Portatif Klima 220V Giriyor Fakat Işık VE Ses Yok

@serkan_48 Ustam:
Olmaz. yazdığınız gibi ise eksik bir işlem.
Tamirci 1 UF 275V kondansatörü değiştirmiş. Yeterli voltaj çıkmayabilir.

Kart tamircime götürdüğümde resimde gördüğünüz 1.0 uflik dikdörtgen kondansatörü değiştirdi fakat sorun çözülmedi neyden kaynaklanabilir ?
WhatsApp Görsel 2024-11-09 saat 20.33.58_5d06289e.jpg

@Üsküdar Soğutma
Tamirci, Siyah parçanın yerine taktı ise eksik. Aynı parçanın paraleline X tipi .47 UF 275v. (470nF 275V)
bir kondansatör daha ilave etsin.
Devreyi tekrar çalıştırın.
Sorun çözülmeli;
Sorun devam ederse sonrasına bakarız.
Kolay gelsin...

@Üsküdar Soğutma
Arızalı kartın son hali bu mu?
WhatsApp Görsel 2024-11-10 saat 15.49.06_6ede64ce (1).jpg

Son düzenleme:
1 uF yerine 1.5 uF takmış.

Kapasite yükselince geçecek akım da yükselmez mi?
Gerilim!
Trafo gibi çalışacak.
Devrenin çalışması için yeterli gerilimi sağlamayabilir.

Trafo yerine kondansatör kullanılan tasarımlar dan yüksek akım çekilemez .
Başlıktaki devrede olduğu gibi mikro işlemci röle ve birkaç transistör olabilir.

Son düzenleme:
1 uF yerine 1.5 uF takmış.

Kapasite yükselince geçecek akım da yükselmez mi?
Ben yanlış anladım herhalde
1 uf yerine de 1.5 uf takılmaz.
%50 fark?
Devrenin tasarımı ne ise, tasarıma bağlı kalmak lazım.
Elbette voltaj farklı çıkacaktır. Gördüğüm kadarıyla devrede 24 v röle , 5 volt la çalışan işlemci var. Voltajlar şaştı ise durum zor...

Mcu yu yakmamış olsa . Etrafında zener koruması var galiba...
Mcu yandıysa yeni anakart temin edilecek.

@Üsküdar Soğutma Usta
kartı kondansatörü değiştiren ustaya tekrar geri götürün
"Ustam bu kartta voltaj göremiyorum .
Tekrar bakabilir misiniz?"
Diye rica da bulunun.
Kart yeniden kontrol edilsin.
Durum neymiş anlaşılır

Son düzenleme:
Ben yanlış anladım herhalde
1 uf yerine de 1.5 uf takılmaz.
%50 fark?
Devrenin tasarımı ne ise, tasarıma bağlı kalmak lazım.
Elbette voltaj farklı çıkacaktır. Gördüğüm kadarıyla devrede 24 v röle , 5 volt la çalışan işlemci var. Voltajlar şaştı ise durum zor...

Mcu yu yakmamış olsa . Etrafında zener koruması var galiba...
Mcu yandıysa yeni anakart temin edilecek.

@Üsküdar Soğutma Usta
kartı kondansatörü değiştiren ustaya tekrar geri götürün
"Ustam bu kartta voltaj göremiyorum .
Tekrar bakabilir misiniz?"
Diye rica da bulunun.
Kart yeniden kontrol edilsin.
Durum neymiş anlaşılır
Muhsin ustam, öncellikle size ve diğer ustalarıma ilgileriniz alakalarınız için teşekkürlerimi sunarım. İstanbul Üsküdar taraflarındayım bir gün yolunuz düşerse buyurun gelin bir çay içelim, en başta ki sarı kondansatör orjinal olan parça. Kartçım onda değer göremeyip yeni eklediğim fotoğraflarda bulunan kondansatörü taktı. Yarın tekrardan götüreceğim. Buna ek olarakta harici display kartı var üzerinde kontrol etmeye yarayan butonlar bulunuyor, pek fazla devre göremediğim için eklemedim onunda eklemesini yarın yaparım. Kendim götürmeden yapabileceğim bir şey ise yönlendirmeleriniz doğrultusunda yapmaya çalışırım, hayırlı geceleriniz olsun.

mcu kodu okunabiliyor mu ?mcu nun dahili osilatörü yoksa kristal olmadan çalışması pek mümkün değil. sol tarafta kristalin yeri var ama karta alttan bakışta lehimlerde işlem var mı yok mu anlayamadım.

Asıl değişmesi (kontrol edilmesi) gereken parça 1.5 UF 450V kondansatör dür. Devrenin çalışması için gereken trafo görevi gören parça bu.Kondansatörde değer kaybı oluşursa yeterli voltaj çıkmayacağından devre çalışmayacaktır.
yeni-jpg.111708
Klima fan motoru ilk hareket kondansatörü takmışlar.

mcu kodu okunabiliyor mu ?mcu nun dahili osilatörü yoksa kristal olmadan çalışması pek mümkün değil. sol tarafta kristalin yeri var ama karta alttan bakışta lehimlerde işlem var mı yok mu anlayamadım.
Atmel işlemcilerin bazı serilerinde ( ATmega8) dahili 1 MHz osilatör var. Bu cihazlar için yeterli olabilir. Bu sebepten dolayı ek kristal takılmamış tır.
Sorun;
devreye voltaj gelmemesi.
Kondansatör kaynaklı olabilir
Klima fan motoru ilk hareket kondansatörü takmışlar.
Bu tür kartları tanımıyorum.
Malum Elektronik geniş yelpaze.
Çalışma mantığına göre besleme devresi gerekli.
Trafo olmadığına göre az akım çekilen devrede maliyet açısından kondansatör kullanılır.
Tamirci de kondansatör değiştirmiş.
Devreye yine voltaj gelmiyor.
Sorunu bulmak lazım.

şimdi benim kusuruma bakmayın, bu Elektronik kart tamircisi arkadaş kişisi. işlem bittikten sonra (hani kondanstör değişimi) araya seri lamba girerek enerji verip kartın çalışıp çalışmadığını neden kontrol etmemiş. diyeceğim beni döveceksiniz. çok basit bir işlemle sağlamlık testi bile yapamayanlar tamirciyim diye geçiniyorlar ya ben ona yanıyorum.

Forum istatistikleri

Konular
129,755
Kullanıcılar
452,505
Son üye
ironman2112

Yeni konular

Geri