Projeksiyon lambasına alternatif ne olabilir?

veysel3

Üye
Katılım
25 Eyl 2009
Mesajlar
6
Puanları
1
Yaş
80
merhaba,

lambası bitik bir projeksiyonum var.

içinde civa buharlı lamba kullanılıyor. 170w 80v
ilk önce bunun AC mi DC mi olduğunu bilmiyorum? nasıl tespit edebilirim?
bir diğer sorum da;
bu lamba yerine led bağlamaya kalkışsam? ne olur? nasıl olur?

besleme devresinin davranışını bilmiyorum. zira bu lambalarda ateşleme diye bir mantık var.
gelen 80 voltu kullanmaya kalkışsam neler olur?

yani ateşleme için 80 volt gelen besleme devresinden başlangıçta çok fazla mı voltaj geliyor? bunu en tehlikesiz nasıl ölçebilirim?

bu lamba yerine başka ne kullanabilirim?

bu konuda fikir ve görüşlerinizi paylaşır mısınız lütfen?
 
LED ampuller kullanılıyor ancak yüksek lümen değerinde LED uygulaman gerekir o da zor...
Projeksiyonlar için yüksek lümen değerli LED üreten firmadır, ürünlerini bi incele...

Luminus Devices: Big Chip? LEDs
 
cevap için teşekkürler,
aslında 5x5 den daha küçük, w/lm yaklaşık 120lm ve 50 watt led buldum. 50 dolar civarında. ebay de benzerlerini görebilirsiniz.
yani bu sitede yazılanlara göre daha fazla ışığa ulaşmış olacağım gibi.
ancak mevcut projeksiyonun beslemesini kullanıp kullanamayacağımı da bilemiyorum.
civalı ampüllerde ateşleme voltajı diye birşey var. yani ilk anda farklı bir voltaj mı geliyor bilmiyorum?
bu konuda çok teknik bilgim yok.

yani lambayı çıkartıp ledleri takayım dediğim zaman araya ne eklemem gerekecek? yada nasıl bir değişiklik gerekecek? bilmiyorum...
 
Yüksek basınçlı civa buharlı lambalarda(Bazı sokak lambaları)civa buharının buharlaşması için lamba içinde neon gazı bulunur.İlk starter olarak bu gazdan geçen elektrikle kırmızı yanarak ısınır,sonrasında civa buharını buharlaştırarak,esas civa arkını böylece başlatmış olur.Bunun için fotoğraf flaşlarında olduğu gibi(Ksenon arkının atlaması için)ayrı bir yüksek gerilime gerek yoktur.Eğer söylediğim tipteyse ayni besleme voltajıyla(220 v.ac.gibi) bu işi tek bir lamba içinde yapar.Yalnız bu lambalar akım sınırlayıcılı balastla kullanılır.Sizin lambanızda 80 V 170 W yazdığına göre arada voltaj düşüren bir trafo olmalıdır.Bu da aklıma projeksiyon lambasının 80 voltta çalışan halojen bir lamba(iyot halojen) da olabileceğini düşündürüyor.Çünkü benim bildiğim eski projeksiyonlarda en yaygın kullanılan tipi buydu.Yenilerde ksenon deşarj lambası(Sinema makinelerinde de kullanılır.)daha yaygın olması gerekiyor.Yüksek basınçlı civa buharlı olsaydı,arada balast da olsa, 80 v.ile değil de direkt 220 v.ac. ile çalışırdı diye düşünüyorum.

http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprog...r/moduller/aydinlatma_ve_uyari_sistemleri.pdf

Yukarıdaki dökümanda xenon farların ilk başta 30 kV ile ateşlendiği sonradan 80 v. 35 watt. dc. akım veren bir sürücü devreyle beslendiği görülüyor.Ampülün içindeki minyatür deşarj tüpü sizin tahmin ettiğinizin dışında yüksek basınçlı civa buharlı lamba tüpü yerine ksenon deşarj lamba tüpü de olabilir.O zaman sürücü devresi de böyle özel bir devredir.Lamba sonradan dengeye kavuşup da düzenli akıma geçip yandıktan sonra çektiği(80 v. 170 w.)değerini de yazmış ve aslında xenon türünde de olmuş bulunabilir.

