PC'ler ve teknolojik sohbetler.

Benim arabanın ses sistemi epeydir bozuk . Geçen tamire verdim . 1 ay düzeldi. Geçen hafta gene cortladi. İlk önce ne hikmetse arabanın sağ tarafından daha sonra sol tarafından ses kesiliyor. Açıyorsun multimedia yı çalışıyor ama ses yok . Söküp takmaktan usandım artık. Çalmazsan çalma ne halin varsa gör diyorum . Sizin gibi kaliteli ses dinlemeyi bırak ses için bile uğraşasım gelmiyor artık. Çok mu yaşlandım ne .
Ses yavaş yavaş gidiyorsa ısınma sorunu vardır. Aniden gelip gidiyorsa temas sorunu demektir.
Böyle bir şey var, isteyen olur mu
@Mr_YAMYAM , @sasen1 , @Under Ground , @Yunusgr , @ozgurece35
Bu ürünleri ben tavsiye edemiyorum.
Çin işi çipindirik ürünlerden.

Arkadaşlar.
@ozgurece35 amatör telsizci olduktan sonra gudurmuş olup, yeni sistemlere doğru gitmektedir.
İçimizde başka amatör telsizci arkadaşlar varsa ayrı bir konu başlığında toplanarak sohbet edebilir, böcüklü çay içebiliriz.

@Mr_YAMYAM hocam analog - dijital dipsiz kuyu Analog APRS dijital DPRS ,Analog APRS RX alma, yeni kütük oluşturma , bant genişliği ayarlama GNNS (GPS) Global navigation satellite küresel uydu seyrü sefer sistemi. Konumlama ayarları :( Cihazı tam olarak kullanabilmek için 2 ay çabalama yetmez gibi . Çok yoruldum biraz ara. 🥵

Telsiz anten Kablosunun Kralı

• İç İletken 7×0,76 mmØ Bükülü gümüş kaplı bakır tel
  • Yalıtkan Ort. 7,26 mmØ Solid polietilen
  • I. Ekran Gümüş kaplı bakır örgü
  • II. Ekran Gümüş kaplı bakır örgü
  • Dış Kılıf 10,8 mmØ PVC (EN 50290-2-22), RAL 9005 Siyah
DİELEKTRİK DAYANIM5000 V
YALITIM DİRENCİen az 10000 MΩ x Km
YAYILMA HIZI0,66
ÇALIŞMA SICAKLIĞI- 40 +70 °C
KAPASİTE101 pF/m
KARAKTERİSTİK EMPEDANS50 ± 2 Ω
BÜKÜLME YARI ÇAPI15 x D
ALEV GECİKTİRMETS EN 60332-1-1, TS EN 60332-2-1
ZAYIFLATMATS EN 50289-1-8

Ekli dosyalar

• RG214-1000x1000.jpg
    RG214-1000x1000.jpg
    56.2 KB · Görüntüleme: 5
Son düzenleme:
Benim zamanımda CTSS ve DTMF vardı da onlarla bile uğraşamıyorduk :D
Digital teknoloji ilerleyince guduruk olmuş vaziyet.
O gablo benim yıllar önce kullandığım gablonun aynısı. Çok guduruk bir gablodur. Eğilip bükülmez, kesilip biçilmez.
Ama konnektörlerini takar da sistemi faliyete geçirirsen dadından yinmez.

@Mr_YAMYAM hocam PCBleri bitirdim gibi. Size hangilerini göndereyim? Hepsini de gönderebilirim.

3 Loudness
5 Ton kontrol (birisi benim amplide kullandığım tipte)
2 Monitor
2 Input (Benim amplideki kartlar)
2 simetrik Psu kartı (Test etmek isterseniz)
Fotoda olmayan stk psu kartı da var elimde fazladan ama onu biraz modifiye ettim. İsterseniz onu da gönderebilirim.

Normalde lehim kaplayıp gönderecektim fakat ayarlı havya istasyonunda sıcaklık ayarı bir türlü 200 dereceyi geçmiyor. Nedenini çözemedim.
Bu şekilde göndersem problem olur mu?
Belki kargo size çok geç ulaşabilir bu yüzden de korozyon oluşmaması için ne yapabiliriz?

Bu arada ton kontrolü belkide 5-6 kez denedim hiçbiri olmadı. Neden olmadı diye düşünürken baskıdaki ufak bir detayı keşfettikten sonra olayı çözdüm.
Kağıdın üzerindeki boyanın hissedilebilir derecede kabarık olması gerekli kesinlikle. Yani kabartmalı gibi.
Diğer türlü bazı kartları basabilsem bile ton kontrolü bir türlü becerememiştim.
Doğru baskı aldıktan sonra tek seferde iki PCB çıkarttım.

