Rüzgar Türbini için Alternatör Yapımı

Ahmet bey.
Aşağıdaki resimde mıknatısların yerleşimi var. Yapılacak işlemleri sıralarsak ;

1- Önce birinci sıradaki mıknatısları yapıştırıcı kullanmadan N S N S sıralamasıyla yan yana boşluk bırakmadan tutturalım. İlk koyduğunuz mıknatısın yanına ikinci mıknatısı yaklaştırdığınızda birbirini çekiyor olmalı.
En son mıknatısı yerleştirdiğinizde ilk mıknatısla en son mıknatıs arasındaki boşluğu ölçüp, çıkan ölçüyü 16'ya bölün. Her mıknatıs arasında çıkan ölçü kadar boşluk bırakın. Bu boşluk ölçüsü kadar plastik veya tahta kullanabilirsiniz.

2- Mıknatısları yerinden çıkarıp, yapıştırıcı kullanarak tutturun. Eldiven kullanmanızı şiddetle öneririm. Mıknatısı diğer mıknatısın yanına yaklaştırırken üstten koyarak değil de yanından sürterek tutturun.

3- Birinci sıra mıknatısların yapıştırıcısı kuruduktan sonra ikinci sıraya gene yapıştırıcı kullanmadan mıknatısları tutturun. Burada kullanacağımız mıknatıslar sadece mıknatıs boşluğunu bulmak için. Onun için birbirini çekiyor pozisyonda olmalı.

4- Üçüncü sıra mıknatısları yapıştırıcı kullanarak ikinci sıradaki mıknatısları çekecek pozisyonda yapıştırın. Bu durumda birinci ve üçüncü sıradaki mıknatıslar aynı kutuplar denk gelmiş olacaktır.

5- Üçüncü sıra mıknatıslarda yapıştırıcısı kuruduktan sonra ikinci sıradaki mıknatısları çıkarıyoruz. Yapıştırıcı kullanarak aradaki boşluklara zorla, ite kaka sokmaya çalışıyoruz. Buradaki mıknatıslar aynı kutup olduğu için birbirini itmeye çalışacağından biraz zor olacaktır.

6- Dördüncü sıra mıknatısları da yapıştırıcı kullanarak birbirini itiyor şekilde yapıştırmaya çalışıyoruz.

Bir önceki yazımda rotorun kenarındaki alüminyumun en azından bir kenarı traşlanmasın demiştim ya, işte burada lazım olacak.
Birinci sıradaki mıknatısı kenarı traşlanmış yerden başlarsak, dördüncü sıra mıknatıslar kenarı çıkıntılı yere denk geleceği için diğer mıknatısın itmesine engel olacaktır.

İlk okumada karışık gibi görünüyor ama mıknatıslara başlayınca her paragrafı ayrı ayrı okuyup, uygulamanızı öneririm.

MIKNATIS YERLEŞİM SIRASI.JPG
 
Otomatik sigorta bulunduğu devreyi yüksek akım ve kısa devre akımlarından koruyan bir anahtarlama elamanıdır.
İyi bir topraklama değeri sıfıra ohm'a yakın olan değerdir. Fakat her işte olduğu topraklamadada maliyetler önemli, onun için iyi bir topraklama değeri izin verilen değerler içinde olandır.
Aciklama icin cok tesekkur ederim sefim. calismaya baslayinca yine fotograflayip falan yazarim buradan. Cok tesekkur ederim Mehmet bey
 
Kanat boyu 300 cm. olunca kanat çapı 6 mt. olur, öncelikle bunu düzeltelim. Klavyeniz sürçtü galiba.:)

Bir de bobin ölçülerini konuşurken bir standart getirelim isterseniz. Bobin uzunluğu 80 mm, genişliği 12.5 mm. kalınlığı 28 mm. diyelim. Yalnız 28 mm. bobin kalınlığı çok fazla değil mi. Mıknatıs mesafesi açıldıkça manyetik gücü azalacaktır.

Ustam, bir de sistemin kaç volt olmasını düşünüyorsunuz.
Porya kullanmakta var.

