Proje Nasıl Çizilmeli

Aydınlatma hesabı için dialux gibi bilgisayar programları veya forumda bir yerlerde bulabileceğin excel tablolar var.

Aynı şekilde gerilim düşümü hesabı için de hazır excel tablolar var.

Aydınlatma ve gerilim düşümü hesapları ile ilgili detaylı bilgiler EMO ajanbdasının arkasında ve EMO sitesinde var. Eğer tabloları bulamazsan buralardan bulabilirsin.

Yine EMO ajandasında gerekli aydınlık seviyeleri de yazıyor.

Ayrıca İç tesisler yönetmeliğinde kullanmak zorunda olduğun minimum kablo kesitleri, Sigorta değerleri yazıyor. Aynı şekilde gerilim düşümü hesabı ve diversite faktörleri ile ilgili detaylı bilgi de yazmakta.
 
Proje Nasıl Çizilmeli
Ebubekir Girit
Elektrik Mühendisi

Makine dairesinde en az bir ışık sortisi ve bir toprak priz bulunmuş ve bu sortiler müşterek tablodan bağımsız çekilecek bir linyeden beslenmelidir.Asansör besleme hattı kesiti asansörün güç ve kapasitesine göre hesaplanmalıdır.bu kesitin en az 4*6 mm2 olacak ve çıkışı müşterek tablodan uygun bir şalter ile yapılmalıdır.

Asansör kablosunun minimum 6mm2 olması konusunda kaynak bulamadım ama , kaynak neresidir acaba aramızda bilen varmıdır?
 
İç tesisler yönetmeliğinde minimum kolon kablosu olarak 4mm² olarak bir değer verilmiş. 6 mm² olarak da minimum bina bağlantı kablosu olarak veriliyor. Ama asansör ile ilgili bir bilgi ben de bilmiyorum.
 
bizim tedaşta Elektrik projesi üzerinde asansör projesini artık kabul etmiyorlar. asansör projesisi asansör SMM belgesi olanlar çizenbiliyor.
 
Hocam merhabalar. Örnek bir proje paylaşmanız mümkün mü acaba?
 
Bir makina mühendisi olamama rağmen Elektrik projeleriyle bayağa bir iç içeyim ve proje oluşturmak okumak ve proje üzernden çalışmak gerçekten bu mesleğin yani mühendisliğin en zevkli kısmı...
 
proje işi çok basit arkadaşlar saten 3 4 defa yaptığınızda gerisi geliyor .
proje çizimi yaparken biz üniversitede projenin ilk önce mimari yapısını bilmeniz gerekmektedir mesala bir hotel mimarisi ele alırsanız aydınlatmayı gerçektenden kusursuz yapmanız gerekir muftagında yuksek güçlü alıcılar çalışacağından motor güçlerini motor bilgilerini iyi bilmeniz gerekiyor.
örneğin 4kişilik asansör 6000kw ise 6 kişilik asansör 8000kw olabilir katına göre su pompa motorlarını iyi bilmeniz gerekiyor harici olarak 30 katlı bı hotelse her 10kata ayrı bi pano odası yapmanız gerekir. gerilim düşüm hesapları kurulu güçe göre yapılır genellikle projeyi tedaşa kabul ettirmek için talep güçü(%60) oranınla çarpıldıktan sonra yapılıyor. bir tesisatcı ana panodan kat panolarını gerilim düşümün en aza indirilcek şekilde kablo çekmelı 20mm diyelim 20mmlık kabloya bikere mahsus gider ve diğer küçük kesitlerle tesisat çeker bunlar çok önemlidir herşeyi panodan çıkıp kat panosunda çözüyorsanız diğer işler basittir.

örneğin tesisatlarda 7 priz bağlanır en fazla bi linyeye ama gerilim düşümü hesapını rahatlatmak istiyorsanız max 4 koymak en garantili işdir linye bölmek hesapı kolaylaştırır.

ışık linyelerinde 10a Sigorta kullanılır ve en fazla 9şorti olabilir bi adi anahtar yani enfazla 9 ışığı açabilir deriz ama sigorta amperını yuksek tutarak rahatlıkla yapabilirz max 14-15 aralığında.

kolon şeması projenın beynıdır orda gerilim düşümlerini güçleri pano isimleri herşeyi belli etmek gerekir çunku proje kontrol edilirken kolon şeması özellikle bakılır yukleme cetveli de doğru şekilde hazırlanmayı yanlış bı yukleme cetvelı olursa hesap ve kolon şemasında onunla birlikte yanlış olur.

autocad proje çıkartırken

mimari 0.1
elek. kuv.tes ve zayıf.tes 0.35
kolon hatları 0.6
linye hatları 0.4

kesitleri kullanılmalıdır . ozaman mimari arka planda tesisat ön planda duruyor olacaktır ve bu projekontrolunde rahatlık sağlacaktır.

şuan elimde çizdiğim 10 adet proje var isteyen arkadaşlara ulaştıralabilirim.

[email protected] msn
email [email protected] mail adresimle irtibat geçebilirsiniz

önerceğim kitapta
ELEKTİRİK TESİSAT PROJE ADLI kıtaptır orda herşey anlatılmış ve örnek projeler ile zaman geçirerek yapabılırsınız
 
Bu linyelerin , kabloların çizilmesinin daha pratik yolu yokmu, birde çizgi kalınlıklarını kaç alıyorsunuz
 
Bilgisayar ile çizimde kolaylık sağlayacak seçimleri uygulamak mümkün. Aynı yöne giden aynı tipte kabloları tek çizgi olarak gösterebilirsin. Tabi bunu yaparken bu çizginin rengini farklı yapman gerekir ki orada kombine hat kullandığın belli olsun. Kaç adet kablo geçiyorsa kesitlerini yazarak bu kombine hattı anlaşılır kılmak mümkün. Çizimi yaparken özel renkler kullanmıyorsan eğer ilk 6 ana renk 0.30-0.35 diğer renkleri 0.15 olarak belirleyebilirsin. Eğer özel renk kullanacaksan bunlarında kalınlığını ayarlaman gerekir. Genellikle bu kalınlık ayarları yeterli olacaktır. Özel belirlediğin hatlar içinde 0.30 ya da 0.35 daha ince çıkmasını istediğin kısımlar da 0.15 uygundur.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,818
Mesajlar
930,474
Kullanıcılar
452,634
Son üye
Mehmet_3540

Yeni konular

Geri
Üst