Ekli dosyalar

• ütü-sonrası.jpg
    ütü-sonrası.jpg
    413.2 KB · Görüntüleme: 10
  • zımpara-öncesi.jpg
    zımpara-öncesi.jpg
    325 KB · Görüntüleme: 11
  • tum-pcbler.jpg
    tum-pcbler.jpg
    420.7 KB · Görüntüleme: 11
En hassas devreler ton kontrol ve loudness olduğu için bu iki kartları göndersen de olur.
STK yı gönderirsen bi bakarım.
İnput kartlarında herhangi bir ayar ve kalibrasyon olmadığı için zaten testte sadece opamp ve kondansatörlerin kalitesi önemlidir.
NOT:
Göndermeden önce tel ile bi görüşek. Ben geç saatte kalktığım için kargocular geri dönüyo. O yüzden site güvenliğine bırakılacak diye not düşebilirsin.
Bi NOT daha.
Her bir kartı STRECH film ile kapla. 1 ay dahi geçse sorun olmaz.
Gerekirse ben hallederim.

Son düzenleme:
STK Psu buydu hocam üzerinde malzeme yok. (Benim kullandığım kart özel kondansatör yüzünden çok modifiye edilmişti.)

cf692f2e-baeb-455d-9a4a-17366423d006.jpg
d4c5b55e-e8b7-4322-9c31-9ac25bf9a32c.jpg

Son kontrolleri de yaptıktan sonra hazırladığım tüm loudness ve ton kontrolleri strech film ile sarıyorum o halde.
Diğer kartları da belki siz kullanmak isterseniz diye fazla yapmıştım. Eklerim belki sürpriz olarak :D

Göndermeden önce görüşürüz tabii hocam.

STK Psu buydu hocam üzerinde malzeme yok. (Benim kullandığım kart özel kondansatör yüzünden çok modifiye edilmişti.)

Son kontrolleri de yaptıktan sonra hazırladığım tüm loudness ve ton kontrolleri strech film ile sarıyorum o halde.
Diğer kartları da belki siz kullanmak isterseniz diye fazla yapmıştım. Eklerim belki sürpriz olarak :D

Göndermeden önce görüşürüz tabii hocam.
Ben bu ampliyi senin için yapacağım. Çünkü kendisini uzman sanıp ta bana forumlarda LAF atan kişiler bile yapamadı.
Sen ikinci ampliyi yaparsan ilk yaptığını gıcıklığına satışa koyabilir, yüklüce meblağ isteyebilirsin.
Hatta ampli için YAMYAM TASARIMI ifadesini kullanırsan gören bazı kişiler gudurabilirler de. :D
Çünkü bu ampli yarı iletkenli olsa da aslında LAMBALI amplilerin karakteristiğine sahiptir. Lambalı amplilerin fiyatlarına bakmışsındır.
Zaten dinledikçe tasarımımın nasıl kaliteye sahip olduğunu anlamışsındır. Fil herifler böyle bir ses duyabilmek için binlerce dolar harcayıp, guduruyorlar.
Ölçüm tekniğini bilmeyen kişiler yırtınsalar da böyle bir cihaz yapamazlar. Önceleri kopya edilebilir gibi şüphelerim de vardı. Ancak kondansatör kalitesinden bile anlamayan kişilerin, değil kopya edebilmesi, devreleri çalıştırabilmesi bile neredeyse olanaksız.
Amplide kullanılan besleme devreleri zaten standart. STK için iki kondansatör bir köprü diyot. Diğer besleme devreleri için kullanılan malzemelerin orijinal olması ve tekniğine uygun tipte olması zaten yeterlidir.
Ben bir süre önce STK beslemesi için 4 adet 10.000uF LOW-ESR SAMSUNG kondansatör kullanmıştım. Ancak ölçümlerde hiç te fark olmamıştı. İki tane LOW-ESR kondansatör hatta nispeten kalitelisinden 2 adet kondansatör bile yetiyor.
PCB ler bana geldikten sonra yavaş yavaş montajını bitirir, testlerini yaparım. Yalnız elimde hiç 82nF kondansatör yok. 4.7nF tan fazlaca var.
Haa unutmadan.
Eğer bu devrelerle daha hassas bir ampli yapmak istiyorsan şimdiden kutu araştırmasına girmelisin. Kutunun derinliğinin biraz fazla olmasında fayda var. Önceki kutuda epeyce zorlanmıştın.
Eğer kutu olayını halledebilirsen bu sefer daha ciddi bir tasarım yapar, S/N yi daha aşağılara çekebiliriz. Böylece öngörülen yüksek dinamik alana ulaşabilirsin.
ÖNEMLE BELİRTEYİM Kİ:
Devreler çok basit gibi olsa da malzeme kalitesi son derece önemlidir. Benim kendi devrelerim için 10 adet entegre alsam 9 tanesi çöp çıkıyor. Bu toleransları amatör kişilerin ölçebilmeleri mümkün değildir.
İşte bu sebeple sana yapacağım ton kontrol ve loudness devreleri özel olacak. Ancak bu devrelerin montajındaki en küçük hata bile devreyi basit devreler haline getirebilecektir. Ancak ben burada iken hiç dert değil. Bir şekilde kötek yolu ile bile halledebiliriz.