Aynen yüzde elli sürmüş. 28 mm bile degil polyester payi iki disk arasi ozaklik bunlaridavkatarsa 32 mm miknatislar karsilikli konuldugu icin manyetik akı hala yogun olur diye düşünüyorum. Bu konuda sizin tavsiyeniz ne olur.
Sistemin voltaji aku kullanmayacagim icin sorun etmiyorum rezistans kademesini uretilen güce gore belirleyeyim diyorum sonuçta yük uygulayarak uretimi regule edebilirim diye dusunuyorum.
Otomobil poryasini malzeme aldigim rulmancida gördüm cok saglam ve baglantilar icin uygun gorundu bana

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
Tornaci ugrasir diye tahmin ediyorum, tanidik bir tornaciya gidecegim nazimi geciririm diye tahmin ediyorum. Mehmet bey kendi basima size danismadan hareket etmem onu bastan demistim :)

Ferhat bey bahsettiginiz sistemi bende dusundum dusunuyorumda. Fakat benim aklimda depo filan yok. Benimki daha basit kisaca soyle bir sey:

100 m2, 7 adet kalorifer petegi:

Ekli dosyayı görüntüle 16376

Rezistansin icine girecegi tup kucuk, dolayisiyla rezistansa temas eden su miktarida az olacagi icin isinma daha kisa surede olacak diye dusunuyorum.

Ahmet bey ben depoyu bir tür aku gibi kullanayim diyorum kullanmadigin zamanlar bir rezerv olur hemde ruzgarin azalip artmasi izinmayi etkilemez bir tur regulasyon olusur diye dusunuyorum . Hayal buya abartiyorum gunes enerjili su isitma sistemini bir ucyollu vana ve esanjor ile sisteme dahil ediyorum.

KontrolKalemi Mobile ile gönderildi.
 
sayın şefim. yıldız bağlantı, fazların çıkışlarını direk birbirine bağlamakla mı oluyor. teşekkür ederim.
 
sayın şefim. yıldız bağlantı, fazların çıkışlarını direk birbirine bağlamakla mı oluyor. teşekkür ederim.
Evet sayın meraklı, çıkışları birbirine bağladığımızda yıldız bağlantı meydana geliyor.
Stator 24 oyuklu ise 22-24-2 numaralı oyuklardan çıkan kabloları birbirine bağladığımızda yıldız bağlantı oluyor.
1-3-5 numaralı oyuklardan çıkan kablolardan da 3 faz çıkış alıyoruz.

Stator 36 oyuklu ise 34-36-2 numaraları köprüleyip, gene 1-3-5 numaralardan çıkış alıyoruz.
 
Bu gun rotoru traslattim. ilk once mile bir delik actirip dis cektirdim. Sonra uctaki kayisin gectigi yatagi 1 santim geri bastirttim ki flansi takinca onada vidalarim diye.

11032014325.jpg

rotoruda trasllattim:

11032014326.jpg

Soyle bir durum soz konusu:

16 adet miknatisi dizince 1. ile 16. arasinda 3 santime yakin bosluk kaliyor. 3/16 = 0.18 eder. 0.15mm falan kalinliginda plastik buldum miknatis aralarina koydum. Bu seferde 1. ile 16. miknatis arasinda 3 plastik girecek kadar bosluk kaldi. Simdi tum aralari esitleyebilecegim kadar kalinlikda plastik malzeme ariyorum.

Birde Sayin Sef'im rotordaki plastik sogutma amacli sanirim. Kalsinmi cikartayimmi ?
 
Tornacı güzel iş çıkarmış Ahmet bey. Plastik soğutucular çalışmanıza engel değilse bırakın kalsınlar.
Traşlanan yere 4 adet mıknatıs rahat sığıyormu, baktınız mı ?
 
Mehmet bey sigiyor hatta bosluk bile kaliyor 2-3mm kadar. Sanirim orada bir hata oldu, ya benden kaynaklanan yada tornacidan. 6 santim diye belirtmistim olctuk 62mm cikmisti. Bir caresini bulurum artik. Once her miknatisa esit aralik vermemi saglayacak plastik malzeme bulmam gerek.

Sefim miknatislarin arasina koyacagim plastigi yapistirma isleminden sonra cikartacagim dimi?
 
Bazı hatalar işe yarıyor. 62 mm. olması daha iyi olmuş. Çünkü mıknatısları sıfıra sıfır yerleştirmek mümkün olmaz.
Şayet plastik malzemelerin genişliği mıknatısların kalınlığından fazla olmazsa çıkmayanlar orada kalabilir.
Farklı bir plastik aramanıza gerek yok. 3 tane boşluğa çift plastik kullanın olsun bitsin. 1.5 mm. fazla ya da az olması çok önemli değil.
 

Forum istatistikleri

Konular
128,833
Mesajlar
920,855
Kullanıcılar
450,929
Son üye
tuanayildiz

Yeni konular

Geri
Üst