Proje 2: Smd Dizgi Makinesi [Pick And Place]

Kamera 1500 ve 2500 euroyada var..iyibir markadır..

Ben 85 tlik olanı merak ettim..dalga geçmek için demiyorum nasıl bişi..

Sent from my LG-K430 using KontrolKalemi Forumu mobile app
 
Kırılmam usta en fazla üzülürüm bir kenarda ağlarım sonra geçer =)
Öncelikle yolun yol bindiğin dal dal değil.. Anadolu değişi ... Yani kafanda bişiler var ama ne belli değil.bu düşünce metoduyla bu işler olmaz..
Öncelikle kimsin nesin ne yapmak istiyosun.. söylediğin seyler birer bilgi ama farklı farklı yerlerin bilgisi...
Suan ki durumun, bende, kainat güzeli seçilecek yarışamada olmak istiyosun ama boy uymuyo teknik yetersizler var üstüne bide bu yarışma bayan seçiyo.. yani asla değil birinci olmak.. yarışma içine dahi girme sansın yok... Belki bi operasyonla ...çakarlarsa diskalifiye olursun..
Sen 1 adet ürün üretmek ve satmak istiyosan bunun yeri belki kosgeb olabilir ama gene değil başka bi yer
1 adet yapıp sonra satıp tekrar yapıp satacaksan kosgeb olabilir
1 adet üretip kendim kullanim dersen bunun yeri kosgeb değil tübitak değil daha daha başka bir yer...
Bu geçekten uzun ve sartlar var..

Basit bi örnek kurulu firmamı değil mi..

Gibi gibi...


Yıllık genel olarak üç aşağı beş yukarı cironuz nedir..

Sent from my LG-K430 using KontrolKalemi Forumu mobile app
 

Konuyu detaylı okumayıp sadece videoyu izleyip buraya 10 bin TL ile zor diye yorum yaptığınızı bir bakıma itiraf etmiş oluyorsunuz @Ferit karaca . Bir kere biz 0.5 saniye ile 2 sn arasında bu işlemi yapacağız gibi bir derdimiz yok, daha önce bu işin tahmini 10sn kadar süreceğini zaten yazmıştım kullanacağım ucuz kamera ile.

Ek olarak kameranın bize birşeylerin konumunu söylemesini beklemiyoruz, sabit bir kamera var önüne bir cetvel koyuyoruz (her zaman aynı uzaklıkta olan bir cetvel), bu cetvelin görüntüde tam 90 derece olup olmadığını öğrenmek istiyoruz, olana kadar da x,y ve a(?) motorlarını hareket ettiriyoruz. Buradaki önemli nokta, focussuz çalışmamız gerektiği, kameranın tezgaha tam gönyede konması, ve motorların hızı. Kaba bir hesapla bu işin ortalama 10snde gerçekleşeceği zaten ortada. Pozisyon bilgisini zaten cncnin o anki konumundan dolayı biz biliyoruz.

Kamera 1500 ve 2500 euroyada var..iyibir markadır..

Ben 85 tlik olanı merak ettim..dalga geçmek için demiyorum nasıl bişi..

Sent from my LG-K430 using KontrolKalemi Forumu mobile app

Bülent Ünalmış'ın videosunu paylaşmıştım onu izledin mi? Ordaki kamera da bildiğimiz pc webcam.
Kameranın kendisi bu: http://urun.n11.com/webcam/usb-mikr...gclid=CKLz8tX739ACFZUdGAod5dgGUw&gclsrc=aw.ds

Videosuda bu:
 
Paşam;
Yapmış olduğum yorum ile senin yapmış olduğun çalışmadan sogutmak için değildi emin ol ben yorum yaparken eklediğin videoyu referans aldım ve işim Cnc olmamasına rağmen senin bu çalışmayı kaliteli ve daha ucuza nasıl yapabilirsin diye vakit ayırarak 1 saatimi verdim görüntü işlemede mikro/saniye hızlarını yakalayan sitemler araştırdım acizane tavsiyem yapılan her bir yorumu rakip mantığında değilde altında yatan nedenleri sorgulayarak veya anlayarak gider isen senin için daha verimli olur.

