PID Kontrol (yardım)

X-KhaN

Üye
Katılım
19 Haz 2007
Mesajlar
58
Puanları
1
Yaş
40
Herkese iyi gunler
Arkadaslar bir PI yada PID kontrolör ile söyle bir işlem yapmam gerekiyor.

1) PID nin girişi bir lazer seviye sensöründen gelecek bilgiler olacak.
2) PID nin çıkışı bir Valf aracılığıyla bir tıkacı 40mm açacak yada kapayacak.

Asıl amaç bir kaptaki yüksek ısılı sıvının miktarını ölçerek musluğu yani tıkacı açıp kapamak aslında. Lazer sensörle ilgili bir çalışma yapıyorum zaten. Ancak kontrolör seçiminde yardımcı olursanız sevinirim. Genelde bulduğum kontrolörlerin tamamı ısı üzerine seviye kotrolünde kullanabileceğim bir PID ye ve yönteme ihtiyacım var. Şimdiden teşekkürler.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
pid kontrolörler ve motorlu vana ile sorununu çözersin ama lazer seviye sensörü hiç duymadım. eğer 0-10V ya da 4-20mA gibi bir çıkış veren bir lazer sensörün var ise pid çalışan üniversal bir cihaz kullanırsan çıkıştaki aç-kapa röleleri ile motorlu bir vanaya kumanda edebilirsin. ben buna benzer bir işte sıcaklığı oransal olarak kumanda etmek için Siemens 'in rwf40 modülasyon kitini kullanmıştım. ayrıca JUMO'yuda araştır.
 
cok tesekkur ederim. ek bilgi olsun diye soyluyorum... seviye kontrolu icin keyens diye bir japon sirketi var. ayrica bir de adini hatirlayamadigim bir alman sirketi var(hatırladim adı Loke). ancak yuksek isil islemlerde isi kaynagiin yaydigi radyasyona dikkat ederek islem yapmak lazim. ilgilenen arkadaslarin bilgilerine ...
 
Mustafa arkadaşın söylediği JUMO pid algoritması konusunda oldukça iyi katılıyorum. dtron tiplerinde kodları vererek istediğiniz donanımı alabiliyorsunuz
Güzel bir uygulama olacak bazı merak ettiğim detaylar var. yazarsanız sevinirim:
1- kaptaki ısı en çok ne kadar? Kullanılan malzeme nedir?
2- Kabın yüksekliği ne kadar? Seviye artışındaki en düşük hisstme adımınız ne kadar?
3-Kullanmayı düşündüğünüz valf direk kaba akan sıcak sıvıyı mı açıp kapatacak? Yoksa başka bir mekanizmaya kontrol palsi mi gönderecek. Aslında en çok valfte takıldım oransal bir valf mi kullanmayı düşünüyorsunuz. Lineer bir piston mu düşünüyorsunuz. .....
Mustafa arkadaşın dediği gibi motorlu vana ile yaptığımız uygulamalar var fakat genelde termik yağ için 200-300 dereceye kadar. Örneğin metalik bir sıvı ise bunu açıp kapayacak sistem özel olmalı sanırım
 
kaptaki isinin sicakligi 700 derece civarinda... bir miktar daha az olabilir. kabın yuksekligi degisken olabilmekle beraber benim kullanacagimda dolu olma durumunda malezemenin 40 mm olması gerekiyor. yani ofsett degerim 40 mm ve hata payı 0.3 mm. kullanacagim valf, kaba akışı saglayan bi tıkacı kontrol edecek. tıkac yuksek ısıl islemlerde kullanılan bir izolasyon malzemesiyle kapli. oransal olmasi gerektigini dusunuyorum. emin degilim henuz arastiriyorum. valfin metale direk temasi yok. temas eden yuzenler de karbon alasimli bir izolasyon malzemesiyle kapli dolayisiyla isi sadece ortam isisi olarak bir problem teskil ediyor. ilginize tesekkur ederim.
 
şöyle düşünüyorum: (yanlış anladığım yerler varsa düzeltin lütfen).
Sanırım kabın ağırlığını ölçerek yada kaba bir şamandıra koyarak (lineer potonsiyometre, anlog çıkışlı kapasitif sensör....) gibi bir düzenek kurma imkanınız yok. Mutlaka mesafe ölçmeniz gerekiyor. Lazer mesafe ölçümünü geçen ay içinde çok kaba bir sistemde denedim gayet güzel çalışıyor fakat benim ölçtüğüm 10metre civarında ve hata payı +/- 5cm. İFM 0D100 bir lazer sensör kullandım. Dediğiniz gibi yüksek ısı kaynağının yaydığı radyasyon ölçümü etkiler bir de lazer ışınının çarpıp geri döndüğü yüzeyin yansıtma oranı ölçümü çok etkiliyor. Dolayısıyla lineer çıkış alma konusunda problem yaşayabilirsiniz. Aslında bahsettiğiniz ısının kullanılabilmesi bir avantaj olabilir. ( Profosyonel bir çalışma olmaz).
Kullanacağınız valf aç-kapa mantığı ile çalıştığı için ölçümden (girişten) analog sinyal alsanız dahi çıkışı (valfi) dijital olarak kontrol etmeniz gerekiyor. Bu durumda oransal çalışması elbette daha iyi sonuç verecektir fakat sanırım PİD nin sadece P kısmı sizin için daha yararlı olur. Çünki motorlu vana gibi yüzer kontak mantığı yani fazla geldi kıs, az geldi aç, değer bulundu dur deme şansınız yok. Şöyle bir örnek vereyim 40 mm nin 32 mm sine kadar valfi devamlı aç 32 mm den sonra oransal kontrole başla 40 mm gelice tamamen kapat demeniz daha mantıklı gibi...
Bir süredir forma katılamıyordum bir arkadaşımızın da sizinkine biraz benzeyen sorusu var "200/5 akım atrafosunun çıkışındaki 5amperi 0-20ma nasıl cevirebilirim " konu başlığında. Kendi işlerimi biraz toparlayıp elimizden gelen birşey varsa yapmaya çalışırız. Saygılar
 
