Proje 2: Smd Dizgi Makinesi [Pick And Place]

bu makinede iş yazılıma bakar gerisi gene fısss :)
kamera, konumlandır, vakum sistemi..
hatta buna birde fırınlama kısmı yapılır. pcb yi alıp paletten fırın kısmına..
ya da lazerle eritme de olabilir ucu açık sistem

Lazerle eritme çok hoş ancak, seri üretimde çok vakit kaybı anlamına gelebilir. Örneğin küçücük bir kartta 1200 tane ortalama lehim işlemi var. Hepsine odaklanıp lazerle 1-2 saniye üzerlerinde vakit kaybedince totalde 10-15dk sadece bir pcbin lehimlerini eritmeye gider. Fırınlama yapsak daha iyi, 15dakkada belki 50 tane pcbyi pişirebiliriz tek seferde.
 
pick and place de görüntü işleme ile ilgili open source neler var? bi kaynak verebilir misiniz biraz bilgilenelim
 
pick and place de görüntü işleme ile ilgili open source neler var? bi kaynak verebilir misiniz biraz bilgilenelim

Bir kere bu işin dominant olanı OpenCV adıyla açık kaynak olan C++ bazlı bir kütüphane var. Hemen hemen tüm açık kaynak türev projelerin tabanı bu oluyor, daha sonra C# için PHP için diğer diller için başka adlarla geliştirilip yayınlanmışlar.

Bu dizgi işinde yapılacak olan pozisyonlama için izlenecek method sanıldığı kadar karışık değil, önemli olan entegre pinlerine kamera da bakarak hepsini bir hizada hizalamak ve, entegreyi alırken zaten yaklaşık hangi açıyla aldığımızı (masaya ilk koyuş şeklimizden) bildiğimiz için, dizilmekte olan karttaki yerine göre ya 90 derece döndürmek gerekiyor, ya da hiç döndürmemek.

Tabi işlenmekte olan pcbyi tezgaha ne yaparsak yapalım gönyede koyamayacağımızı, 0,5 - 1 derecelik hataları da kamerada çevireceğimizi hesaplarsak herşey rayına oturuyor.

Anlatmak istediğim bu basitliği, bu forumda ve picprojede değerli bilgilerinizi bizimle paylaşan sayın Bülent Ünalmış hocamız yapmıştı.

Bu arada çizim biraz şekillenmeye başladı, henüz birebir routerı andırıyor ama otomatik feederlar kamera, takım değiştirme ve kontrol paneli eklendiğinde çok hoş olacak.

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.

Şu yan kolların yüksekliği sadece 20cm, resimlerde çok yüksekmiş gibi durduğuna bakmayın. Z Ekseninin hareket mesefesi 6cm =). Çok minyatür ehehe
 
Bu işde köprü ne kadar hafif o kadar hızlı alt kısım ne kadar ağır o kadar sabit hareketyapabiliriz

Sent from my LG-K430 using KontrolKalemi Forumu mobile app
 
Yan kolların kalınlığı şuan 6mm bana kalırsa yeterli gibi uzunluklarını da düşününce.
Üst tarafı olabildiğince hafif tutmamız gerekiyor, hatta bu yüzden çok küçük ve ince olan ray-arabadan, 8mm vidalı mil ve ona ait sarı'dan basit somununu ve nema17 motor kullanıyoruz orada hafif olması gerektiği için.

Ray Araba = http://sahinrulman.com/site/ray-ve-arabalar/minyatur-shn-serisi.html
8mm Mil ve Somun = http://www.robolinkmarket.com/3d-ya...currency=TRY&gclid=CKuV0KXX39ACFVU_Gwod_TUNXg
 

Forum istatistikleri

Konular
129,798
Mesajlar
930,191
Kullanıcılar
452,591
Son üye
Ercan Akkaya

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst