Pense tornavida tutmayı bilmeyen mühendis

Şantiyede çalışan mühendisler ne iş yaparlar?

Projelerini çizer yada tedarik eder. Saha uygunluğunu kontrol edip as-built projelerine destek verir/çizer. (Elektrik mekanik inşaat koordineli olarak / süperpoze)

Sözleşme ve şartnamelerin gerekliliklerine göre sürdürülebilirlik oluşturur. (Burada anahtar, priz yükseklikleri dışında; öncelik ürün gereksinimlerinin karşılanması, busbar, aydınlatma, güç, yangın, ses, data vs sistemlerin teknik şartname/şartnamelere uygunluğunun sağlanması)

Malzeme ve takım tedariklerini/satın alımlarını yapar. (nereye ne kadar gerektiğinin ve hangi zaman dilimleri içerisinde sahaya sevk edilmesi gerektiğini hesaplar/planlar)

Planlama ve hakedişlerini yapar. (Günlük, haftalık, aylık ve yıllık programlar yapıp bunlara uymaya çalışılır. İşi yaptıran ve yapan firma bu planlara uyarak bütçe oluşturur. Ödeme programları bu planlara göre hazırlanır)

Yapılacak işe göre çalışan sayısı belirler. Hangi zaman diliminde ne kadar iş gücü gerektiğini ve ne kadar verim alınacağını hesap eder. Bu ihtiyaca göre gerekli adam alımlarını yada taşeron tedariklerini yapar.

Çalışanların; izin, avans, gibi ihtiyaçlarını karşılamak için aracılık yaparlar.(Müdür böyle işlerle uğraşmaz. Genelde alt kademesi halleder. Kim bu müdür=mühendis)

İş güvenliği mevzuatına uygun hareket edilmesini sağlar. KKD ihtiyaçlarını belirler, iş güvenliği hususunda bir çok planlama yaparak sürdürülebilirliğini kontrol eder. (Kim bu iş güvenliği uzmanı=mühendis. Genelde)

ve daha bir çok konuları çözen kişilere denir. Şantiye büyüklüğüne göre bu işleri yapanlar ayrı da olabilir birde olabilir.

Peki bunca işi tek başına mühendis mi yapar? (NAH yapar) :D
En alttan en üste kadar herkesin birbirine ihtiyacı vardır.
Arz-talep yoksa veri yok. Veri yoksa çalışma yok. Çalışma yoksa iş yok. İş yoksa para yok. Para yoksa aş yok. Aş yoksa dımbırloppide derman yok :D vs vs

Halkalar olmadığında zincir kopar. Önemli olan zincirdeki zayıf halka olmamak.
Mühendiste ustada temizlikçi de, hepsi de birbirinden değerli iş gruplarıdır.

Tüm emekçi ve emektarlara selam olsun. Allah hepimizin gönlüne göre versin.
(Size yok. Kul hakkı yeyip insanların emeğini sömüren mahlukatlar) :mad:

Tabirlerde hatam var ise affola..
 
Yukarda ki arkadaşların yorumlarına katılmakla birlikte birkaç şeyde ben ekleyeyim .Yıllardır sanayide çalışıyorum kendim Elektronik teknikeriyim yani hem yüksek okulu hem meslek lisesini hemde elektronik mühendisslerinin eğitimini gördüm yüksek okulda iken aynı dersleri aynı atölyede görüyorduk. mühendislik
fakültesinde okuyan arkadaaşların yüzde doksan dokuzu düz lise mezunuydu ve atölyede çok zorlanıyorlardı çünkü daha malzemeleri tanımıyorlardı.Tabi bu onların suçu değil eğitim ssistemindeki çarpıklığın sonucu idi
meslek liselilerde mühendis olamıyordu 3 yıl oku fabrikalarda staj yap ama mühendis olma buda ayrı bir sorundu.mühendisler teorik olarak hesap kitap kısmını öğreniyorlar ama pratik yok tabiki kendini yetiştiren ve mühendsilik yapanlara sözümüz yok.Pratik olarak çalışan tekniker ve teknisyenlerde montajı yapar geçer hesap kitap projre kısmıyla çok detaylı ilgilenmez tabi bunları bilip yapan arkadaşlara da sözümüz yok yani Türkiyede durum böyle patronlarda herkesin her işi bilip yapmasını ister vee yaptırır bu da ayrı bir sorundur.Bir elektronikçiysen aynı zamanda profösyönel bir elektrikçi de olacaksın.Avrupda durum şöyle Alman mühendislerle çalıştım adamlar hem pratik hemde teorik konuyu gayet iyi biliyor herkes kendi işini profösyönelce yapar.İtalyanlarda biraz bize benziyor onlarlada çalıştım ama bizden iyiler.Saygıdeğer arkadaşlar Mesleki ve teknik eğitim yeniden gözden geçirilip planlanmalıdır yoksa durum dahada kötüye gidiyor .Bakın Elektrikçilik profösyönel bir bilgi gerektirir türkiyede Elektrik işçisi diye meslek çıkardılar neden? çünkü işi basit gösterip ücreti az vermek ve ayrıca mekatronik diye bir meslek çıkardılar görünüşte çok güzel bir meslek ama birkaç mesleği birden profösyönelce bilmek zorundaydı bu arkadaşlar bir vatandaşla konuşmuştum mekatronik okuyordu yanılmıyorsam torna öğrenmeye çalışıyordu stajda.Böyle bir mesleği yapmakta her baabayiğidin harcı değil.Bunlar benim nacizane gördüklerim hepinize saygılar.
 
