pnömatik makina

Katılım
19 May 2010
Mesajlar
8
Puanları
1
Merhabalar;

Ben mekaniğe ilgili biriyim. Bir pnömatik makina yapmak istiyorum. Makinanın özellikleri: 3 fonksiyonlu, yani 3 adet piston zaman ve birbiri ile ilişkili ileri geri hareket yapacak. bu pistonların alacakları mesafeler; 50 cm , 10 cm ve 5cm) bunu yapabilmem için kullanmam gereken valf, piston,röle veya plc gibi gereçlerin hangilerini kullanmam gerekir.ve bağlantılarını nasıl öğrenebilirim ?
 
FluidSim programı ile düşündüğün sistemi modelleyip denemen mümkün.Forumda demosunu bulabilirsin.Kullanması son derece basit bir programdır.
Ne yapmak istediğinide daha açık yazabilirdin.
 
Tamamen pnömatik devre elemanları ile yapılabilir.Çok fazla elektriksel kumandaya ihtiyaç olacağını zannetmiyorum.Her seferinde döngüyü baştan çalıştırmak kafi.
Ama bunu buradan anlatmak kolay değil.
Öncelikle istenen hareketleri yapabilecek uygun çalışma uzunluğunda pistonlar bulman gerekecek hangi pistonun ne kadar kuvvet uygulayacağını tespit etmen gerekecek.
Liste uzayıp gider.Kısacası sadece forumdan yardım alarak bu işi başarman epey zor olur.
Maliyetininde yüksek olacağını söyleyeyim.
 
Selamun aleyküm
Tamamen pnömatik de olabilir ve plc kullanmadan elektronik bir devre kumandası ile de olabilir.
Sensörler ile pistonların çalışması gereken zamanları tesbit edip bir pic yardımı ile sistemi çalıştırabilirsiniz. Pic programına gerekirse sensörlerden gelen bilgiden ne kadar zaman sonra piston çalışması gerektiğini de ekleyebilirsiniz.
Her harekt için özellikle gereken stroke(açılma mesafesi)ndeki pistonu almanız gerekmez. Üç pistonunuz da aynıı stroke da olabilir. Kısa hareket yapmasını istediğiniz pistona sınır valfleri ekleyerek gereken mesafeyi ayarlayabilirsiniz.Bu sayede hem geri durma hem de ileri durma mesafesini ayarlayabilirsiniz. Pic destekli bir sistemde elektromekanik vanalar almanız gerekir. Sistem iyi tasarlandığında makina imalatına göre düşük maliyette olması beklenir. Tabi uygun alışverişler yapmanız sayesinde maliyeti daha da düşürebilirsiniz. Mesela buzdolabı kompresörü kullansanız; fiyatı piyasada 300TL ise hurda cılkarda 10-15 TL civarında ve de ikinci el bir buzdolabı da 50-100 TL ye alınabilmekte.

Hayırlı günler dilerim.
 
ilginize teşekkür ederim.
ben bu makinada kullanılan zaman rölesi, valf ve piston çeşitlerini öğrenmek istiyorum. tabi mümkünse bunların bağlantılarını. bir de bahsettiğiniz gibi pistonları hareket mesafeleri.
 
tahminime göre 1 adet s7 200 plc, 3 tane çift etkili silindir, 3 tane selenoid valf lazım temel olarak. doğru ise bunların tam olarak çeşidi nedir. ve diğer bir sorum ben moeller bağlantısını biliyorum. acaba s7 200 yerine onu kullansam olur mu ve maliyeti nasıl etkiler.
 
Soruları bana mıs rodunuz bilmiyorum . Plc kontrolünde tecrübeli sayılmam
Bu makinayı tasarlamak gerekir. Yapılan hareketler temel tipte olduğundan sadece mekanik olareak işi bitirmeniz daha ucuza mal olur diye düşünüyorum.
Makinanın ne iş yaptığı , ürülerin mukavemeti , işlemin özellikleri tasarımcının ana temalarıdır. Ben bunları bilmeyerek sadece sizin sorularınıza göre size fikir vermye çalışıyrum.
Pistonları sınır valfleriile istediğiniz bir noktada durdurabilirsiniz ama eğer pistona gelen bariz bir yük varsa sınır vanası ile beraber başka tip (mesela 3 yollu) vanalar kullanarak pistonun yük altında hgareketini önleyebilirsiniz. Eğer yük altındaki bir pistonda iyi pozisyon kontrolü istenirse pnömatiğin hidrolik ikle değişmesi gerekebilir.
Bardaklar sanki döndürülüyor ve de yukarıdaki piston bardağa göre hareket ederek bardağı boyuyor gibi görünüyor.

Sistemninizde elektroniğeçok muhtaç değilseniz zamanlama elemanlarıpnömatikde de vardır ama pahalıya gelir mi bilmiyorum.
, Makinanızhakkında bilgi vermeniz belki size daha çok yardımcı olunmasını sağlayabilir.
Hayırlı günler dilerim.
 
bu sistemde pistonlar birbiri ile ilişkili zaman ayarlı olarak otomatik çalışacak. bunu ben nasıl hallederim. valf piston röle vb. gibi arçlardan hangilerini ve hangi çeşitlerini kullanmam gerekior?
 

Forum istatistikleri

Konular
129,557
Mesajlar
927,926
Kullanıcılar
452,177
Son üye
m-u-s-t-a-f-a

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst