Pid

Ertek68

Profesyonel Üye
Katılım
16 Ağu 2007
Mesajlar
1,735
Puanları
281
Yaş
52
Slm. Arkadaşlar Öncelikle Herkesin RAMAZAN'ı mübarek olsun.
Benim Sorum :

Bir Makinaya Motor Akımına Bağlı Olarak Oransal Buhar vereceğiz. Şimdi Ben Akımı Anoloğ olarak Okuyup PLC de (S7 200) gerekli işlemleri yapıyorum. Ancak;
1- Oransal vana yerine bir vanaya motor bağladık ve ve onda Potansiyometre bağladım. Bu şekilde PID Gerçekleştirilebilirmi....?
2- PID Konusunu S7 200 ile ilgi kitaptan okudum ama anlayamadım. Bu konuda bana yardımcı olabilirmisiniz. yada anlattığım düzenek için örnek bir proğram oluşturabilirseniz çok sevinirim.

NOT: Makina için ihtiyaç duyulan buhar vana 1,5 veya 2 tur açılmakla sağlanıyor. ( Yani Makina ideal akımda çalışırken de dahil vananın hiçbir zaman tam açılmasına gerek kalmıyor.)

Şimdiden Herkese Teşekkürler
 
Bence kendi geliştirdiğin oransal vanayı kullanman güzel olsa da, çok iyi sonuç vermeyebilir. PWM çalışmayı da deneyebilirsin (böylece ON/OFF mantığında çalışan elemanlarla PID algoritmasını yürütebilirsin), daha kolay çıkış kontrolü sağlayacaktır. Çok uzun yazamadım kusura bakma, iyi çalışmalar..
 
Eger buharli makinadan kontrol sistemine herhangi bir geri besleme olmayacaksa hic bir sorun yasamazsin.

Geri besleme olacaksa bu durumda;

Buharli makinanin zaman sabiti yapacagin vananin zaman sabitinden 10 kat daha buyukse sorun olmaz. Vananin zaman sabiti makinanin zaman sabitine yaklasirsa ciddi kontrol sorunlari yasarsin.
 
Eger buharli makinadan kontrol sistemine herhangi bir geri besleme olmayacaksa hic bir sorun yasamazsin.

Geri besleme olacaksa bu durumda;

Buharli makinanin zaman sabiti yapacagin vananin zaman sabitinden 10 kat daha buyukse sorun olmaz. Vananin zaman sabiti makinanin zaman sabitine yaklasirsa ciddi kontrol sorunlari yasarsin.
 
Sn. bulzaf öncelikle ilginiz için teşekkürler.

Makinadan Kontrol sistemine geri besleme 1-Makina motorunun çektiği akım bilgis geliyor. 2-Motor miline bağladığım potansiyometreden vana konum bilgisi. (Bu bilgiyi ben şimdilik sadece vana tam kapalı yada değil şeklinde kullanıyorum.)

Zaman sabiti konusunda ne demek istediğinizi anlamadım
Saygılar..........
 
Eger motorun cektigi akim, buhar basincindan etkileniyorsa ve siz bu akim bilgisini vananin acilip kapanmasinda degisken olarak kullaniyorsaniz vananin zaman sabiti onemli hale gelir.

Burada bahsedilen motor vananin motoru mu?

Zaman sabitini basitce sistemin gecikme sabiti olarak dusunebilirsiniz.

PID, buhar vs hepsini bir kenara birakalim.

Sizin amaciniz sadece ve sadece bir vananin pozisyonunu giris gerilimi ile orantili olarak ayarlamaktan ibaretse
o zaman vanayi reduktorlu bir motor ile kuple edersiniz. Vananin cevirme koluna ayni zamanda bir potansiyometrenin milini baglarsiniz ve olusan sistemi PID kontrol ile kontrol edebilirsiniz.

Yapmis oldugunuz bu sistemle de istediginiz akiskanin debisini voltajla ayarlarsiniz.

Tam olarak yapacaginiz bundan ibaret ise hic bir sorun yok.

Sorun soyle olur.

Eger buharla calisan makinanin bilmem neresindeki sensorden gelen bilgi, oransal vananin acilip kapanmasinda kullanilacak kontrol voltajinin olusturulmasinda etkili olacaksa iste bu durumda vananin zaman sabiti onemli hale gelir.

Yani yaptiginiz oransal vananiz, kontrol voltajina kisa zamanda tepki veremiyor ve vana kolunu gecikmeyle ceviriyorsa sistemin kontrol altinda tutulmasi zorlasir hatta imkansizlasir. Bu sorun cift integral sorunu olarak da bilinir.
 
Tşk. Sn. bulzaf

Bir Makina var ve Bu makina üzerinde Senkron çalışan (Kayışlarla aynı mile bağlı) 2 Adet 110 KW. motro var.
Bu makinanın iki tür girdisi var. 1.si Buhar, 2.Kuru Yem Karışımı
Bu Makinada Besleyiciden (Besleyici İnvertör ile çalıştırılıyor) gelen yemin içine buhar püskürtüp karıştırdıktan sonra (Karışım şartlandırıcı dediğimiz kısımda yapılıyor) preslenerek (işte burda 110 KW lık motorlar kullanılıyor) bir sonraki üniteye gönderiliyor.
Burda Birim Kontrol etmemiz gerekenler.
1-Besleyiciden Gelen Mal Miktarı (Dolayısıyla invertör hızı)
2-Bu mala verilecek olan buhar miktarı.

