Rüzgar Türbini için Alternatör Yapımı

Oyukların içine koyulan presbant için bir bobinajcıdan yardım alırsanız iyi olur. Plaka şeklinde alıp, kendiniz yapmaya kalkarsanız çok düzgün olmayabilir. Ya da en azından ölçü çıkarmak için bobinajcı bir tane yapsın, size ölçülerini verdikten sonra yapabilirsiniz.
Oyukların içini iyice temizlemeye çalışın. Nokta kadar bir çıkıntı bir kaç tel az sarılmasına neden olur.
30 tel sığdı demişsiniz. Presbant olmadan yaptınız galiba. Bir de kaçlık tel kullandınız.

Çıkrıktaki mdf'nin arasına 2 adet somun koyun. Onun haricinde herşey yolunda görülüyor.

Bu arada, çıkan eski bobin tellerini atmayın. Kilosu 11 liradan hurdacıya satabilirsiniz.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
tamam hocam tesekkür ederim çıkrıktaki mdf lerin arasına iki somun koydum şimdi. evet presbant olmadan denedim 30 tane sığdı bunun için 1mm.lik tel kullandım. yalnız hocam, sanayi bana çok uzak olduğu için gidip gelmem sıkıntı oluyo. bu presbantın ölçüsünü sizin yardımınızla alamaz mıyım?
 
16. sayfada Ahmet beyin verdiği motor resmi var. O resimde presbantlar çok net görünüyor. O resimleri önce bir inceleyin.
Oyuğun iki yanağını birden kaplayacak şekilde olacak. Uzunluğu ise stator kalınlığından 10 mm. uzun kesilecek. Uçlardan 2 şer mm. geri kıvrılacak.
 
Sayin Sef hocam sanirim sizden ilk fircami yememin vakti geldi

Hocam 1.30mm kabloyu ufak ufak kestim. 24 adet 1 oyuga sigdi. Cikrikta 5 azini sardim yani 19 sipir. Oyuga yerlestirmesi cok zor oluyor nekadar nazik de davransam kablo hafif zarar goruyor. Kaldiki bir bobinin arasinda kalan 2 oyuga sargiyi nesil yerlestirecegim onuda cozemedim mesafe kalmiyor. Hatta bazen presbant bile cok zor geciyor.

Su da resmi:


Sonra baska bir deneme yaptim, cikrik kullanmadim (iste burasi sanirim firca yiyecegim yer) bobin kablosunu uzattim, bir sagdan bir soldan sir sagdan bir soldan nasil kaptirmisim kendimi ama ver Allahim ver Saka bir yana hocam bu sekilde 18 veya 17 sipir sigdirdim. Cop kol diye tabir edilen oyuklarin disinda kalan kisimlarida hafif geri yaslayabildim.

Buda resmi:


Diyecegim su hocam: Cikrik kullanmdan elle dikis diker gibi bir sagdan bir soldan sarsam oyuk disinda kalan kisimlaride guzelce arkaya yaslasam?
 
hocam ben presbantı yapıyorum yapmasına ama tabiki tam ölçüde olmuyor diğelimki ölçüleri hepsi aynı olmadı ne olur hocam ? yarın mecburen gidicem bobinajcıya..
 
Estağfurullah Ahmet bey, ne fırça yemesi.
İlk resim hakikaten hoş olmamış. Ama niye hoş olmamış, söyleyeyim. Çünkü çöp kolları az bırakmışsınız onun için geriye kıvrılmıyor. Çöp kolları uzun tutarsanız geriye çok rahat kıvrılır ve diğer faz bobinleri için yer açılır.
Çıkrığa gerek kalmadan elle sarılabilir. Nihayetinde ikinci resimdeki gibi. İkinci resimde güzel görünüyor.
Motor kapağını kapattığınızda bobinlere engel olmayacak şekilde çöp kolları uzun tutabilirsiniz. Ama çok aşırı uzun tutmak ta direnci arttırır. Orta kararınca.

Emre bey.
Ahmet beyin verdiği bu resimlerde presbantlar daha net görünüyor. Bilginize.
 
hocam ben presbantı yapıyorum yapmasına ama tabiki tam ölçüde olmuyor diğelimki ölçüleri hepsi aynı olmadı ne olur hocam ? yarın mecburen gidicem bobinajcıya..
Presbantın amacı ;
Bobinlerin nüveyle temasını kesmektir. Yani bobinleri sararken sacın keskin kenarları telin üzerindeki emaye izoleyi sıyırmasın diye.
Yoksa ölçülerin birbirinden farklı olması çok önemli değil.

Ahmet bey, sizden rica etsem, bir tane presbantı yerinden çıkarıp, resmini detaylı çekerek verebilirmisiniz. Emre beye yardımcı olması açısından.
 
Son düzenleme:
Tabiki ne demek hocam simdi asagi inip hemen resmini cekiyorum 3-5 dakikaya yuklerim.
 
Arkadaşlar,
Hani sipir sayısında yerleştirdiğiniz tel sayısının 5 eksiği olsun demiştim ya..Bu kanun hükmünde bir kararname değil. Boşta kalan çöp kolları geriye rahatlıkla kıvırıp, diğer fazlara ait bobinlerin yerleşmesine engel olmazsa oyuğun içini tıka basa doldurabilirsiniz.
Sipir sayısı ne kadar çok olursa o kadar iyidir.

Sizden bir istirhamım olacak.
Benim adım Mehmet ve yaşça sizden çok büyüğüm. Bana hitap ederken Mehmet abi, Mehmet usta veya sadece usta diye hitap ederseniz memnun olurum. Siz hocam hocam dedikçe kibirlenmeye başlamaktan korkuyorum.
 
Son düzenleme:
bu sadece mantıgını almak için deneme yapımı hocam yani böle olmucak bu ölçüsüz göz kararı kestim bunun gibi olacak değilmi. ki zaten daha oyukları temizliyorum. bu arada ahmet abiye şimdiden teşekkür ederim resim için
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…