Rüzgar Türbini için Alternatör Yapımı

Cok tesekkur ederim fikirleriniz cok değerli. Bir fikrinizi daha almak isterim benim bir hayalim var, benim köyümde gunde 16 saat kara yel esiyor hizini ölçmek nasip olmadi ama putun agaclar bir yone dogru eyri. Alternator konusunda sizinde büyük etkinizle flans tip alternatore karar verdim. 48 kutuplu çift tarafta toplam 96 adet Mıknatıslı miknatis olculeri 40x25x10 olacak bir flanstip alternator yapacağım. Yer altina izolasyonlu 20 ton su deposu ve bu depoya bağlı rezistanslar.urettigim akimi dogrulma yapmadan direk yıldız bağlı rezistanlara yonlendirecegim akim ve isi kapasite kontrolunu elektronik devre yerine akım tahammulu yüksek termistorlarin kombinasyonlu baglantisi ile yapacağım. Örneğin uretilen akim 1. Grop isiticiyi x isisana uladtirdiginda bu demektirki alternator belli bir grilimi yakalayacak devre ulasmis 2. Grup devreye girecek, tersi durumdada devreden cikacak. Ayrica tank isisi belli bir isiya ulasinca tankdaki isiticilar devreden çıkıp disardaki isiticilara yonlenecek bu sekildede sistem hic yuksuz calismayacak. Isitilan su surkilasyon pompası sayesinde evin isitmasinda kullanilacak. Butun burdaki maksadim uretilen enerji iyi aku gurubuna depolamak yerine tekbir enerji donusum sekli ile kayiplardan kacinip maksimum fayda sağlamak. Ne dersiniz?

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
Düşündüğünüz proje çok güzel Ferhat bey. 20 tonluk depo biraz fazla değil mi. Hani 1-2 ton deseniz tamam diyeceğim de 20 ton çok fazla geldi. Bilmiyorum ama bir kaç tüz litre bile yeterli olur sanıyorum. Nihayetinde su sürekli devir daim olacağı için yeterli sanıyorum.
Neyse, gelelim alternatör konusuna.
Madem kesenin ağzını iyice açağım diyorsunuz, o zaman 40x25x10 mıknatısı çift kullanarak yapın. Mıknatısları uçuca ekleyerek 80x25x10 gibi kullanın. Toplam mıknatıs sayısı 192 adet olur. Elektrik üreten bobin ölçüsü 40 mm. değilde 80 mm. olur.

Peki üstat, 48 mıknatıslı alternatörün flanş çapı kaç cm. olur, hesapladınız mı ?
 
20 ton izafiyeli bir rakam henuz hesaplamadim ama hesap su 100m2 bir evin isi ihtiyaci atiyorum 20000 k/cal x miktar suyun 80 dereceye olasmasi gereken isi 20000 k/cal bu isiyi saglamak icin gerekli enerji x kilowatt boyle bir hesap sonucunda kesin miktar bulunur. Alternator capi 80 cm ve ustu cikar herhalde.bakin yine degerl8 bir fikir miknatislari uc uca eklayerek tarama alanını genisletmek. iletken capina ne dersiniz kanatlari 300 m boyunda profosyonel imalat yapan birinden alacagim 6 kanat kullanayim diyorum sizce yeterli olurmu.


KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Şimdi su miktarını hesaplamakla zaman geçirmeyelim isterseniz, başka zaman hesabını yapmaya çalışırız.
Yukardaki mesajımı tam okumadınız galiba ustam. Orada bahsettim ya, mıknatısları uçuca ekleyerek 80x25x10 ölçüsünde mıknatıs oluşturmak diye. Gözünüzden kaçtı galiba.
6 kanat olması uygun olur. Düşük devirde üretim yapabileceği için devirden ziyade tork gerekli olacak. 300 cm. boyunda yeterli olur sanıyorum. Aslında bu rüzgarın cinsine göre değişebilir.
 