fatıh sultan mehmet koprusunde gorevlı formendım avrupa yakasında ağaç golgesınde gel keyfım gel uzanmış yatıyordum bu arada kopruyu yapan japon fırmasının bir vinci var operator beyaz takım elbıse gıymış vinç kontrol kabınınde oturuyor bu arada bir kamyonet geldı siyah yağli çuvallarla civata getırdı kamyonetten ınmesı gereklı bir işçi getırmişler ama yetersın vinç operatoru beyaz takım elbiyle ındı vinçten çuvalları sirtlanıp indırdı işçiye yardım ettı aynı durumda ben elımı surmem demek ıstedığım onlar japon biz türk aradakı farkı siz eleştırın :) birşey ilave edeceğım muhendis konusunun uzmanı olmalıkı ustasına teknisyenıne iş yaptırabılsın kendısı yapması gerekmez ikincisi muhendisin adı var türkiyede maalesef muhendis demek planlama projelendırme tasarım yapabılmelı nerde oyle muhendis tasarımı ilkokul mezunları yapıyor türkiyemızde çok muhendis var sağ eliyle sol kulağını kaşiyan kımse kusura bakmasın ben işveren olsam oyle muhendislerı vc temizlıkçısı olarak işe almam diploma almakla muhendis olunmaz balıkçılıkta bir deyım var benım çök hoşuma gıden bır deyım dot islanmadan balık tutulmaz derler:)
 
Son düzenleme:
aynen hocam muhendislik öğrencileri okul yaşantılarında zorluk çekiyor gayet,ama çektikleri zorluklar piyasa beklentilerini karşılamıyor,verilen eğitim kişiye iş yapabilme yetkisi kazandırmıyor,kaç mühendis okul vaktinde aldıklarını uygulamakta ki,keşke uygulansa ,kişi kendini geliştirmeli deniyor ama birşeyi görmeden fikrin olmadan o konuda nasıl kendini geliştirebilirsin ,en basitinden söyleyeyim okullarda imza yetkisi için zorunlu tutulan yüksek gerilim tekniğini alan bir kişi trafolara og işlerine imza yetkisi kazanıyor ama bu ders ona bunları yapabilme bilgisini vermiyor ki,yani bir sorun bu dersi geçenlere ne konuda bilgi sahibi oldun diye ,üniversitelerde hocaların duyarlılığı gerçekten çok az onlarında derdi makale yazma ün yapma,verilen eğitim istisnalar harici tamamen teorik,hatta slayttan bas geç işleri,bence bi an önce eğitimde uygulamaların zorunluluklarının arttırılması ve sanayi unıversite işbirliğinin sağlanması gerekli,ben zamanında zorunlu fabrika stajım için bütün sanayiyi gezdim kablo fabrikaları otomasyon fabrikaları,adamlar stajer almıyoruz diyor iş bulmasını siz düşünün,hatta bölümümüzün başkanına arattırdım adam bile aynı cevabı aldı,ya bu stajerler adam mı öldürdü niye almıyorsunuz dedi, ülkede iş bulmayı siz düşünün
 
Aslında konu başlığı aşağıdaki gibi de olabilirdi.
" Oransal, Toplamsal, Türevsel kontrolu bilmeyen(bilmediğinide bilmeyen) teknik elemanlar"
" Kablo kesiti hesaplamayı bilmeyen elektrikçiler"
" Dijital Elektronik bilmeyen teknik elemanlar"
" Hayatında kodlama yapmamış ama programlama konusunda ahkam kesenler"
... uzarda gider
 
Kimse kusura bakmasın ameleliğini yapmadığın işin mühendisliğini yapamazsın. Usta, kalfa yada çırak ben işin bu kısmında takıldım yapamadım dediğinde Mühendis çekil oradan bu iş böyle yapılır diyebilmeli. Her işin incelikleri detaylarında gizlidir, detaya inmen için de o işi bizzat yapman gerekir.
Düz liseden, imam hatipten, ticaret lisesinden, o lisesinden bu lisesinden mühendisliğe girmeye karşıyım. Mühendislik okuyacak insan meslek eğitimini (Meslek lisesi eğitimi) almış çekirdekten yetişme eleman olmak zorundadır. Aksi taktirde şuan piyasada yüzlerce örneğini gördüğümüz gibi ustaya,kalfaya,çırağa madara olur. Bu tüm meslekler için geçerlidir ilerde ne olacaksan işin başından temelinden eğitimini almaya, uygulamasını yapmaya başlayacaksın.
Diyeceksiniz ki bir sürü düz lise mezunu mühendis var onlar ne yapsın? Nadirde olsa içlerinde mesleğini çok seven, mesleğine aşırı ilgili elemanlar var işte bu nadir sayıdaki teknik elemanlar bu farkı kapatabiliyor gerisi maalesef fiyasko !
 
Ben de tornavida tutmayı çok iyi bilmem ama forumda 1850 adet mesaja ulaşmıştım bu işte bir gariplik var!?
 
teknisyenlik diye bir kavram artık bitme noktasında, herkes mühendislik bitiriyor artık, teknisyenliği yapanlar ise ya kendi işini yapanlar ya da asgari ücrete çalışmak isteyenler. yakında teknisyenliğin kaldırılacağını düşünüyorum, hem mühendis- hem teknisyenlik yapılan çalışmalar artacaktır
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst