Rüzgar Enerjisi ile Elektrik Üretmek

sos

Üye
Katılım
6 Eyl 2008
Mesajlar
63
Puanları
1
Yaş
40
sevgili arkadaşlar

size bir teklifim var bu sitede sizlerle birlikte rüzgar enerjisi ile elektrik üretme cihazı yapmak

bu günlerde artık elektrik faturaları bir hayli kabarmaya başladı.

her ne olursa olsun küresel ısınma suların azalması dünyanın dengesinin değişmesi
gibi pek çok olaylarla karşılaşmaktayız.
aklımdan şu geçti sizin yardımınızla bir proje yapmak şu anda mevcut ama kendimizin yapması
ayrı olur bir taraftan yaptığımız proje ile gurur duyarız ve ilerde kendi yaptığımız cihaz ile bütcemize kazanç sağlarız.
şu anda öyle bir cihaz en az 20000 dolar civarında tabiki biz bu kadar yapamayız ama
en düşük 500 ytl harcama belki altında yapabiliriz en az 600watt bir ups yi yükleyebilirsek
evimizde 10-15 lamba yakacak kadar bir cihaz üretmiş oluruz.
bunu başarırsak gerisi zaten gelir daha yüksek kapasiteli yapmaya çalışırız.
tabiki burda sizde fikir vereceksiniz sizde yapacaksınız araştıracaksınız.
burda bende varım diyen arkadaşlarla (katılan)bu site üzerinden gizli mesajlaşılacaktır.
bazı şeyler açıktan mesajlaşılacaktır. yok öyle bedavadan cihaza sahip olmak
bu projeye katılmak isteyen arkadaşların mutlaka bir yardımı olması gerekiyorki bizimle
özel mesajlara dahil olsun.emek olmadan bir yere varılmaz

bunun için bize gereken aklıma gelen cihazlar söyleyeyim:

1. araba larda bulunan şarz motoru
2. invertör
3. ups 600 watt
4. dişli
5. kayış
 
öncelikle bu işi ciddi manada düşünmek gerekirse (konumunuz neresi bilmiyorum) rüzgar enerjisinin sürekliliği açısından verimli, sürekliliğini koruyan, hız(güç) olarak yeterlimi? eğer uygun görüyorsanız yapın derim.

güneş enerji panelleri süreklü rüzgar almayan bölgeler için daha iyi bir alternatif olacaktır bence.

rüzgar enerjisi ile elektrik üretmek benim ev arkadaşımın tezi idi? yanlış anlamayın konuya karamsar bakmak değil niyetim ozaman gördüklerimiz sizede fikir versin istiyorum.

arabalarda bulunan şarj motorları devir açısından böyle bir proje için yüksek ve kullanımı zor olacaktır diye düşünüyorum. kuyruklu ve rüzgara doğru dönebilen rüzgar gülleri hala en iyi alternatif olsa gerek

kayış ve dişli gibi aktarma elemanları böyle düşük güçlü bir sistemde verimsizlik oluşturacaktır.tavsiyem direk mile bağlantı yapın icabında pervanede değişiklik yapın.

son olarak ups kullanarak elektriği tekrar 220 ye çıkarırsanız gene verimizi düşürmüş olacaksınız. onun yerine bizim akümüz geriliminde elemanlar 12V ta çalışan ampüller gibi evin sisteminde değişiklik yapmak sistemin verimini çook daha arttıracaktır.

bunlar teorik birazda pratik olarak bildiklerim şimdiden size kolay gelsin.... başarılar....

ayrıca burada paylaşmalıyız bence genede karar sizin gizli kalacaksa gizli yapın.
 
sn yüksek potansyel ilginize teşekkür ederim.

her türlü fikire açığız, her yönüyle haklı olabilirsiniz,

belki sizin ve arkadaşların fikir vermesi bu şekilde bizi ilerletir.

bakalım nereye kadar gidebiliriz,önce araştıralım maliyeti ne kadar a çıkacak

ne gibi malzemeler kullanabiliriz.

kayış daha iyi ise kayış kullanırız dişli iyi ise dişli kullanırız.

örneğin : pervanenin 1 tur döndüğünde motoru kaç tur döndermesi gerekiyor

bu gibi hesaplarıda inceleyeceğiz.

bazı zorluklar tabiki olacak yoksa başarılmaz bu iş,

önemli olan zorlukları deneyerek başarmak.

diğer arkadaşlarında fikrini almak istiyorum fikri olan arkadaşlar var ise

bu konuda fikir verebilir.
 
arkadaşlar ben bu işlemi eski 131 lerin şarz dinamosu konjektör akü pervane ups (100 wattlık
)denedim ama sürekli bir rüzgar olucak bide şarz dinamosu bir yöne dönecek
ama bu sistemin gelişmişini antepte çiltuğ firması rüzgar jenaratörleri olarak imal ediyor bu konuyla ilgili ihale açmışlardı makina ve ekipmanlar için oradan biliyorum
birde bu işlemi maraşta bir marangoz evinde sürekli elektrik gidip gelmeleri ve cihazlarının zarar görmesi üzerine evinin damına güneş enerjisi sistemi kurmuştu adam kendi elktriğini üretiyor
elektriğe gelen yılbaşından bu yana zamlar ile birlikte %80 buldu ekimde %34lük bir zamdan daha bahsediliyor gerçektende doğal yollardan elektrik üretmeye başlamak gerek faturalar el yakıyor güya barajların borçları bittiğinde elektrik bedava olacaktı habire zam geliyor
almanyada evlerde çöp yakılarak elektrik üreten cihazlar varmış bina yada satıla biliyormuş bu konuda da hem fikir olup araştıralım derim ben böylelikle çöp vergisindende kurtula biliriz
 
Listenize şöyle bir göz attığımda invertör ün ve ups ın alt alta yer aldığını gordum. bunlardan sadece bir tanesını kullanbılırsınız ıkıncısıne gerek yoktur. Benim size tavsiyem su, malıyet önemli olduğu için kare dalga invertör kullanmanız ve gerektığınde çıkış gerılımını sınus hale getırmek için modifiye elemanlar kullanmanızdır. Çünku pıyasada kare dalga ınvertörler sınus dalgalardan cok daha ucuzdur.Şunuda unutmayalım eğer invertör ün 220 v cıkısı mısal 1000 w ise ,12 v giriş gerilimide 1000 w olmalıdır....
 
sn volkan bey ilginize teşekkür ederim

bu gibi fikirler çok güzel başlangıç önemli

bir şeye biz vesile olalım , araştıralım , uygulıyalım ve ne gerekiyorsa yapalım


sn yüksek gerilim size de teşekkür ederim

sizin vermiş olduğunuz kare invertör tahminince ne kadar tutar

aceba sinus a göre ne kadar dayanaklı bu konuda yardımcı olabilirmisiniz.

aceba sıvı araba akü koysak dahamı mantıklı yoksa kuru akümü

bildiğim kadarıyla sıvı akü kapalı ortamda iyi olmaz ama amperi yüksek
 
Bahsetmiş olduğum kare dalga invertör gucune gore fiyatı değişne bir urundur.,ve marka marka değişmektedir. Bu yuzden ınternetten aratmanız daha mantıklıdır. Dayanıklılıktan bahsetmışsınız kare dalga ile sinüs dalganın arasındakı fark dayanıklılık deıldır.,dalga bıcımıdır.Mesela bir elektrik motorunun çalışması için sinüs dalgaya ihtıyaç vardır. Ama kare dalga ile bir lamba grubu ve içinde motor bulunmayan bir cıhaz rahatlıkla çalıştırılabılır.
 
