Pic ve Plc

Katılım
24 Haz 2009
Mesajlar
45
Puanları
1
PLC genellikle büyük fabrikalarda kullanılır.PLC ile yüksek gerilimmi elemanları kontrol edebilirsiniz.PIC ise elektronik devrelerde kullanılır.PLC hazır halde bulunur .
Örnek verecek olursak CNC tezgahın içine plc koyarak onu programlarız.Onun sayesinde yağı ve haberleşmesini sağlar.
PLC ile yapacağın uygulamaları pic ilede yapabilirsin. PLC biraz daha endüsrtiyel uygulamalara uygun hale getirilmiş.
Plc ile yapacağınızı pic ilede yapabilirsiniz.Ama o kadar korumalı olmaz.
PLc maliyeti pic e göre çok pahalıdır.Ama plc çok amaçlı kullanılır.Gelip hemen Programlayabilirsniz.
PLC genelde otomasyon sistemlerinde kullanılır.Plc otomasyon programlama kontrol etmek için pıc ise otomasyonu sürmek amacıyla kullanılır.
PIC mikroişlemci türdür.PLC lojik kontroldür.
Aralarında aslında fark PIC ile mikroişlemcilerin hepsini kontrol edersiniz.PLC otomasyon sistemlerinde kullanırsınız.

Kısacası daha açıklayıcı örnek vereyim.Genelde bu örneği verirler.
PLC İle genelde fabrikalarda üretim bantları oluyor(seri üretim olduğu yerlerde) oralarda kullanılır.
PIC ise üzerine programalr yazılıdğında sayıcı gibi işlemleri yapabilen çiptir.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
PIC ile PLC'nin yaptığı bir çok işi yapmak mümkündür. 16F877'nin sanırım 37 giriş-çıkış portu vardı. Eğer istenirse 37 adet 3 fazlı motoru dahi kontrol etmek mümkündür. Giriş-çıkış uçları 5V/20mA gibi değerler ile çalıştığından gerekli yardımcı devreler ile bu değerlere ulaşılırsa sorun yok. Örneğin bir pinin çıkış vermesini (1 olmasını) Opto-Kuplör ve röle ile destekleyip, o röle yardımı ile de kontaktör sürülebilir. Bu kontaktör yardımı ile de motor sürmek mümkün olur. Ya da 220V olan giriş sinyali 5V'a düşürülüp PIC'e işlem yaptırması sağlanabilir. Yalnız PIC, proglamanması için daha detaylı yazılım bilgisi gerektirir.
 
benim kafama takılan bir konu olmuştur bu şehir içerisindeki trafik lambaları otomasyonu ne için plc kullanılıyor pic sistemi neden kullanılmıyor.
 
Belki de mikrodenetleyici tabanlı bir tasarım vardır piyasada, tam olarak bilmiyorum. Eğer yoksa da yapılabilir. Hepsinde mi PLC kullanılıyor emin değilim ama PIC ile tasarlayıp seri şekilde üretim yapılırsa düşük maliyet sağlanmış olabilir.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,441
Mesajlar
926,787
Kullanıcılar
451,998
Son üye
qRowLenq

Yeni konular

Geri
Üst