Miknatislari uc uca eklemek diye kastetigim sizin 80x25x10 du bu iyi bir fikir akilima hic gelmedi.300 cm tek kanat boyu cap 3m hem fikiriz galiba nasip olursa ben calismalara baslarim yakinda adim adim resimler fikrinizi alirim inşallah. Bobinin ic capi 80 dis onden baktigimizda kalinligi 12.5 yuksekligi 28 diye dusunuyorum kalip olarak 30 luk mdf kullanacagim 1 er milim elyaf ve polyester payi birakayim diyorum ayrica yatak sistemini skf marka opel astra G poryasina yapayim diyorum ne dersiniz

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Sefim sormayin, bekle bekle bende bir hal oldum. Elin polonyasina mangirlari yolladik adamlar takip kodu verdiler hangi kargo ile gonderdiklerini demediler. Bekleye bekleye canim cikti, artik umudu kesmek uzereydim. Turkiyedekinken cok daha maliyetli oldu ama napalim.

Sefim rotor sac uzunlugu 62 mm:
10032014323.jpg

Rotor komple uzunluk 65mm:
10032014324.jpg

Sefim, uzunluguna 4 miknatis olacagina gore 15mm x 4 = 60mm eder. boydan 60mm traslatacagim, cap 100 mm capida 6.5mm traslatip 87 mm ye dusurecegim.

Hal boyle olunca, miknatislarim zaten cok genis degiller sanirim miknatislari taslamama gerek kalmayacak gibi ?
 
Miknatislari uc uca eklemek diye kastetigim sizin 80x25x10 du bu iyi bir fikir akilima hic gelmedi.300 cm tek kanat boyu cap 3m hem fikiriz galiba nasip olursa ben calismalara baslarim yakinda adim adim resimler fikrinizi alirim inşallah. Bobinin ic capi 80 dis onden baktigimizda kalinligi 12.5 yuksekligi 28 diye dusunuyorum kalip olarak 30 luk mdf kullanacagim 1 er milim elyaf ve polyester payi birakayim diyorum ayrica yatak sistemini skf marka opel astra G poryasina yapayim diyorum ne dersiniz

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.

Kanat boyu 300 cm. olunca kanat çapı 6 mt. olur, öncelikle bunu düzeltelim. Klavyeniz sürçtü galiba.:)

Bir de bobin ölçülerini konuşurken bir standart getirelim isterseniz. Bobin uzunluğu 80 mm, genişliği 12.5 mm. kalınlığı 28 mm. diyelim. Yalnız 28 mm. bobin kalınlığı çok fazla değil mi. Mıknatıs mesafesi açıldıkça manyetik gücü azalacaktır.

Ustam, bir de sistemin kaç volt olmasını düşünüyorsunuz.
Porya kullanmakta var.
 
Son düzenleme:
Evet Ahmet bey, dediğiniz gibi uzunlamasına 60 mm. çapından da 13 mm. düşürülecek. Tornacı uğraşır mı bilmiyorum ama kenarlarda bulunan alüminyumlara dokunmadan sadece sacları traşlarsa çok iyi olur. Tek mıknatıs olsaydı çok önemli değil ama mıknatısları uçuca ekleyeceğimiz için mıknatıslar birbirini itecektir. Kenardaki alüminyumlar buna destek olacaktır. Şayet tornacı mızmızlanırsa en azından bir tarafının alüminyumu kalsın, diğer tarafı traşlasın.

Yapıştırmaya başlamadan önce haber verin, benim önerilerimi takip ederek yapalım.
 
Tornaci ugrasir diye tahmin ediyorum, tanidik bir tornaciya gidecegim nazimi geciririm diye tahmin ediyorum. Mehmet bey kendi basima size danismadan hareket etmem onu bastan demistim :)

Ferhat bey bahsettiginiz sistemi bende dusundum dusunuyorumda. Fakat benim aklimda depo filan yok. Benimki daha basit kisaca soyle bir sey:

100 m2, 7 adet kalorifer petegi:

ORNEK.jpg

Rezistansin icine girecegi tup kucuk, dolayisiyla rezistansa temas eden su miktarida az olacagi icin isinma daha kisa surede olacak diye dusunuyorum.
 

Forum istatistikleri

Konular
129,083
Mesajlar
923,107
Kullanıcılar
451,378
Son üye
CalborBenjamin

Yeni konular

Geri
Üst