Arkadaşlar merhabalar;
2 sene uğaştığım ve bitirme tezlerimden biri olan şarj kontrol cihazları hakkında bir kaç bilgi vermek isterim sizlere malum hepimiz bu cihazları 2016 ya kadar kullanacagız;
öncelikle piyasadan biraz bahsedeyim ;
yazılımsız şarj kontrol cihazları yani analog olanlar çok sağlıklı değiller nedeni ise test edilen cihaz ile akünüzün empedansları veya gerilim değerleri biribirini tutmadığı anda aküleriniz ya şarjı erken kesecektir yada zarar verecektir.
2. Akülerinizin şarj ve dump aralığı çok iyi ayarlanmış cihazlar kullanınız. Örneğin 12V bir sistem için 11.5 da kesen 11.0 altına indiğinde şarja başlayan cihazlar işe yaramazlar sizi madur ederler. Bunun yerine 11.8 de şarj kesen 11.8 altına indiğinde şarja başlayan cihazları tercih ediniz.
3.Rüzgar türbinlerinde mppt diye satılan el kadar kutudaki cihazların hepsi yalandır ; elektronikle ilgilenenler bilirler giriş bobininin sarımı sadece 2.5 lt lik kola şişesinin tabanı kalınlığında bir teldir. O kutuya o teli nasıl sığdırıyorlar aklım almıyor
Zaten rüzgar türbinlerinde mppt sistem kullanılması çok sağlıklı değildir.
4. Türbinininizin gerilim ve akım değerinin biraz yükseği bir cihaz seçerseniz ısınmalardan dolayı cihazın ömrünü uzatmış olursunuz..
5. Her göstergeli cihazın verilerine inanmayınız ;
Lcd göstergeli yada dijital göstergeli şarj cihazlarını istediğiniz devirde istediğiniz değerleri göstermesi için ayarlayabilirsiniz. TEST VİDEOLARINI İSTEYİNİZ! BU ÇOK ÖNEMLİ.
6.3 Faz kutup başlarını taktığınız anda özellikle sert rüzgarlarda türbinininizi durduran frenleyen cihazları tercih ediniz..
şimdilik aklıma gelenler bunlar...