ŞİMDİ BENİM YAPTIĞIM
1-Bunların Kontrolünde esas teşkil edecek olan 110 KW lık motorlardan birinin akımnın 0-10'a dönüştürerek PLC'ye anolog bilgi olarak girdim.
2-İnvertörün Rampa süresini uzun ayarladım. (140 sn. gibi) Böylece Motor Akımı Set etmiş olduğum değerin üzerine çıktığında PLC analog çıkışına 0 (sıfır) yazıyor (bu çıkış invertörü sürüyor) ve Besleyici İnvertörü yavaşlamaya başlıyor (Dolayısıyla Makinaya verilen mal miktarıda azalıyor) Rampa süresi uzun olduğundan yavaşlama uzun sürüyor. Bu esnada motor akımı düşmeye başlıyor ve set akımının altına düşünce PLC çıkşına 10 v. yazıyor. invertör bu sefer hızlanmaya başlıyor.
3-Gelelim Buhar Kısmına; Sizin Dediğiniz gibi Vanaya Redüktörlü motor bağladım ve onun milinede Potansiyometre taktım. İlk Çalışma anında Vana motorun işçiler manuel olarak kontrol ediyor. Sonrasında ise 110 KW motorlar için set edilen akım aralığının (bu değer alt sınır ve üst sınır olarak iki nokta) üst sınırın üstüne çıkması kısmında vana bir miktar kısılıyor ( bu miktar süre olarak tanımlı 0.5 sn. gibi) alt sınırın altına düşmesi durumunda ise bir miktar açılıyor.
4-Potansiyometre ne işe yarıyor diyeceksiniz. Makina bazen sıkışabiliyor veya mal bitmesi sonucu stop ettiriliyor. bu gibi durumlarda vana otomatik olarak kapatılıyor. Kapatma esnasında motorun durması gereken noktayı (bu nokta vananın tam kapalı olduğu nokta) belirlitor.

SİZDEN RİCAM YAPMIŞ OLDUĞUMDAN DAHA İYİ NELER YAPABİLİRİM.
P.I.D. Konusunu Kitaptan Çalışmama rağmen hiç birşey anlamadım.
PID en kolay nasıl öğrenilir. Zira İntegral-Türev Anlamadığım Matematik konuları.
Eğer isterseniz Makinanın Prensip şemasınıda çizip göndermeye çalışırım.
Biliyorum Başınızı Çok Ağrıttım İlginiz ve Sabrınız İçin ÇOK Teşekkürler.

Bu arada Kullandığım PLC S7 200 dür.
 
PLC lerle hic calismadim.

Fakat bu sistem nasil yapilmali konusunda bolca ahkam kesebilirim.

Uygulamanizda kuruyemin akis miktarini motor devir sayisi belirliyor. O halde yemle motor devir sayisinda dogrusal iliski oldugunu varsayarsak motor devrini sabitleyecek hiz servosu yapilmasi gerekiyor. Boylece sistem sabit miktarda yem ilerletir. Bu durumda gerekli buhar miktari da sabit olacaktir.

Yemi ilerleten motorun devir sayisindan voltaj elde edin. Bu voltaji oransal vananiza kontrol sinyali olarak uygulayin.

Motor devri herhangi bir sebeple yukselirse vana daha fazla acilsin, tersine motor devri duserse vana da kisilsin.

Motor akiminin belli bir degeri asmasi durumu sikisma turu tehlikeleri isaret eder bu durumda hem motoru hemde vanayi kapttirin.

Sistemde tek bir kontrol girdisi olur o da motorun referans hiz bilgisi. Bu bilgiyi degistirdiginizde buhar miktari da kendiliginden degisir. Bu bilgi saatte islenecek yem miktarini belirler.

Motor devir sayisi ile orantili voltaj bilgisini elinizdeki mevcut duzenek veremiyorsa tako benzeri bir sensor dusunebilirsiniz.

Eger cikis noktasindaki yemin nemi de olculebilirse bu bilgi sayesinde, akis hizina ilave edilerek yeni bir kontrol sinyali elde edilir ve vana kumandasinda kullanilebilir. Bu durumda sistem tamamen otomatik hale gelmis olur.

Ancak nem olcum sistemi ile nemleme unitesi arasindaki mesafe uzun olacagindan sistem kontrolcusunun tasarimi daha fazla uzmanlik gerektirir.
 
Çok Teşekkürler sn. bulzaf

Motorun hız bilgisini İnvertörün analog çıkışından alabilirim. (Zaten TD 200 Ekranında hızı görüntülemek için alıyorum).
Sizin Anlattıklarınızı yapmam için tek eksiğim. Vana motorunu 0-10 V. voltaj kontrollü nasıl çalıştıracağım.
Saygılar
 
arkadaşım eğerki sana yardımcı olacaksa benim çalıştığım fabrıkada bir haşlama (otoglav) ünitemez var. düdüklü tencereye benziyor 1 ton mal üst kapaktan giriyor önce hava cepleri kalıpta üründe haşlanmayan kısım kalmasın diye vakum yapılıyor. sonra samson oronsal buhar vanasıyla 4 bara kadar buhar veriliyor. ayarlanan haslama süresi kadar basınç transmıtırından alınan bilği ile 4 barda tutuluyor. sonra tahliyeler açılıyor basınç 0 olunca haşlanan mal alt kapaktan alınıyor. bu yazılım elimde mevcut incelemek iştersen sama yolayabilirim. yannızca plc yazılımı var operatör panellerden yazılım upland olmuyormuş.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,867
Mesajlar
930,872
Kullanıcılar
452,732
Son üye
erencok

Yeni konular

Geri
Üst