Rüzgar Türbini için Alternatör Yapımı

Tamam Emre bey, gayet güzel olmuş. Sadece oyuk içine gelen presbantı 5 mm. daha uzun kesin, uçlarını 2 şer mm. geriye kıvırın. Bu durumda bobinleri yerleştirirken presbant ileri geri kayma yapmaz.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Topraklama ölçümü ister endüstriyel bir tesis ister bir ofis binası olsun her işletme için kritik bir öneme sahiptir.
Presbant resimleri: Resimlerin boyutu buyuk oldugu icin direkt link olarak veriyorum kusura bakmayin.












Sayin Mehmet Bey, ozaman ben cikrik kullanmadan 17 veya 18 sipir elle dikis dikermis gibi duzgunce sarayim. Kaybim olurmu acaba?
 
Hocam Teşekkür ederim resimler atacagım, ahmet abi sanada ayrıca teşekkür ederim.
 

Son paragrafı sonradan eklediğim için gözden kaçmış olmalı.
 
ahmet yazmışım yeni gördüm çok utandım ahmet abi yanlış anlama lütfen gözden kaçmış yoksa böle saygısızlık yapmam özür dilerim..
 
Dönüş devri sabit olmayan sistemlerde sipir sayısı da belli olmuyor. Kayıp olurmu derken bu değişken bir kavramdır. Sipir sayısı çok olursa daha az devirde üretim yapar. İnce telden çok sipir sarınca bu kez de iç direnci artarak kayıplar oluşur. Ama siz 18-20 sipir sarmanız yeterli olur. Sizin motorun artısı oyuk sayısının 48 olması. 36 oyuklu alternatörün 2 devirde yaptığı işi sizin alternatör 1 devirde yapar.

Çıkrık kullanmadan rahatlıkla sarabiliyorsanız mesele yok. Önemli olan bobinleri oyuklara yerleştirmek.
 
Son düzenleme:

Sayin Mehmet Bey, Yardimlariniz icin cani gonulden tesekkur ederim. Blog sayfanizi inceliyordum da yaptiginiz isler muazzam. Mukemmel. Bir cok forumda bir cok turbin gormustum incelemeye basladigimda. Fakat sizinkiler gercekten fabrika da uretilmis gibi. Sizi gercekten tebrik ederim. "Tebrik ederim" cumlesi her ne kadar yetersiz kalsada.

Bende simdi atelyeme inip en azindan 1 bobin sarayim el ile bakalim nasil bir sonuc cikacak.

Emre bey bir daha olmasin Saka saka emre bey benim icin hic bir sorun yok aslinda sadece Ahmet yeterli benim icin
 
İltifatınız için çok teşekkür ediyorum Ahmet bey, sağolun. Ben de ilk başladığımda bir lamba yakmak hevesiyle başlamıştım. Fakat öyle bir kanıma girdi ki, parmağımı verdim, kolumu alamaz oldum. Yarı amatör yarı profesyonel bir şeyler yapmaya çalıştım. Emekli olmamın rahatlığıyla bütün zamanımı bu işlere ayırıyorum. Evimin bahçesinde eskiden kömürlük olarak kullandığım yeri atölyeye çevirdim, orada çalışıyorum. Şu an İstanbul'un uzak bir ilçesinin köylerinde 6 tane türbinim üretim yapıyor. 1 tane de Ordu ilinin bir köyüne gönderdim, orada mesai yapıyor.

Sizin de üye olduğunuz başka bir forum sitesinde bu işlere başlamıştım. Orada çok sayıda arkadaşla yardımlaşa yapıyorduk. Hatta tanışıp, yaptıklarımızı göstermek için toplantı yapıp, bir araya gelmiştik. Burada sorduğunuz ilk soruyu orada da görmüştüm. O forumda cevap veremedim çünkü oradaki üyeliğimi iptal ettim. Oradaki üyeler genelde 15-16 yaşlarında lise öğrencisi gençler birbirleriyle idrar yarışı yapıyorlar. Emre bey size sadece adınızla hitap ettikten sonra özür diledi. Bunun takdir edilecek bir davranış olduğuna inanıyorum. Diğer sitede ise 15 yaşındaki bir üye benim yazdığım bir yazıyla dalga geçerken bana da kardeş diyecek kadar küçülmüştü.

Bir de kötü bir olay yaşadık. Benim gibi türbin yapan bir arkadaşımız henüz 35 yaşında iken 15 mt.lik türbin direğinden düşerek hayatını kaybetti. Ondan sonra orada yazmaya soğuduk.
 
Son düzenleme:
Mehmet bey, evet dogrudur burada sordugum soruyu orada hatta baska sitelerde de sordum. Anlayabildigim kadari ile daha once turbin yapmis kisiler cevap vermek istemiyor. Saniyorum sebebi de su:
- Biz turbini yapana kadar neler cektik, sizde ugrasin bizin gectigimiz zorluklardan gecin ogrenin.
- Ohoo biz bunlari aşali yillar oldu, biz vardik Kars'a sen Edirne'desin senlemi ugrasicam

diyorlar sanirim. Saglik olsun yinede tek bir harf ile bile cevap verenden Allah ragzi olsun. Simdi dusunuyorum bundan 4-5 yil once su an faliyette olmayan bir internet sitesinde 8 arkadas cep telefonlari hakkinda, Türkçe dil yukleme, Yazilim atma, Acilmayan bozuk cihazlarin tamiri hakkinda, neyin nasil yapilacagini en ince ayrintisina kadar, gerek gorsel gerek yazili anlatimlar yaparak insanlara yardimci oluyorduk. Oturup saatlerce yazmisligim olmustur. Simdi bircok kimse paylasim yapmiyor. Git arastir bul yap diyorlar.

Bahsettiginiz arkadas sanirim kullanici ismi Memox Enerji idi. Kendisiyle en ufak bir diyalogum olmadi fakat olayi ogrendigimde hic tanimadigim hic diyalog yasamadigim halde icim ciz etti uzuldum. Allah ailesine sabir ihsan eylesin mekani cennet olsun.

Mehmet bey, zar zor ite ite 20 sipir sigdirdim. Son 2-3 sipiri pense yardimi ile dikkatlice bastirarak sigdirdim. Fakat simdi oyuk disinda bir yara gordum son sipirde resimdede goruluyor:



Cikrikla sarim yapmadim, eger bobin kablosunu bir otaraftan bir butaraftan sokarken acaba oyuk icerisinde yaralanmalar olduysa bir zarari olurmu ?
 
Bobin telinin dışındaki emaye izolenin sıyrılmış olması çok önemli değil. Yeterki aynı yerde diğer sipir sıyrılıp, birbirine değiyor olmasın. Bu durumda kısa devre oluşur, aradaki sipirleri yok sayar. Ama resimde gördüğüm kadarıyla tel biraz incelmiş gibi. Şayet incelme varsa iyi değil. Hani derler ya, bir zincirin sağlamlığı en çürük halkası kadardır. Sizin tel çapı 1,30 mm. olsada zayıflayan bölümden kopma ihtimali çok yüksek. Yeterli akım verirken oradan yanabilir.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha fazla bilgi edin…