Proje Çiziminde Topraklama Hattı

BursaBülbülü

Profesyonel Üye
Katılım
2 Ağu 2021
Mesajlar
633
Puanları
281
Yaş
25
Arkadaşlar proje çizerken topraklama hattı çiziminde zemin ve 1. katı olan binayı düşünün. Bir de bodrum, zemin ve 1. katı olan binayı düşünün. Ben proje çizerken en altta hangi kat varsa ona göre topraklama hattı çekilir diye biliyorum. Örneğin b+z+1 olan binada bodrum kat üzerinden topraklama çekerken, z+1 olan katta ise zemin üzerinden topraklama hattı çekilir. Bu konuyu doğru mu biliyorum yanlış mı ? Kafamı bir arkadaşım karıştırdı. (Elektrik mühendisliği son sınıf öğrencisiyim ve işe başlayalı 1-1.5 ay oldu.)
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Topraklama bina girişindeki ana panodan yapılır.
Tüm evlerin toprak hattı birbirlerinden bağımsız olacak şekilde bu topraklamaya bağlanmalıdır.
 
Tamamdır o zaman topraklama hattı çizimi olarak zemin kat baz alınacak galiba doğru değil mi ?
Topraklama bina girişindeki ana panodan yapılır.
Tüm evlerin toprak hattı birbirlerinden bağımsız olacak şekilde bu topraklamaya bağlanmalıdır.
 
TOP.png

Proje çiziminde ana pano hangi katta ise o kat çiziminde ana pano gösterilmelidir.
Diğer katlardaki elektrik bağlantıları ana panoya bağlanacak uçları ayrı ayrı gösterilecektir.
 
Topraklama için kullandığın galvaniz şeritler uygulamada grobetonun üzerindeki demirlere aparatlarla bağlanır.Dolayısıyla proje çizerken kotu en düşük olan yani en alt kata şerit çekersin ve hesabını onu göre yaparsın.Bara olayı ise farklı şeritten topraklama barasına çizim yaparken panon nerdeyse bara orada gösterilir.Uygulamada ise şeritten panoya doğru filiz bırakılır ileriki aşamada bağlantısı yapılır.Daha detaylı bilgi edinmek istiyorsan dmden ulaşabilirsin
 
Topraklama dilerseniz temelden yaptığınız galvaniz şeritler ve ihata topraklama sistemi ile birleştirmeniz sonucu çıkacak filizler en yakın nereden bina içerisine girecekse oradan eşpotansiyel bara oluşturmak suretiyle giriş yapabilir.

eş potansiyel topraklama barası.jpg


Büyük yapılarda illa ana panoya direkt girecek diye bir kaide yoktur. Eş potansiyel bara oluşturulması ve tüm topraklama tesisatının sonunda bu baraya bağlanması önemlidir.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,862
Mesajlar
921,082
Kullanıcılar
450,977
Son üye
sertan345

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst