Merhaba. Zaten genel bir tanım olarak, bütün dirençlerin kendi öz tanımında, volt ve amperi düşüren veya ayni anda sınırlayan
Elektrik/
Elektronik devre elemanları olarak geçtiğinden, dirençler hem voltu hem amperi ayni anda düşürmüş olurlar. Örneğin 1/4 (çeyrek watt) direnç veya daha yüksek wattlı (taş) dirençlerin uygulanmış olan belirli güç (volt*amper) değerinde, üzerinde harcayıp kıyacakları volt*amper=ısı oranında bu voltaj veya amperi düşürebilmeleri prensibi de yine hiç değişmez.
LED'ler, mantar LED'ler, vb. 3, 4.5, 5 voltla bazı LED calculatörlerle (320volt'da vardır) direnç değeri hassas hesaplanıp kullanılabilir. Uygun direnç seçimi bu LED calculator'lerle çok kolayca hesaplanabilir, hesaplarken dirençleri seri, paralel, vb. şekillerinde adet olarak belirtilip 320volt.com'daki gibi bazı uygulamalarıyla kolayca hesaplanabilir.
Yalnız LED'leri sayıca seri, paralel belirtip hesabını yaparken, mevcut LED rengine göre uygulanacak LED akımı mA değeri olarak netten öğrenilip (LED/wikipedia gibi) örneğin kırmızı, ulraviyole ve mavi, yeşil 5 mm. LED için LED'leri bozmadan güvenle uygalanacak olan üst mA değeri bilinip LED calculator'de boş kısmında sorulan mA yerine bu değer mutlaka yazılır, yani her renk LED için bu calculator'lerde boş alana yazıalcak olan mA değeri LED renklerine göre çok farklı olur.
Paralel bağlı uygulama olarak örneğin 24-30 LED'le çalışan 3 pilli LED'li el (ışıldak) fenerinde, 24-30 LED paralel bağlantılı olarak LED rengi ve bu LED hesaplayıcılarda 24-30 LED için 24* 20 mA gibi çarpım değeri hesaplayıcıda tek uygun direnç değeri olarak hesaplanmıştır. Bu direnç değeri paralel bağlı bu LED'lerden önce 4.5 - 4.8 volt DC pil voltajından önce bu tek dirençle verilip eşitlenmiş LED'lere eşit 20 mA'ler şeklinde anahtarla verilip yakılmış olur.
Başka bir seri bağlı uygulama örneği olarak, 220 volt AC şebekede 24-30 adet LED', bozulmadan sürekli yanan LED'li armatürlerde ise, 24-30 adedi seri bağlı olarak, LED rengi de hesapta esas alınıp, 24-30 adedi bu hesaplayıcılarda 220 volt AC'nin redresörle (köprü diyot ve elektrolitik kondans. gibi) doğrultup bu kondansatörle filtrelemeden sonra 311 volt DC (Vmax) olan değeri bu hesaplayıcıda aynen bu değeriyle yazılıp 311 volt DC'den önce uygulanacak olan tek direncin omaj değeri hassas olarak hesaplanır.
Kısaca LED'ler voltu, amperi ayni anda ayarlayan dirençlerle her voltajda, seri, paralel, karma bağlamalarla çok uygun olarak hesaplanmış bu sınırlama dirençleriyle çok kolayca çalıştırılabilir.
Ancak tüm power LED'lerde (güçleri ne olursa olsun) durum bundan çok daha değişiktir, şimdilik bu konumuz dışında kalsalar da onlarda yalnız dirençlerle akım (volt/amper) bu kadar kolay sınırlanamaz, bunlarda ise hem akımı, hem voltu sabitleyen özel power LED'ler sürücülerini (entegreli) mutlaka kullanmak gerekli olur. Ek bilgi olarak bunu da eklemiş olayım. Kolay gelsin.