Pwm dc motor kontrolü

Yardımlar için Saolun
 
Q1 in kollektörünü direk vcc ye direncle baglayın.Q1 iletime gectiginde Q2 yi sürüyor,Q2 iletime gectiginde Q2 icin gerekli bayz tetikleme geriliminide sıfırlıyor.
 
herkeze merhabalar öncelikle.güzel bir konu acılmış bu dc motor kontrollerinde güç katı için daha iyi güvenilir ve sağlam fikirleri veya bilgisi olanlar paylaşırsa insallık icin iyi birşeyler yapmış olur.birde arkadaşın paylaştığı gibi filitre veya pic i koruyacak bir yapı varsa onuda bakleriz.
 
Arkadaşlar merhaba.Benim pwm ile dc motor kontrolü(hız ve yön kontrolü) yapmam lazım fakat bunu pic kullanmadan yapmam lazım.henüz Elektrik Elektronik 1.sınıf öğrencisiyim, bu konuları pek bilmiyorum.Acaba nasıl yapabilirim? bu konuda bana yardım edebilir misiniz?
 
Çok eski başlıklara o konunun devamı niteliğinde bir şeyler öğrenmişsek ya da paylaşmışsak yazmak daha doğru olur diye düşünüyorum. Örneğin 6 ay önce bir konu konuşmuşuz. Ben o konuyla ilgili bir şey öğrenmişim o zaman o konu tekrar gündeme getirilebilir.

Diğer türlü bir arkadaş bir kaç yıl önce yazılmış bir başlığa cevap veriyor. O zaman kimin ne dediğini anlamak zorlaşıyor. O yüzden aynı konuda bir şey soracak olsak bile yeni bir başlık açmak daha iyi bir fikir.

Yön ve hız kontrolü yapmak için yarım köprü kullanabilirsiniz.

461px-H_bridge.svg.jpg


800px-H_bridge_operating.svg.jpg
Örneğin S1 ve S4 anahtarları açıldığında motorun uçları arasında artı bir gerilim oluşacak, S2 ve S3 açıldığında ise eksi bir gerilim oluşacak ve bu da motorun ters dönmesine neden olacak.

Hız kontrolünü de giriş sinyalinin doluluk boşluk oranını değiştirerek yapabilirsiniz.

darbesuresinindegisimi.jpg
Örneğin yukarıdaki gibi bir giriş sinyalimiz olsun. Amacım bu sinyalin ortalama değerini bulmak olsun. Eğer sinyalin altında kalan alanı bulup geçen süreye bölersem sinyalin ortalama değerini bulurum. Örneğin yukarıdaki %75 doluluk oranı için düşünürsek tüm geçen süreyi 3 birim olarak düşünürsem. Alan 15, geçen süre de 4 birim olduğu için sinyalin ortalama değerini 3.75 volt olarak bulurum.

Bir sinyalin darbe süresini nasıl değiştirebiliriz?

dsd.jpg
Karşılaştırıcıya giren mavi renkte testere dişi şeklinde ve kırmızı renkte bir kontrol sinyalimiz olsun. Karşılaştırıcı şu şekilde çalışıyor. Eğer kontrol sinyalinin değeri, testere dalgasından büyükse çıkışta 5V (mantıksal 1) üretiyor. Eğer testere dalgası kontrol sinyalinden büyükse bu durumda çıkışta 0 üretiyor.

Şimdi darbe süresini değiştirmek istediğimizi düşünelim. O zaman tek yapmamız gereken kontrol sinyalinin değerini biraz aşağı düşürmek. Bu durumda turuncu sinyalimiz kontrol sinyali oldu. Ve ilk aralıkta dikkat ederseniz kontrol sinyali testere dalgadan büyük o zaman çıkışta yeşille gösterilen 5V alıyoruz. İkinci aralıkta mavi sinyal, turuncunun üzerinde bu durumda çıkışta 0 görüyoruz. Yeşil sinyalinin dalga şekline bakarsanız darbe süresini değiştirmiş olduk.

Burada hem karşılaştırıcı, hem de testere dalgası üretecinin gerçeklemesini işlemsel yükselteç kullanarak yapabiliriz.
 
Son düzenleme:

Forum istatistikleri

Konular
129,740
Mesajlar
929,463
Kullanıcılar
452,467
Son üye
smtozn97

Yeni konular

Geri
Üst