STUDER masalarda CORRELATOR diye bir ibre görmüşsündür.
Bu aygıt iki kanal arasındaki faz farklarını gösterir.
L+R aynı fazda ise +1 MONO
L-R merkeze göre 90 ar derece birbirleri ile 180' faz açısında ise -1
İki kanal arasında herhangi bir faz ilişkisi yoksa 0
SURROUND, QUADROPHONIC, vbg terimleri araştırırsan faz ilişkileri konusunda detaylı bilgilere ulaşabilirsin.
https://en.wikipedia.org/wiki/Matrix_decoder
Faz ilişkilerinin ton kontrol veya EQ gibi aygıtlarla hiçbir ilgisi yoktur.
Bir ton kontrol devresi veya EQ bir kanaldaki herhangi bir frekansı yükseltip veya düşürürken, diğer kanaldaki aynı frekansı da aynı fazda genliğini değiştirirler.
Eski CD player almak mantıklı değil. Çünkü lazerin ömrünü tamamladığı bilinemez. Alındığı zamanda sorunsuz okuyan bir CD birkaç ay sonra CD seçmeye daha sonra da okumamaya başlayabilir.
Ancak birkaç yüz TL ye alınacaksa bitinceye kadar kullanılabilir.
Günümüzde pikap almak ise tamamen aptalca.
Uygun kalitede bir pikap 4-5 bin TL gibi temin edilebiliyor. Ancak iş bu kadarla da kalmayıp, yeni baskı plaklar tamamen PC bazlı masterlardan plaklara aktarılıyor.
PC bazlı master kayıtlar, digital teknik olarak saklandığı için tekrardan analog hale getirilerek üzerine bir de plaklarda bulunan RUMBLE ve STRACH gibi gürültüler eklendiğinde, yüksek dinamik alanlı ses sistemlerinden bahsetmeye gerek olmaz.
Çünkü günümüzde en pahalı pikabı almış olsan da elde edebileceğin en iyi RUMBLE gürültüsü olsa olsa -50db gibi olacaktır.
Bizim tasarımımız amplimizin dinamik alanı -72+30db(gain) = 102 db ise -50db gürültü seviyesine sahip bir ses kaynağı bizim amplimizi uyduruk cihazlar seviyesine indirecektir.
Plak günümüzde ancak bir şekilde muteberdir.
Yıllar önceki eski basım plak arşivimiz varsa, ve bu arşivimizdeki eserleri o yılların kayıt tekniğindeki hataları ve band genişliği ile dinlemek istiyorsak, işte o zaman bu arşivimizin hörmetine plak temin edebiliriz.