Projeden Keşif Çıkarırken?

gem

Üye
Katılım
30 Mar 2011
Mesajlar
41
Puanları
1
Elimdeki bir proje üzerinden keşif çıkaracağım, ama incelediğim değişik keşiflerde ve okuduğum konularda, değişik değişik uygulamalar var. O yüzden aklıma takılan bir iki soruyu soracağım.

1. Elimdeki bir hakedişte hem sortilere yer verilmiş, hem de o sortiye dahil olan armatürler vs. Burada okuduğum bir konu başlığında sortiye armatürler dahildir, sorti yazıyorsan ayrı ayrı sorti kablosu, armatür, vs. yazılmaz deniyordu. Hangi uygulama doğru?

2. Bazı aydınlatma armatürleri (sanırım güvenlik kitleri-şarjlı armatürler) direk bir panodan besleniyor, herhangi bir anahtar yok. Sortileri yazmak yetiyorsa da, anahtarları olmadığı için bunları armatür, kablo gibi kalemlerde mi hakedişe dahil edeceğiz?

3. Bazı hakedişlerde sadece malzeme fiyatı, bazılarında malzeme ve işçilik, bazılarında ise malzeme, işçilik ve genel giderler başlıkları var. Bunlar arasındaki fark ne? Eğer işçilik de dahil edilecekse, bu işçilik ücretler nasıl ekleniyor. Ayrıca, genel giderler başlığı tam olarak ne ifade ediyor?

Hakediş sırasında en çok hata yapılan, dikkat edilmesi gereken veya ayrıntı denebilecek başka aklınıza gelen şeyler varsa, onları da söyleyebilirsiniz?

Teşekkürler.
 
Son düzenleme:
selamlar.1) sorti fiyatlarına armatürler dahil değildir. konu için bayındırlık birim fiyat tarifesinden yararlanabilirsiniz.
734-100 pozun açıklaması :Aydınlatma sortisi: (Ölçü: Ad.: ihzarat: % 60) Pesel, bergman veya PVC boru içerisinde linye hatları en az 2,5 mm2 sorti hatları en az 1,5 mm2 faz ve nötr iletkenleri TS 6429'a göre renklendirilmis plastik izoleli cinsinden olmak üzere buat, klemens, anahtar, armatür, tespit takozu, her nevi malzeme temini, isyerine nakli ve isçilik dahil komple sıva üstü veya sıva altı
aydınlatma sortisi yapılması (armatür hariç). Duvar kalınlıkları normalden fazla olduğu hallerde fiyat farkı ödenmez.


2)833-699 Acil Durum Aydınlatma Kitleri (ölçü:ad,ihzarat:%60)
Gerekli mahallerde bulunan armatürlerin acil durumda da çalısmasını sağlamak için armatürlere monte edilen,yüksek sıcaklık tipi Ni-cd bataryası, sarj ünitesi ve durum led' inden olusan,elektronik ve saç balastlar ile uyumlu, balast/lümen faktörü 0,2 ve
üstünde seçilen dönüstürme üniteleri, isyerine temini,her nevi malzeme ve isçilik dahil isler halde teslim
833-699 pozundan da anlaşılabildiği gibi acil durum kitleri için kablolar için ayrı fiyat ödenmez.

3) hakedişler kurumdan kuruma göre değişiyor. bizim hakedişler malzeme+montaj fiyatlı şekilinde tek fiyatlı olarak hazırlanıyor. bayındırlık fiyatları üzerinden hazırlanacaksa zaten çıkplak poz fiyatları malzeme+işçilik fiyatlarıdır.
hakediş dosyalarının hazırlanması iyi bir excel ve word programlamasını demektir. büyün dosyayı bilgisayar üzerinden tek tek kontrol edilemeyeceği için excel komutlarını iyi bilmek ve excel den word e veri taşıma komutlarını bilmek gerekir.

kolay gelsin.
 
Prizlerle, priz sortileri de ayrı ayrı mı hakedişe dahil ediliyorlar?
 
hayır kabloları ile beraber bir bütündür.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,815
Mesajlar
920,685
Kullanıcılar
450,906
Son üye
Ümitgüçlü71

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst