Rüzgar Türbini için Alternatör Yapımı

Bu da 3 sene önce yaptığım bir türbin. 12 v. 300 w.gücünde.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
hocam bu mıknatısları nereden tedarik edebilirim acaba internet üzerinden mi almam gerekiyor?
 
elektronige karsi zaten bagimliligim var hocam vu metre olsun anfi olsun elimden geldigince yapiyorum. Her adimi fotograflarim hocam burada paylasirim.
 
Ooooo...daha istiyorsunuz Ahmet bey. Sizinle çok rahat yaparız.
Bu akşamlık bu kadar, müsaadenizle.
 
hocam bunun içi yandığı için baya temizlemek lazım. zımpara ile yapsam olurmu? bir de bobinleri sökerken statorun uçlarına biraz zarar verdim bişey olur mu? şimdi bobin sarmak için çıkrık yapacağım sizin videodakinin aynısı mı yapayım? sadece statorun 1-4 arasındaki uzunluğu ölçeceğim bir de statorden dışarıya kaç cm pay vereceğim bobini sarmak için?
 
Son düzenleme:
Sayin SEF hocam insallah Allahin izniyle hayirlisi ile sizin yardimlarinizla yapacagim.

Su Anda Avuc Iclerimin nasil agriyip acidigini anlatamam. Delik desik olmus parmaklar da hediyesi. Ne yalan soyleyeyim yinede su an mutluyum Statora zarar vermemek icin cok ugrastim ama zarar da vermedim. 1.30mm bobinaj kablomunda eli kulagindadir birkac saate elimde olur. 3kg aldim umarim yeter. Bu da statorum:

bobinleri tek tek kirmizi makas ile kestim pense yardimi ile cikarttim.



 
Emre bey.
Hafif zımpara yapmakta sakınca yok. Zımparayı oyuk içini kaplayacak şekilde kesip, ileri geri sürterek zımpara yapabilirsiniz.
Eski telleri sökerken stator sacları yerinden oynayabilir, uçları eğilebilir. Bunları düzeltirseniz sorun olmaz.
Bobin ölçüsü alırken 1 den 4 numaralı oyukların ortasını ölçü alın. Oyukların ön yüzeyi dar, arka tarafı daha geniş olur. Bu oyuklar arasının ortasını baz alın. Stator uzunluğundan 4 veya 5 cm. uzun ölçü alın. Her iki tarafta 2 - 2,5 cm fazlalık olsun.

Kaç sipir olması gerektiğini şöyle bulun. Bobin telinden 8-10 cm. uzunluğunda bir miktar tel kesin. Bunları oyuklara sıkı sıkıya yerleştirin. Çıkan sayının 5 eksiği kadar sarın. Diyelim ki 25 tel sığdı. Siz 20 sipir sarın.

Mevcut presbantlar (bobinlerin içinde bulunduğu plastikler) yandığı için bir bobinajcıdan motora uygun presbant isteyin.

Sizin rotoru tornada traşlarken alüminyum bileziklerin hemen yanından başlamayın. Rotorun ortasında 45 mm.lik kısmı traşlatın yeter.

Bir de rotoru tornacıya götürdüğünüzde milin ucuna 5 lik matkapla 20-25 mm. derinliğinde delik deldirip, 6 lık klavuzla diş çektirin. Alternatör bittiğinde test etmek için buraya bir civata takıp, elle veya matkap motoru ile rahat döndürebiliriz.

Bobin çıkrığı yapmak için illa profil boru kullanmak şart değil. Marangozlardan 30x30 mm.lik ağaç alıp, ondan da yapabilirsiniz.
 
Son düzenleme:
Ahmet bey.
Sizde makas varmış, ben yankeski ile keseceğim diye avuç içim çok patlamıştı. Ellerimi bir kaç gün kullanamamıştım. Ama dediğiniz gibi tatlı bir acı.
Sizin rotor çapı ve stator uzunluğu kaç mm.idi ?
 
hocam şimdi evdeki elimdeki malzemelerden öylesine minyatür olarak bi çıkrık yaptım denem bu bununla sarmıcam size göstermek istedim dogrumudur.yarın bu çıkrıgı düzgün bir şekilde yapıp mdf ile ölçü oluşturup artık bobinleri sarmaya başlıyacagım ve resimleri buraya yüklerim ki bi yanlışlık olmasın. bi başka sorumda hocam çıkrıkda bobinleri sararken kaç sipir dolandıracagımı belirledikten sonra sarma esnasında bakır tel hep üst üste mi olacak yoksa yanyana iki üç sıra olsa sıkıntı olurmu ?yarın tornacıya gideceğim. bu arada demişsiniz ya tornacıda vida taktırın diye benim aldıgım da vidalık yer vardı ucunda, ilk aldıgımda motoru matkapla rahatca döndürmüştü yani yaptırmama gerek yok galiba ?
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…