Selamun Aleyküm
Baş Müdürün kesin şartı dediğiniz haer halükarda şart mı yoksa tek başına da açabilmeli mi kasayı?
Yazılan mantık devresinde 1*2*3 şeklinde mantık kullanılmış ve buna göre formül edilmiş. Bu durumda Baş Müdürsüz kasa açılmaz. Eğer Baş Müdür veya diğerlerinden ikisi ise; 1 hattı VE olarak değil, VEYA olarak bağlanmalı bir önceki mantık formülünde. Çünkü diğer halde 1 basılmazsa diğerleri işlevsiz oluyor ve 1 tuşu kesin şart olmuş oluyor.
Eğer bir önceki mesajda yazılan biçimde ise sadece bir önceki arkadaşın yazdığı formülün uyarlaması; 2,3,4; 3 adet VE kapısında VE lenir. Bu Ve kapılarının çıkışları da aynı şekilde üç VEYA kapısında VEYA lanır. Veya çıkışları üçlü TE bağlantısı ile tek hatta birleşir ve Baş Müdür ile VE lenir.
Baş Müdür tek başına da kasayı açabiliyorsa Baş Müdür diğer iki elemandan gelen bağlantıya VEYA lanır.
Baş Müdür hariç diğer üç elemandan ikisini seçen bir pömatik vana tasarlanıp yapılabilir. Üç hat da bu tasarlanması gerekn vanayı açabilir niteliktedir. Yine vanaya bağlı bu üç hattı vana yine ayrı ayrı kontrol etmektedir; yani hattı başka hatta bağlayabilmektedir. Ancak üç hattın bağlantı şekli sebebiyle vanayı açan hat vananın sadece bir pozisyona gelmesini sağlar. Doğrusal anlamda sadece belirli bir ilerleme gibi. Bu pozisyon aynı zamanda vanayı açan hattı diğer hatta bağlamaz şekilde tıkayan bir pozisyondur. Yani vanayı açan hat bağlantı kısmında diğer hatta bağlanmaz. Diğer hatta bağlantı kısmında ise üç çıkış da tek çıkış olarak birleştirilir ve Baş Müdüre VEYA lanabilir, ya da VE lenebilir.
Bu durumda üç hattan herhangi birinde basınç olduğunda bu özel vana açılır ve açıcı hattı tıkar. Eğer diğer hatlarda da basınç varsa(birinde veya ikisinde) çıkış olur. En az iki giriş olduğunda çıkış üreten bir vanadır. Sizin için kabaca tasarlamış olduk.
Tabi diyebilirsiniz ki üç hatta da basınç olsa veya iki hatta basınç olsa vana pozisyonu hangisinin çıkış hattını tıkasın? İtici pistonlarla ayarlanan bu vanada en uzun itme mesafesine sahip itici vana pistonu hattı hem vananın pozisyonunu belirler hem de kendi önünü tıkar. Malumdur ki diğer hatlar da eğer basınçlıysa çıkışı belirler. 3 te en az 2 seçim mantığı. İtici piston yerne pozisyonlandırma delikleri de kullanılabilir.
Bu vanada kabaca hatlar hem itici pistonlara hem de vananın açma kapama kısmına ayrıca bağlıdır. Yani önünü tıkama işlemini vana diğer kısmında yapar ve üç hat da bu kısma ayrı ayrı bağlıdır. Girişinde ayrı olan bu hatların çıkışa bağlanabilmesi için tek şart giriş olmaması gerekliliğidir.
Çizebilsek daha güzel olurdu.
Daha başka mantıklar da kurulur; Başarılar dileriz.