veezy1
Üye
- Katılım
- 21 Ocak 2020
- Mesajlar
- 37
- Puanları
- 1
- Yaş
- 50
Arkadaşlar merhabaMerhaba.
Ben de çok uğraştım bu punta makinesiyle. En son randıman alınabilir bir tane yaptım ve kullanıyorum.
1- Elektrot yani o uçlardaki puntalama uçlarının inceliği kalınlığı önemli. Yukarıda da görsel verilmiş ama fikir vermesi açısından şu görseli yine de ekliyorum.
Ekli dosyayı görüntüle 67807
En uçtaki kısmı 1-1,3 mm arasında yapmayı deneyin ve mesafeyi kısa tutun. Yani ince kısmın mesafesini kastediyorum. Gerisi ne kadar kalınsa o kadar iyidir. Çünkü yüksek akım taşındığından mesafenin kısalığı önemli. Arada bir o uçların en uç kısmını zımparalayın yoksa zaman zaman nikel şerit parçası kalıp patlama şeklinde kıvılcım atabiliyor veya iletkenlik azalanbiliyor.
2- Ya akım kontrollü zamanlayıcı devre ya da normal bir milisaniye cinsinden ayarlanabilir bir devre şart. Bu devre aynı zamanda arka arkada punta yapma özelliği sayesinde de iyi iş görüyor. Mesela siz ayarlıyor ve diyorsunuz ki 2 defa 2 milisaniye punta yap. İlkini yapın zemini ısıtıp ikincide iyice yapıştırıyor. Elinizde o süreyi ayarlamanız imkansız. Ayarlarım dersiniz yeri gelir tanesi 30-40 tl olan pili çöp edersiniz.
3- Yine üstte bahsedildiği gibi denemeler yapın. Özellikle elinize bir nikel şerit geçtiğinde bozuk pillerde deneyin ki ona göre ayarlamaları da yaparsınız.
4- Her ne kadar gözden kaçsa da 220 v kısmına bağlanan kablo da biraz iyi olsun. 0,75 mm bağlamayın en azından.
5- Punta yaparken iyice bastırmak her zaman iyi sonuç vermez. Bunu deneyerek siz bulabilirsiniz. Hatta çok bastırmadan gayet iyi kaynak olduğunu göreceksiniz. Zaten orijinal makinelerde de bu baskı ayarını bu yüzden koyuyorlar. Nikel şeridin kalınlığına göre baskı ayarlanıyor.
6- Yine yukarıda verilen bilgiye katılarak ideal puntalama voltajının 4-6 volt aralığında olduğunu araştırmalarım neticesinde gördüm. Katılmayan olabilir ama ben bu şekilde iyi sonuçlar elde ettim.
7- Kablo bağlantılarının sıkılığı önemli. Özellikle sekonder kısmında elektrotların bağlantısı sıkı olsun ki yüksek akım geçerken kayıplar azalsın.
Benim yaptığım mükemmel bir makine değil ama işimi görüyor. Biraz da tipi bozuk tabi . Bir iki ekleme yaparsam çok daha iyi olacak. Bendekinde akım ayarı yok ama iyi bir zamanlayıcı var. 80 amperlik bir röle ile destekleyerek daha iyi bir hale getirdim (zamanlayıcının rölesi yetersiz gelip sürekli bozuluyordu. Bu da girişte de epey akım olduğunu ve 220 v kısmında biraz daha kalın kablo kullanılması gerektiği düşüncemi destekliyor).
Kolay gelsin.
pil punta makinası yaptım, güzel de çalışıyor, zaman ayarlı devre yaptım, gayet güzel oldu. Ancak bir sorum olacak; punta yaparken şebekeye zarar verirmi? Evde çalışan aletler olumsuz etkilenir mi?
Bir videoda giriş kısmına amerikan power adı verilen filtreli dişi soket kullanıyordu. Onun yerine akım korumalı prizlerde kullanılan filtre (varistör) yi kullansam olurmu, gerek varmı. Kullanacaksam ne şekilde monte edeceğim.
Şimdiden teşekkür ederim