Sayın meraklı.
Bir üreteçten alınan güç anlık değildir. Bir saat için geçerli olan güçtür. Ama alternatör çıkışını aküye değilde başka bir yüke vermiş olsaydık, örneğin lamba, rezistans gibi, 1200 w. gücündeki bu alıcıları çalıştırır. Hesapladığınız gibi 48x25=1200 w. (1.2 kw) 1 saat boyunca aynı güçte üretim yaparsa 1.2 kw/h (kilowatt/saat) enerji üretiyor demektir.
Sürekli 400 devirde döndüğünü varsayarsak yukarda dediğim gibi olur. Ama rüzgar hızı sürekli değişken olduğu için haliyle üretilen güç te 1 saatin sonunda daha az olacaktır.
Mesela
Elektrik santrallerinde 5 MW güç denmişse o anda 5 MW güç üretir ama güç kavramı o an için değil de 1 saat sonunda üretilen güç baz alınır. O anda santrale bağlı olan sisteme 5 MW güç veriyor.
İkinci sorunuza gelince ;
Alternatörde kullandığımız bobin telinden maksimum ne kadar akım çekilebilirse amperi o kadardır. 1 mm2 kesitindeki bir telden en fazla 3 amper çekilebilir diyor teori. Ama ben yaptığım türbinlerde 1.5 mm. çapındaki telden 16 amper çektiğimi gördüm. Sistemi soğutabilirsek bu biraz daha artabilir. Arabalardaki şarj dinamosu arkasındaki pervane sayesinde sürekli soğutularak yüksek amper üretebiliyor.
5 kw. güç alabilmek için gerilim mümkün olduğu kadar yüksek olmalı ki daha az akım çekilsin. 5 kw.lık güç 220 v.da 23 amper olurken, 48 v.luk sistemde 104 amper eder. Bobin telinden 104 amper almamız mümkün olmaz, anında teller kül olur. Ama 23 amperi alabiliriz. Onun için güç arttıkça gerilim de artmak zorunda.
Volt her zaman amperden yüksekmi olur, böyle bir kural yok ama yukarda belirttiğim gibi telin geçireceği akımdan fazlası zarar verir.
Gerilim, akım, watt. Bunları genelde su ile karşılaştırarak örnek veriliyor.
Hortum kalınlığı kullandığımız bakır telin çapı olsun. İçinden geçen suyun basıncı gerilim olur, geçen su miktarı da akım olur.
İtfaiye hortumu hem kalın hem de suyun basıncı çok olduğu için yangını rahatlıkla söndürebiliyor. Daha kalın bir hortumdan basıncı çok daha az olan bir su o kadar etkili olmaz.
Biraz da teorik bilgi vermek gerekirse ;
Gerilim, volt diye okunur, sembulü V ( Evde kullandığımız gerilim 220 v.dur )
Akım, amper diye okunur, sembolü I. ( Kullandığım ısıtıcı 10 amper çekiyor)
Güç, watt diye okunur, sembolü P. ( Bizim termosifon 2000 w. gücünde )
Formüller,
P = U x I
U = P / I
I = P / U
Şimdi bir örnek hesaplama yapalım.
Evde kullandığımız termosifonun 2000 w. gücünde olduğunu biliyoruz. Peki bu termosifon şebekeden kaç amper akım çeker ?
Akım formülü P / I formülünden gücü gerilime bölersek 2000 / 220 = 9 amper.