verdiginiz bilgiler icin tesekkur ederim. kucuk bir hesap yaptim dediginiz doğru. lazerin geri beslemeli devre içinde ölçümünü bulmaya çalıştım. yani G(s).H(s) fonksiyonunu bu fonksiyonu bir KpKdKi katsayılı kontrolörden geçirdim. (kağıt üzerinde) ve ve Ki dışında bütün değerler 0 çıktı. burdan çıkardığım sonuç şu:
1) tahmini olarak lazerin okuduğu sönümlü ölçüm değerlerim hatalı olabilir.
2) matematiksel bir hata yapmış olabilirim.

değilse

integral kontrolü kısmı işin büyük bir kısmını hallediyor. diğerleri sadece pik ve denge süresi sonrası maksimum pik değerleri gibi değerlere etki ediyor.
aynı sistem dediğiniz gibi doğrusal katsayı ile de yapılabilir tabi. denge süresi biraz daha uzun ama denge noktası üzerindeki salınım biraz daha fazla olur kanımca.

ilginize tekrar teşekkür ederim.
 
Profosyonel olmasa da bilgi paylaşımı açısından denemenizi önerdiğim basit birşey var:
Bozuk bir bilgisayar faresinin içini açın topun hareketini algılayan verici (diyot), alıcı (transistörden) alıcı olanı sökün. Transistörün 3 bacağının 2 kenar bacağına 100ohm direnç üzerinden 5 volt uygulayın. orta uçtan bir çıkış alıp ölçü aleti bağlayın. Bahsettiğiniz sıcak sıvı dolu kaba transistörü yaklaştırdıkça ölçü aletinin kararlı bir değer ölçtüğünü göreceksiniz. Yukarıda ısının kullanılabilmesi diye bir cümle kullanmıştım bu benim denediğim bir uygulamadır mm'nin onda birine kadar kararlı bir şekilde ölçüm yapabilmiştim.
Şimdi transistörün bacak bağlantılarını tam hatırlamadığım için farazi yazdım. İşin mantığı bu sizin de bahsettiğiniz ısının yaydığı radyasyonu kullanabilmek açısından. Bu arada transistörün üzerine bir büzüşen bant geçirirseniz ortamdaki ışık ışınlarının radyosyonundan etkilenmesini en aza indirirsiniz.
 
bana gayet profosyonel geldi. uygulama olmayabilir ama yöntem olarak mantıklı. daha fazla mesgul edecegim ama bir kac sorum olacak izninizle:
1) bahsedilen direnc bacaklara seri mi paralel mi baglanacak?
2) büzüşen banttan kast ettiğiniz nasıl bir şey? transistörün etrafına mı sarılacak?

şimdiden çok çok teşekkür ederim. böyle denemeler elektronikte azı şeyleri ileri götürebilmemiz sağlıyor. elinize sağlık.
 
Efendim, kendi şive ve terimlerimizi dikkat etmeden formda da kullanabiliyoruz kusura bakmayın. Kazdağının insanlarından bazı garip kelimeler çıkıveriyor :) büzüşen bant dediğimiz " ısı ile daralan makaron" dur.
Farenin içindeki malzemelerin kullanılması hikayesi şu: Lenze makra bir DC motor hız kotrol kartının geri dönüşü olarak (1979 model özellikle yazıyorum 1979) enkoder kullanmışlar. Enkoder den gelen palsler 0-20 mA çevrilerek motor kontrol kartına devir bilgisi olarak gitmiş.enkoder 80 pals idi, kotrol kartı ayrı idi, yani enkoder sadece pals üretiyor kart mA'e çeviriyor 1997-1998 yıllarında enkoder arıza yaptı o günün parası ile tam 125 dolar verip enkoder aldık. 8-10 milyonluk (o zaman) en basit farenin içinde ise en az 2 enkoderlik malzeme var ben de bozuk farelerden (zaten hemen hepsinin sadece kablosu kırılıyor) kendi enkoderlerimizi yaptım.
O dönemde internet yok, muhasebede bozuk fare çok deneme yanılma ile uçları buldum. Alıcı transistörlerin ışığa ve radyasyona karşı duyarlılığını deneme şansım oldu. Çok daha sonra bunları kullanarak suntanın kalınlığını ölçtüm. Bizim için de mm nin 10'da biri 10'da ikisi önemli idi. Aldığımız çıkış kararlı fakat liner olmadı.
Bunlar profesyonel çalışmalar değil elbette. Ne var ki 2000 yılında sick firmasının yeni çıkardığı lazer mesafe sensörleri ile daha profesyonel bir uygulama yapmak için fiyat aldığımızda sadece 1 sensör için 1450 dolar + KDV fiyat istediler. 1 ölçüm noktası için alt ve üste 2 sensör gerekiyor. En az 5 noktadan ölçüm yapılırsa maliyeti hesaplayın lütfen. + Elektronik devreler + PC .....
Neyse yarın falan bir fırsatım olursa hurdalığı karıştırıp bakarım işinize yarar bir şeyler bulursam paylaşırız saygılar.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
129,880
Mesajlar
930,984
Kullanıcılar
452,750
Son üye
onuryilmaz6464

Yeni konular

Geri
Üst