Öncelikle yolun yol bindiğin dal dal değil.. Anadolu değişi ... Yani kafanda bişiler var ama ne belli değil.bu düşünce metoduyla bu işler olmaz..
Öncelikle kimsin nesin ne yapmak istiyosun.. söylediğin seyler birer bilgi ama farklı farklı yerlerin bilgisi...
Suan ki durumun, bende, kainat güzeli seçilecek yarışamada olmak istiyosun ama boy uymuyo teknik yetersizler var üstüne bide bu yarışma bayan seçiyo.. yani asla değil birinci olmak.. yarışma içine dahi girme sansın yok... Belki bi operasyonla ...çakarlarsa diskalifiye olursun..
Sen 1 adet ürün üretmek ve satmak istiyosan bunun yeri belki kosgeb olabilir ama gene değil başka bi yer
1 adet yapıp sonra satıp tekrar yapıp satacaksan kosgeb olabilir
1 adet üretip kendim kullanim dersen bunun yeri kosgeb değil tübitak değil daha daha başka bir yer...
Bu geçekten uzun ve sartlar var..
Basit bi örnek kurulu firmamı değil mi..
Gibi gibi...
Yıllık genel olarak üç aşağı beş yukarı cironuz nedir..
Sent from my LG-K430 using
KontrolKalemi Forumu mobile app
Yazdıklarında kendimi gördüm hehe.
Benim kavgam kendimle, ben elinde hepsi 15+ yıl olan,
Elektronik, mekanik, ve yazılım(bu ben) tecrübesine sahip bir aile şirketinin ortağıyım. Yıllık ciromuz 100bin tl civarı.
Ne yapıyoruz, seslendirme sektöründe imalat yapıyoruz. (Amfi, A'dan Z'ye hepsini, avcıların kullandığı kuş çağıran amfiden tutunda (cehennemlikiz), konserlerde kullanılan 4x2000 watt power amfilere kadar)
Yazılım, çeşitli sektörlerde hayatı kolaylaştıran yazılımlar. (Bulunduğumuz yer nedeniyle bu fazla kazandırmıyor)
Mekanik, (Paslanmaz ağırlıklı sektörlerde otomasyon kabiliyetli çok basit makinalar, özellikle gıda sektöründe).
Bizim işletmemizde kendi ihtiyaçları için yaptığımız 200 bin TLlik yatırım var şuan CNC açısından bakarsak, ve bir 200bin daha yapacağız önümüzdeki 2 sene içersinde.
Benim derdim ne?
Daha önce de yazmıştım; bu sektörde %90'a varan dışa bağımlılığı azaltıp %50lere kadar düşürmek istiyorum, kendi yeteneklerim dahilinde yapabileceğimi düşündüğüm için, ve bundan da yerli ekonomi olarak benim, bizim kazanmamızı istiyorum.
Mach3 Yazılımı-Para
Mach3 Kontrol Kartı-Para
Çinden getirilen Reklamcıların kullandığı Lazer Engraverlar-Para
Dik İşlem Merkezleri-Para
Servo-Step Motor Sürücüleri - Para
Spindle Sürücüleri - Para
Ütopik gelebilir, ben yeterli kaynağı bulabilsem veya elimdeki kaynağı devletin bu üzerime koyduğu mali yükler altında eritmesem, yukarıda yazdıklarımın yarısını yerli olarak üretebileceğimi düşünüyorum bir küçük esnaf olarak.
Ne yapabilirim? Bütün sürücüleri burda üretebilirim, bir 11kw delta sürücünün benzerine 2000tl değilde 1000tl verirsiniz belki. Bir step motor sürücüye 250TL değilde 120 TL verirsiniz. Hammadde ve komponent yine ithal, belki yine onlar kazanacak ama en azından az kazanacaklar.
Mach3 Lisansına para vermezsiniz, yazılımı açık kaynak yaparım, ondan da daha güzel olur bu arada. Yerli üreticimiz bu yazılımı kendi firmasına adapte edebilir, kendisi yapmış gibi bile gösterebilir, o mach3 çirkinlikten kurtuluruz. Mach3 kontrol kartına 1000tl vermezsinizde, yazılımını ve üretimini benim yaptığım interface board'a 250tl verirsiniz.
Yerli üreticinin bu yazılım ve donanımlarla lazer engraverı burda daha ucuza ve kaliteli üretmesine yardımcı olmuş olurum, reklamcı dayımız çinden 5000$ verip, üzerine bir sürü vergi verip getirtmez, bir sürü vatandaş para kazanmış olur.
Planım ne?
Bu konuda bahsettiğimiz proje gibi benzeri 3 adet projem var. Bunları bitirip kendi üretimimi hızlandırıp çok daha ucuza iş çıkartmayı hedefliyorum öncelikle. Bunu yaparken bu projeleri de burda paylaşıyorum ve tamamen paylaşacağım ki, birileri kolaylıkla yapabilsin, benim kullandığım yazılımı kullansın benim çizdiğim devreyi kullansın.
Bu arada biri gelip niye kosgebden destek almıyorsun dediğinde işte böyle sorunlar çıkıyor karşımıza. Kosgeb açık kaynak yazılımdan bir haber-?
İstediği şartlar bizim için zor, destek alacağız derken çok daha fazla masraf çıkıyor.
Bir yandan maliye gelip dükkanı basıp siz burda bunu yapamazsınız diyor, bize haber vermediniz deyip dükkandaki avuç içi taşlamanın bile fotoğrafını çekiyor. Sanki kaçakçılık yapıyoruz. Perakende bir satışımız yokken aldığımız malzemeleri satmıyoruz diye dükkanda Polat Alemdar kesiliyorlar?
2 yıl boyunca bir makina üzerinde çalışmak yasak mı? Birşey satmıyoruz biz makina yapıyoruz daha bitmedi. Ama birşey satmamamıza rağmen,
birşey satmıyoruz diye 5600tl vergi, ve
3000tl ceza kesiliyor?
Neden?