Hayırlı akşamlar

Sent from my SM-N920C using KontrolKalemi Forumu mobile app
 

Yazdıklarında kendimi gördüm hehe.

Benim kavgam kendimle, ben elinde hepsi 15+ yıl olan, elektronik, mekanik, ve yazılım(bu ben) tecrübesine sahip bir aile şirketinin ortağıyım. Yıllık ciromuz 100bin tl civarı.

Ne yapıyoruz, seslendirme sektöründe imalat yapıyoruz. (Amfi, A'dan Z'ye hepsini, avcıların kullandığı kuş çağıran amfiden tutunda (cehennemlikiz), konserlerde kullanılan 4x2000 watt power amfilere kadar)

Yazılım, çeşitli sektörlerde hayatı kolaylaştıran yazılımlar. (Bulunduğumuz yer nedeniyle bu fazla kazandırmıyor)

Mekanik, (Paslanmaz ağırlıklı sektörlerde otomasyon kabiliyetli çok basit makinalar, özellikle gıda sektöründe).

Bizim işletmemizde kendi ihtiyaçları için yaptığımız 200 bin TLlik yatırım var şuan CNC açısından bakarsak, ve bir 200bin daha yapacağız önümüzdeki 2 sene içersinde.

Benim derdim ne?
Daha önce de yazmıştım; bu sektörde %90'a varan dışa bağımlılığı azaltıp %50lere kadar düşürmek istiyorum, kendi yeteneklerim dahilinde yapabileceğimi düşündüğüm için, ve bundan da yerli ekonomi olarak benim, bizim kazanmamızı istiyorum.

Mach3 Yazılımı-Para
Mach3 Kontrol Kartı-Para
Çinden getirilen Reklamcıların kullandığı Lazer Engraverlar-Para
Dik İşlem Merkezleri-Para
Servo-Step Motor Sürücüleri - Para
Spindle Sürücüleri - Para

Ütopik gelebilir, ben yeterli kaynağı bulabilsem veya elimdeki kaynağı devletin bu üzerime koyduğu mali yükler altında eritmesem, yukarıda yazdıklarımın yarısını yerli olarak üretebileceğimi düşünüyorum bir küçük esnaf olarak.

Ne yapabilirim? Bütün sürücüleri burda üretebilirim, bir 11kw delta sürücünün benzerine 2000tl değilde 1000tl verirsiniz belki. Bir step motor sürücüye 250TL değilde 120 TL verirsiniz. Hammadde ve komponent yine ithal, belki yine onlar kazanacak ama en azından az kazanacaklar.

Mach3 Lisansına para vermezsiniz, yazılımı açık kaynak yaparım, ondan da daha güzel olur bu arada. Yerli üreticimiz bu yazılımı kendi firmasına adapte edebilir, kendisi yapmış gibi bile gösterebilir, o mach3 çirkinlikten kurtuluruz. Mach3 kontrol kartına 1000tl vermezsinizde, yazılımını ve üretimini benim yaptığım interface board'a 250tl verirsiniz.

Yerli üreticinin bu yazılım ve donanımlarla lazer engraverı burda daha ucuza ve kaliteli üretmesine yardımcı olmuş olurum, reklamcı dayımız çinden 5000$ verip, üzerine bir sürü vergi verip getirtmez, bir sürü vatandaş para kazanmış olur.

Planım ne?
Bu konuda bahsettiğimiz proje gibi benzeri 3 adet projem var. Bunları bitirip kendi üretimimi hızlandırıp çok daha ucuza iş çıkartmayı hedefliyorum öncelikle. Bunu yaparken bu projeleri de burda paylaşıyorum ve tamamen paylaşacağım ki, birileri kolaylıkla yapabilsin, benim kullandığım yazılımı kullansın benim çizdiğim devreyi kullansın.

