TTVPN dediğim, Türk Telekom'un, alt yapısı ile abonelerine sunduğu, farklı lokasyonlar arası bir sanal ağ hizmetidir. Kısacası her iki lokasyonda fiziksel olarak TT altyapısına bağlanır, TT size özel bir özel ağ açarak sanki aynı lokasyondaki iki birimi haberleştirir gibi iki tesisiniz arasında size haberleşme sağlar.
Sizin bahsettiğiniz sistem mobil olup sim kart üzerinden haberleşmeye dayanmakta. Bu durumda 2-3km uzaktaki plc lerinizin haberleşmesi için ya noktadan noktaya bir access point vb cihazınız olması lazım, yada plc lerinizden birinde veya bir kaçında sim modülüne sahip bir cihazınız olması gerekir ki sizinki sanırım o şekilde, onun üzerinden haberleşiyorsunuz.
Benzer şekilde sahalarda kullanılan enerji takip (trafo binaları, sondaj kuyuları, güneş panelleri vb.) sistemleri mevcut, kendinden simli modülleri var. Onlara bağlanılarak yada varsa kullandıkları bir program vasıtası ile belirli aralıklarla çalıştıkları sahanın sayaç değerlerinin okumasını uzaktan yapabilmekteler. Sizinkide bu mantıkla çalışan bir sistem olabilir. Bu tarz haberleşme sağlayan yerlerde yaşanan kesinti sorunları ise genelde şebeke kaynaklı olmakta. Öncelikle mevcut sim kart kontrolü yapılarak mobil (sim kartın takılabileceği basit bir telefon iş görür) bir cihazla, hem sim kartın çalışıp çalışmadığı hemde hizmet alınan operatörün şebeke sinyali kontrol edilmeli. Bazen baz istasyonlarında yapılan çalışmalar yada sahada yaşanan değişiklikler, eski stabil sinyalin değişmesine yada verim kaybına sebep olabilmekte. Böyle bir durumdada, şebekesi o mevkide daha stabil olan alternatif bir operatör tercihi yapılması en sağlıklısı oluyor.
Sosyal medya vs konusunda ben biraz asosyal bir adamım kusura bakmayın
buradan devam edelim. Onun haricinde ben hakim olduğum kısmı kadar bilgi paylaşıyorum plc konularında uzman değilim. O konularda, forumda benden daha bilgili ve tecrübeli arkadaşlar var, onların fikirleride olacaktır. Buradan paylaşılması hem size, hemde benzer sorunu yaşayan başka arkadaşlara yol göstermesi için daha sağlıklı olacaktır.