Ben bu ampliyi senin için yapacağım. Çünkü kendisini uzman sanıp ta bana forumlarda LAF atan kişiler bile yapamadı.
Sen ikinci ampliyi yaparsan ilk yaptığını gıcıklığına satışa koyabilir, yüklüce meblağ isteyebilirsin.
Hatta ampli için YAMYAM TASARIMI ifadesini kullanırsan gören bazı kişiler gudurabilirler de. :D
Çünkü bu ampli yarı iletkenli olsa da aslında LAMBALI amplilerin karakteristiğine sahiptir. Lambalı amplilerin fiyatlarına bakmışsındır.
Zaten dinledikçe tasarımımın nasıl kaliteye sahip olduğunu anlamışsındır. Fil herifler böyle bir ses duyabilmek için binlerce dolar harcayıp, guduruyorlar.
Ölçüm tekniğini bilmeyen kişiler yırtınsalar da böyle bir cihaz yapamazlar. Önceleri kopya edilebilir gibi şüphelerim de vardı. Ancak kondansatör kalitesinden bile anlamayan kişilerin, değil kopya edebilmesi, devreleri çalıştırabilmesi bile neredeyse olanaksız.
Amplide kullanılan besleme devreleri zaten standart. STK için iki kondansatör bir köprü diyot. Diğer besleme devreleri için kullanılan malzemelerin orijinal olması ve tekniğine uygun tipte olması zaten yeterlidir.
Ben bir süre önce STK beslemesi için 4 adet 10.000uF LOW-ESR SAMSUNG kondansatör kullanmıştım. Ancak ölçümlerde hiç te fark olmamıştı. İki tane LOW-ESR kondansatör hatta nispeten kalitelisinden 2 adet kondansatör bile yetiyor.
PCB ler bana geldikten sonra yavaş yavaş montajını bitirir, testlerini yaparım. Yalnız elimde hiç 82nF kondansatör yok. 4.7nF tan fazlaca var.
Haa unutmadan.
Eğer bu devrelerle daha hassas bir ampli yapmak istiyorsan şimdiden kutu araştırmasına girmelisin. Kutunun derinliğinin biraz fazla olmasında fayda var. Önceki kutuda epeyce zorlanmıştın.
Eğer kutu olayını halledebilirsen bu sefer daha ciddi bir tasarım yapar, S/N yi daha aşağılara çekebiliriz. Böylece öngörülen yüksek dinamik alana ulaşabilirsin.
ÖNEMLE BELİRTEYİM Kİ:
Devreler çok basit gibi olsa da malzeme kalitesi son derece önemlidir. Benim kendi devrelerim için 10 adet entegre alsam 9 tanesi çöp çıkıyor. Bu toleransları amatör kişilerin ölçebilmeleri mümkün değildir.
İşte bu sebeple sana yapacağım ton kontrol ve loudness devreleri özel olacak. Ancak bu devrelerin montajındaki en küçük hata bile devreyi basit devreler haline getirebilecektir. Ancak ben burada iken hiç dert değil. Bir şekilde kötek yolu ile bile halledebiliriz.
Hocam bende bolca 82nF var. Size fazla fazla gönderebilirim. Bu kondansatörü dinleyerekte test etmiş olursunuz böylece :)

Bass karakteristiği için bu kondansatörü denediğinizde aynı sistemde dinleyerek aradaki farkı daha net anlarsınız bence. Yani bass karakteristiği olması gerektiği gibi mi yoksa malzemenin kalitesinden dolayı ortalama bir değerlerde mi duyulduğunu daha net anlayacağız :)
Ben diğer ampliler ile bizim amplinin arasındaki farkı anlayabiliyorum ama sizin kendinize hazırladığınız ampliyi dinlemediğim için olması gereken ile kendi amplimin arasındaki farkı bilemiyorum. (Orijinal malzemelerin bulunamaması gibi sebepler...)
Bunların tabii çok fazla ölçüm gerektiren şeyler olduğunu biliyorum benimkisi sadece dinleti testi gibi oluyor.

Kutu için zamanı geldiğinde birlikte karar verebiliriz. Şu an için kullandığım ampli gümbür gümbür zaten.
Yeni kutuya geçersek eğer S/N konusunu da çok düşük seviyelere çekebileceğimize hiç şüphem yok.
Kullandığım ampliyi ben bu kadar bile yapabileceğimi düşünmezdim kötek baya iyi öğretiyor hocam :D

Forum istatistikleri

Konular
129,822
Kullanıcılar
452,643
Son üye
tfdgg

Yeni konular

Geri