Eski lambayı çıkartıp power ledi takarken arada power led sürücü balastı(Sabit akım,gerilim veren)takmalısınız.Makinenin sürücüsü sabit akım ve gerilim vermiyorsa(Dc.akımı) işinize yaramayacaktır.Ampülün bağlantı uçlarına kaç volt(Ac. veya dc.) geldiğine avometreyle bir bakın.Ya 80 v.ac. veya 80 v.dc olmalıdır.Power ledi yalnız değil,bu sürücüsüyle birlikte satın almanız daha iyi olur.Bir de özel olarak bu sabit akım kaynağıyla ayrı olarak uğraşmam diyorsanız tabi.Power ledler için,kendi özel balastları dışında,en iyi besleme kaynağı,ayni güç değerindeki SMPS adaptörlerini temin edip uygun şekliyle bağlamaktır.Yoksa bildiğiniz gibi power ledin fazla ısınıp bozulması söz konusu olacaktır.Kolay gelsin.
 
Son düzenleme:
Günaydın,
cevaplar için teşekkür ederim.

geldiğim nokta :
projeksiyon lambasını ve lamba besleme devresini iptal edebildim. cihaz bu devre olmadan çalışabiliyor. el feneri bile tutsam görüntüyü alabildim.

elimdekiler:
bir önceki besleme devresinden 380V DC çıkışı var, bu çıkış iptal ettiğim lamba beslemesinin girişine geliyordu.

şimdi ya bu 380V DC yi bölücüyle 12 volt yapıp araba farı takacağım :) ya 20-40 arasında birşey yapıp power led takacağım.
ya da metal halide ...

ya da ne?

işte bu noktada sizlerin fikirlerinize ihtiyacım var.

en ekonomik, sonrasında kolay değiştirilebilir (ve ucuz maliyetli) ve kolay bir çözüm lazım...
 
senin projeksiyon eski model herhalde yeni modellerde lamba ömrünü bile olçüyor ve lambasız çalışmıyor power led olabilir ama zenon far denesen daha fazla parlaklık elde edersinama besleme konusunda smps beslemelerden ayrıca kullanabilirsin
 
Günaydın,
cevaplar için teşekkür ederim.

geldiğim nokta :
projeksiyon lambasını ve lamba besleme devresini iptal edebildim. cihaz bu devre olmadan çalışabiliyor. el feneri bile tutsam görüntüyü alabildim.

elimdekiler:
bir önceki besleme devresinden 380V DC çıkışı var, bu çıkış iptal ettiğim lamba beslemesinin girişine geliyordu.

şimdi ya bu 380V DC yi bölücüyle 12 volt yapıp araba farı takacağım :) ya 20-40 arasında birşey yapıp power led takacağım.
ya da metal halide ...

ya da ne?

işte bu noktada sizlerin fikirlerinize ihtiyacım var.

en ekonomik, sonrasında kolay değiştirilebilir (ve ucuz maliyetli) ve kolay bir çözüm lazım...

selam arkadaşım. bende lambaı bitmiş projeksiyonuma metal halide takmak istiyorum. lakin bilirsin cihaz çalışmıyor. sen nasıl yaptın. nasıl iptal ettin. dediğin doğru cihaz çalışsa hertürlü ışığı veririrz okolay
 
Bundan 10 yıl kadar önce 250w metal halide ve 6''Lcd .le kendi projeksiyon cihazımı yapmıştım,dediğiniz gibi cihaz çalışıyorsa 150w g12 duylu metal halide kullanabilirsiniz,yalnız fan ilavesi yapmak durumundasınız,metal halideler oldukça ısınırlar.
 
peki projeksiyonu devamlı sigortadan açsak kapatsak sıkıntı olur mu lambası için. yani dirtek elektriği kessek off düğmesinden kapatmadan?
 
Birader fan durmadan kapatırsan ve hareket ettirirsen lamba ya zarar verirsin. Montajlanmış ise alet açma kapama düğmesini devamlı kullanmadan kumandasından kapatıp soğutma fanının durmasını bekleyip fişini pirizden çekebilir yada bir anahtar yardımıyla enerjisini kesebilirsin 6 senedir okulun sınıflarındaki projeksiyonlar bu şekilde çalışıyor hiçbir sıkıntı olamadı şimdiye kadar.Bu arada her 100 saatte filtrelerini temizlemen gerekiyor Hitachi marka projeksiyonlar için yazdım filtre olayını.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,852
Mesajlar
930,759
Kullanıcılar
452,707
Son üye
128bpm

Yeni konular

Geri
Üst