Rüzgar Türbini için Alternatör Yapımı

teşekkür ederim şefim . evet bobinleri birbirine bağlamayı unutmuşum siz söyleyince fark ettim.
şefim şimdi kutup sayısı bobin uzunluğu aynı olmak kaydıyla 3 fazlı ile 5 fazlı olanın nihai -aynı koşullarda olduğunu varsayarsak- gerilim ve akımları aynı mı olur . 5 fazlıda dönme daha rahat olur öyle mi. sadece mıknatıs uzunluğu artmış oluyor galiba.
 
Elektrik tesisatlarında seçilecek kablo kesiti genellikle kullanılacak güce göre çekilecek akımın hesaplanması ile belirlenmelidir.
Zaman rölesi bir diğer ifade ile zaman saati adı verilen sistem süresi belli olan bir aralıkta araya girmesi veya çıkması amaçlanan elektrik sisteminin kontrol edilmesinde kullanılmak için tasarlanmıştır.
Evet sayın meraklı. Bobin uzunluğu aynı, sadece mıknatıs sayısı azalmış oluyor. 3 fazda 3 nüveye 2 mıknatıs düşerken, 5 fazda 5 nüveye 1 mıknatıs düşüyor. Sadece mıknatısı daha geniş olmak zorunda.
Belli bir devirde döndürürken gerilim ve akım aynı kalır, sadece dönmesi çok daha rahat olur. Rüzgar gibi bir kuvvetten yararlanırken bu da haliyle bir verim demektir.
 
peki şefim bu fazın nihai bir sınırı yok mu. yani faz ne kadar çok olursa -aynı sayılı nüve için diyorum- rüzgar turbini için o kadar iyi öylemi? çok kolay dönebilir.:)
 
Fazın nihai sınırı toplam oyuk ya da nüve sayısının yarısı kadardır. 60 nüveli sizin motor için 30 faz yapılabilir. Mıknatıs sayısı 2 ye düşer. Rotorun yarısı N kutbu, diğer yarısı S kutbunu oluşturur. Bu da 2 kutuplu monofaze alternatör olmuş demektir. Bu soruyu sırf merak ettiğiniz için sorduğunuzu tahmin ediyorum. Yoksa böyle bir alternatör bizim düşündüğümüz şekilde verimli olmaktan uzaklaşır.

Fazların birer uçlarını köprü yapıp, diğer uçlarına 15 tane köprü diyot bağladığımızda alacağımız gerilim yarıya düşer herhalde. Her bir diyotta 0,7 v. gerilim düştüğünü hesaba katarsak kafadan 10 v. çöpe gitmiş olur.
 
evet meraktan ancak boş yere değil. zira malum rüzgarda dönme kolaylığı önemli . ancak bu belirttiğiniz husustan dolayıda - yani diyottaki gerilim düşmesinden dolayı rastgele faz artırımı yapamaycağız. 3 faz herhalde ideal olanı.
 
Şu an için en ideali 3 faz, dediğiniz gibi.
 
Sayın atasan2006, aramıza hoşgeldiniz.
Türbininiz hayırlı olsun. İnşaallah istediğiniz verimi alırsınız. Yalnız merak ettiğim bazı konular var.
1/15 redüktör var demişsiniz. Rüzgar gücü için bu çok büyük bir çevirme oranı. Rüzgar ile bu kadar büyük bir kuvveti döndürebilecekmisiniz ?
Redüktör sonsuz dişli mi yoksa pinyon dişli mi. Şayet pinyon dişli değilse imkanı yok döndüremezsiniz.

Alternatörünüz kaç volt olarak yapıldı ? Siz mi yaptınız, satın mı aldınız ?
 
sayın şefim ;

osileskop var... arada kullanıyorum.
 
Yaptığım alternatörlerin sinüs eğrilerini çok merak ediyorum. Onun için sormuştum.
 
Sizin sorduğunuz şekliyle cevap vereyim. 1 ve 2. oyuklara mıknatıs gelecek, 3. oyuk boş kalacak. 12 3 12 3 sistemi yani.

Bu durumda 1. oyuk artı alternasta, 2 oyuk eksi alternasta olur iken 3. oyuk bobinleri nötr konumundadır.

Sayın şefim ;

cevabınız için teşekkur ederim ; 16 mıktanısı arkalı önlu çift olarak kullansam daha iyi verim alırım diye düşünüyorum yani toplamda 32 mıknatıs?

fikrinizi öğrenebilirmiyim. Birde n= V / (B x S x F x Pi x Sqt x 10^-8 ) formülünden sarım sayısının hesabında problemler yaşadım. Yardımcı olabilirmisiniz?
 

Forum istatistikleri

Konular
128,832
Mesajlar
920,848
Kullanıcılar
450,924
Son üye
ayhankarmn

Yeni konular

Çevrimiçi üyeler

Geri
Üst