV trafo merkezlerinde bu sorundan dolayı geçmiş senelerde bir çok işletmeci hayatını kaybetmiştir.Fakat son senelerde şartnamelerde bu konuyla ilgili önlemler alınmıştır.
Örneğin 380kV bir trafo merkezinde herhangi bir ayırıcıya manuel olarak müdahale etmek istediğinizde (işletmeci olmadığım için burayı tam bilmiorum) yani mili yuvaya soktuğunuzda motoru kurmak için, harekete bağlı kontak açılır ve bu sistemin ucuna bağlı olan yardımcı röle enerjisiz kalır!bu yardımcı rölenin bir kontağı da kesicinin kapama devresindedir.Röle enerjisiz kaldığında kesici kapama devresindeki rölenin kontağı açılacak ve kesici kapaması için gelen + ucu açacak ve işletmeci manuel müdahaleye başladığı andan, sonlandırdığı ana kadar güvenli şekilde çalışma fırsatı bulacaktır.
PLANLA, UYGULA, KONTROL ET, ÖNLEM AL!
 
herkese merhaba arkadasada allah sifa versin gecmis olsun. ben meslege yeni basliyan bir kardesiniz olarak yasadigim bi olayi anlatmak istiyorum gecen yaz ilcemizde cok siddetli bir yagmur yagmisti ve sanayi bolgesinden bir sorunla karsilastik gidip baktigimizda bize yildirim dustu falan dediler ben pek tecrubeli olmadigim icin ustamiz hemen kesiciyi
(hucre tipi)devreye almaya calisti bir kac kez ama kesici devreye girmedi bu cok yanlis bi davranis degilmi?daha sonra hattaki seksiyonerleri ayirip denedik yine ayni seyi yasadik son olarak kesicinin ustundeki kacak akim rolesinin falan degerini yukseltik ve kesici normal bi sekilde calisti benim sizlere sormak istedigim hatta yildirim falan dustugunde rolelerin ayarlarinda bir degisiklik olurmu bir de bu gibi durumlarda sisteme nasil mudahale etmeliyiz ?simdiden tesekkurler
 
Merhaba,skyinn10;
Öncelikle şunu belirtmeliyim ki kesicilere açma verdiren rolelerin genel adı koruma roleleridir.( Kaçak akım rolesi değil,sanırım burada yazım hatası oluştu.)
Şimdi ise sorunun cevabına gelelim.
Yıldırm düşmelerine karşı E.N.H.larında parafudur bulunur ve yıldırım düşmesinden dolayı oluşan yüksek gerilimi toprağa gönderir.Bazen yıldırım düşmesi sonucu bazı arızalar oluşa bilir.Örnegin;parafudur patlar,kesici kabinde arızalar oluşa bilir,yada iletken kopar v.s.
Bura kesicinin neden açtığını bilmiyorum fakat topraktan açtı ise hat kontrol edilmeden denenmemelidir.Aşırı akımdan açtı ise 2 kez duruma göre kapama verile bilir.
Konuuyu yüzeysel anlattığın için fazla bişey söyleyemeyecegim.Fakat daha kapsamlı anlatırsan bende sana sebeplerini söyleyebilirim.
Kolaygelsin...
 
emrah abi soyle diyim ilk gittik hucreye kesici acmisti devreye almaya calistik uc kez falan devreye girmedi sorun asiri akimla mi yoksa toprakla ilgili biseymiydi onla ilgili hic bi seye dikkat etmedi usta direk basladik sistemi devreye almaya calismaya yanlisim varsa duzeltin hucreden cikan hatti besleyen yeralti kablosunun basliklarini hepsini sokup kontrol ettik parafodurlarida kontrol ettik diger fabrikalrinda hatla baglantisini kestik tekrar denedik yine tutmadi son olarak koruma rolelerini devre disi birakinca oldu soyle diyim ilk anda koruma rolerini devre disi biraksaymisiz belkide uc dort saat ugrasmicaktik boyle bisey yapmak yanlis bi hareketmi olurdu bilgilendirdiginiz icin tesekkur ederim
 
Sn. skyinn10, sanırım yaşadığınız olayda şu gerçekleşmiş:
Hatta bulunan trafoların mıknatıslanma (demeraj) akımlarını, röle aşırı akım olarak algılamış. "Hattı tutturamamışsınız" diğer bir tabirle.

Bazen hatta yıldırım düştüğünde, kabin topraklaması iyi değilse eğer, gövdesi topraklanan bütün cihazlara zarar gelebilir.
Resimdeki röle de, bu tip bir olay sonucu bu hale gelmiş. Yıldırımlı bir gecenin sonrasında, hatta bulunan parafudrdan görünen hiç bir parça kalmamıştı (tamamen yok olmuştu.)

Bu da başka bir zaman arızalanan gerilim trafosu (Faz-faz bağlantılı) .

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 
bu micro elletirca röleler darbelerde hemen yanıyo özellikle kızakları aynen genç arkadaşın dediği gibi kabin topraklaması cok iyi olacak aksi taktirde o cok güvenip uzaktan beslediginiz pano bile arıza anında enerji altında kalabilir.yani topraklama kötü ise kumanda panosundan dahi og eldiveni ile butona basılmalı
 
Dikkatinizi çekerim resimlerde aparatlar kabin içinde değil hepsi uyduruk yapılmış.Önce can güvenliği diyorum ben.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,164
Mesajlar
923,865
Kullanıcılar
451,516
Son üye
SERDAR ASLAN

Yeni konular

Geri
Üst