Bu arada biri gelip niye kosgebden destek almıyorsun dediğinde işte böyle sorunlar çıkıyor karşımıza. Kosgeb açık kaynak yazılımdan bir haber-?
İstediği şartlar bizim için zor, destek alacağız derken çok daha fazla masraf çıkıyor.
Bir yandan maliye gelip dükkanı basıp siz burda bunu yapamazsınız diyor, bize haber vermediniz deyip dükkandaki avuç içi taşlamanın bile fotoğrafını çekiyor. Sanki kaçakçılık yapıyoruz. Perakende bir satışımız yokken aldığımız malzemeleri satmıyoruz diye dükkanda Polat Alemdar kesiliyorlar?

2 yıl boyunca bir makina üzerinde çalışmak yasak mı? Birşey satmıyoruz biz makina yapıyoruz daha bitmedi. Ama birşey satmamamıza rağmen, birşey satmıyoruz diye 5600tl vergi, ve 3000tl ceza kesiliyor?

Neden?
 

Dostum benim sinirim sana değil, bir hatam olduysa affola. Derdimiz ucuza bu işi yapmak, etrafımda gereğinden fazla beni demoralize eden insan var haliyle bunun patlamasını burda sana karşı belli etmiş olabilirim, beni anlayışla karşılacağını umuyorum. Kal sağlıcakla.
 
Arduino , grbl, pololu, bu kelimelerdende birşeyler çıkartırsınız
 
Şu yan kolların yüksekliği sadece 20cm, resimlerde çok yüksekmiş gibi durduğuna bakmayın. Z Ekseninin hareket mesefesi 6cm =). Çok minyatür ehehe

Z hareket mesafesinin az olduğu göz önüne alındığında, #13'deki Cirqoid makinasındakine benzer bir ayaksız köprü çözümü rijit ve hızlı bir hareket için daha uygun olabilir mi?

Hevesle başlayan bir amatör değilsiniz bu nedenle eleştirilerin biraz ağır olduğunu düşünüyorum. Sanayinin içinde bir şirket ve yapmış olduklarınızın getirdiği bir bilgi birikimi var. Neyin yapılabilir olduğunu kestirmek için önceden yapmış olmak gerekmiyor. En kötüsü insanın kendini sınırlaması ve denemeden yaşamın akıp geçmesi. Hedeflediklerinizin yüzde yüzü gerçekleşmeyecek olsa bile doğru yolda olduğunuzu düşünüyorum. Bilgi olarak katkı sağlayamasam da gönlüm başarılarınızı görmekten yana.
 
Son düzenleme:
Konu uzatıp gerçek konu kaçırmamak adına kısa kesmek istiyorum belki başka bir başlıkta yazışırız..
Öncelikler kurumlar destekçi kurumlar... bir konuda branş olmayı daha cok değerli görüp..hem sunu hem bunu hem de sunu diyince kafaları allak bullak oluyo... Ve branş olup onfan vergi alabilir hale getirmek istiyor..
Bu cok uzun bu bi konu ayrıca tartılışabilir...
Sana basarılar diliyorum..
Benimde de merak etttiğim kamera tarafı... biz bu kamera işini herşeyi ile 6000 euroya bitirmiştik yazılım kamera lamba board seklindeydi..

Sent from my LG-K430 using KontrolKalemi Forumu mobile app
 
Rocco gibi çoğumuz kameranın kendisinden çok yapabildiği /geldiğiniz aşama, mümkünse sakıncası yoksa kendi kameranızla cihazın çalışma yerleştirme anlarını kısa da olsa içeren bir vidyo paylaşmanız Sn. @mashadow. Kalben her konuda devlerin yaptığını yerli bir firmanın başarısı başarması tek dileğimizdir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…