maksat ürettiğimiz elektrik ile normal(standart 220v 50hz) ev aletlerini kullanmaksa kare dalga invertörü teoride birçok cihazı çalıştıracaktır.ama unutulmamalıdırki elektrikli ev aletlerinin tamamı sünizoidal akım ve gelirim için dizayn edilmiş ve bu dalga şekli için filtre veya modifiye edilmişlerdir. eski tavsiyem hala geçerlidir eğer elektrikten tasarruf etmek(sonuçta cihaz bütün evin ihtiyacını karşılayamayacak bazı cihazları tek başına bile çalıştıramacayak) için 12v olarak depolanmış bir enerjimiz varsa bu enerjiyi 12 volt olarak tüketmemiz enerjimizi çeşitli işlemlerle dönüştürüp kullanmaktansa bize çok daha fazla verim sağlayacaktır. ayrıca biçok elektronik cihazda enerjimiz zaten 36v-3v arası bir gerilime döndürülerek kullanılıyor. evde ayrıca kullanılacak olan ikinci bir tesisatla veya zaten var olan tesisatı ve cihazlarımızı modifiye ederek enerji dağıtımı işlemini halledebilir böylece sistemden en yüksek verimi alırız diye düşünüyorum. ama illakide 220 volta çevirip kullanalım diyorsanızda bence çevirmişken sünizoidal olarak çevirin böylece cihazlarınızı kullanırken içiniz rahat etmiş olur.

son olarakta araba aküsü mü kuru akümü diye sormuşsunuz?

araba aküleri gene arabalar için dizayn edildiği için sebebini tam bilmemekle birlikte verimli olmayacağını söyleyebilirim şöyleki; manisa ziraat bankası jeneratörleri devreye girene kadar 30 dakika kadar idare edillsin diyerek bir ups kurulmuş ve akülerini bizim bir oto elektrikçisi arkadaşımız değiştirmiş aküler kuru akü iken sizin düşüncenizle (amper açısından yüksek olması sebebi ile) araba aküleri kullanmışlar. aküler 2-3 ay arasında ölmeye başlamışlar. bunun üzerine garanti kapsamında iki yıl süre ile aküler değiştirilip duruldu ve eski sisteme dönüldü (malum ağız yandı)

ama amper değeri ve kapasitesi yüksek akü arıyorsanız ben vestelde çalışırken şarjlı forkliftlerde kullanılan görüntü olarak oto aküsüne benzeyen tahmini ölçülüri 20cm-20cm-50cm olan 12 voltluk seri olarak bağlanıp kullanılmış aküler vardı. bunları bir araştırın derim. bizim forklift trifaze şarj oluyor ve forkliftte ağırlığın büyük bölümünü aküler oluşturuyordu(sorundeğil avantaj forkliftte ağırlıkzaten gereklidir).

tekrar kolay gelsin... ve başarılar
 
Valla gercekten cok gÜzel bİr konu baslatmissin bende dÜŞÜnmÜŞtÜm bunu gÜneŞ panellerİ İle enerjİ Üretmek en uygunu elİme yeterlİ mİktarda para geÇsİn hemen 2 tane panel alip enerjİmİ Üretİcem aklimda yanİ.
bence rÜzgar la Üretmek senİ baya bİ uĞĞrastirir ondan dolayi gÜnesİ tercİh etmelİsİn.
ama yİnede sen bİlİrsİn.
İİ ÇaliŞmalar.
 
Hepinize hayırlı akşamlar diliyorum sayın arkadaşlarım.
Böyle bir konu açılmasını ben de çok desteklerim. Bilgilerimizi paylaşarak birşeyler yapabiliriz sanıyorum. Rüzgar türbinleri konusunda yaklaşık bir yıldır çalışmalarım devam ediyor.

Rüzgar türbinlerinde kanat uzunluğu, kanat sayısı ne olmalı gibi sorulardan ziyade ben çalışmalarımı ağırlık olarak dinamo (alternatör ) üzerine yoğunlaştırdım.

Kendi yaptığım bir dinamoyu ( halen devam eden başka dinamolar) dik eksenli bir türbine taktım. Henüz istediğim rüzgar esmediği için randımanını göremedim. Ara sıra esen hafif rüzgarda dönüyor ve ucuna bağladığım 12 v. 50 w. ampülü ufak da olsa yakıyor.

Aşağıda montaj aşamasında çektiğim resimler var. Şu anda montajı bitti ve rüzgar duasına çıktım bekliyorum.

Yönetici Notu: Paylaşılan fotoğraf, fotoğraf paylaşım sitesinden silindiği için kaldırılmıştır.
 

Yeni mesajlar

Forum istatistikleri

Konular
130,379
Mesajlar
936,521
Kullanıcılar
453,704
Son üye
725malatya725

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst